Biokemik Roman Jerala o zdravilih proti covidu-19: Mutacije bodo izničile delovanje zdravila

Tableta naj bi omilila simptome bolezni, a najboljša obramba ostajajo cepiva, meni slovenski strokovnjak.

Svet24
Avtor: Svet24 / J.P.
sreda, 18. 8. 2021, 09:50


Roman Jerala
Roman Jerala, kemijski inštitut, biotehnologija
STA

Že nekaj časa je v razvoju zdravilo, s katerim bi zdravili okužbo s koronavirusom. Razvija ga farmacevtska korporacija Pfizer, gre pa za tableto, ki bi jo ljudje zaužili takoj, ko bi zboleli, oziroma bi dobili prve simptome. Okuženi bi jo zaužili dvakrat na dan, pet dni zapored. Tableta bi virusu preprečevala razmnoževanje v telesu, s tem pa omilila simptome bolezni.

Končano predklinično testiranje je pokazalo, da zdravilo dobro deluje. Podjetje Pfizer trenutno začenja z drugo fazo kliničnega testiranja. Prve rezultate pričakujejo v oktobru.

Roman Jerala s Kemijskega inštituta je po poročanju STA razvoj označil za obetaven in pojasnil, da gre za razvoj zaviralcev proteaz, ki so učinkovine za zdravljenje ali preprečevanje virusnih okužb.

Cepiva ostajajo najboljša obramba

Slovenski biokemik pa je na Twitterju posvaril, da »kljub razvoju zdravil ostajajo cepiva še naprej najboljša obramba pred virusom«. Kot je pojasnil, so zdravila zelo občutljiva na posamezne mutacije. »Pri cepljenju se razvijejo različna protitelesa in posamezna mutacija ne izniči delovanja cepiva, zato cepivo deluje tudi na različice,« medtem ko lahko pri zdravilih ena sama mutacija virusa »popolnoma izniči delovanje in do takšnih mutacij bo zagotovo prišlo. Pri zdravilih proti HIV-1 smo to rešili z uporabo koktalja zdravil proti različnim virusnim tarčam. Zagotvo bo to izvedljivo tudi za Covid19 ampak ni enostavno«.

Dodal je še, da so zdravila, »ki ciljajo virusni encim proteaza«, razvijali že pred skoraj 20 leti, in sicer za sars. Razvoj se je ustavil »s premaganjem sarsa, sicer bi bilo že na začetku drugače«.