Vizjak in Južna prijatelja tudi v denarju #dokument

Minister za okolje Andrej Vizjak se je zaradi nakupa večjega paketa delnic Petrola znašel pod lupo dveh nadzornih organov države.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
četrtek, 24. 9. 2020, 16:04


andrej-vizjak
Andrej Vizjak
STA

Na Agenciji za trg vrednostnih papirjev (ATVP), regulatorju domačega kapitalskega trga, so za necenzurirano.si potrdili, da so zoper Vizjaka uvedli nadzorni postopek. Podrobnejših pojasnil o tem zaradi varovanja zaupnosti ne dajejo. Po naših informacijah pa bo agencija preverjala, ali je šlo pri Vizjakovih delniških poslih za trgovanje na podlagi notranjih informacij. 

Kot je znano, je Vizjak maja kupil za 120.000 evrov Petrolovih delnic. Včeraj zvečer je vlada, katere član je Vizjak, odpravila državni nadzor nad cenami pogonskih goriv. Samo danes je tečaj Petrolove delnice zrasel za 6,3 odstotka. To pomeni, da je Vizjak v enem dnevu zaslužil 9500 evrov, kar je enako dveh njegovim bruto ministrskim plačam. 

Kot že omenjeno, na ATVP niso želeli odgovoriti na vprašanje, ali je pri tem šlo za zlorabo notranjih informacij. Pojasnili pa so, da je notranja informacija tista informacija, ki vsebuje natančno določene lastnosti, ki ni javna, a bi, če bi postala javna, verjetno znatno vplivala na ceno finančnega instrumenta. Da vlada pripravlja odpravo državnega nadzora nad cenami bencina, še včeraj popoldne ni bilo javno znano. O tem je odločala na isti seji, na kateri je sprejela peti paket proti korona ukrepov, točko pa poimenovala kot "seznanitev z informacijo o stanju na trgu naftnih derivatov".

Preberite še:

Iz naših žepov v žep ministra Vizjaka

Dokument, ki Vizjaka postavlja na laž

Vizjak je danes medijem pojasnil, da je gradivo za spremembo načina oblikovanja cen derivatov pripravilo gospodarsko ministrstvo, sodelovalo pa je tudi ministrstvo za finance. "Jaz v to nisem bil vključen. Da mene vlečete v to zgodbo, se mi zdi nesprejemljivo in ustvarjanje konstrukta," je danes poudaril Vizjak. 

Toda dokument, ki smo ga pridobili danes, ga postavlja na laž. V medresorskem usklajevanju gradiva za odpravo državnega nadzora cen bencina je namreč sodelovalo tudi Vizjakovo ministrstvo. To je gradivo od Počivalškovega ministrstva prejelo 2. septembra. Teden dni pozneje je dalo mnenje, v katerem je šlo na roko Petrolu. Nasprotovalo je namreč gradnji novih bencinskih servisov. Ta je po ugotovitvah Agencije za varstvo konkurence (AVK) ključni pogoj, da bi lahko na trg pogonskih goriv sploh vstopili novi ponudniki in da ne bi prišlo do dviga cen, pred katerim opozarjajo nasprotniki liberalizacije. Pripombe je v imenu ministrstva za okolje podpisala Vizjakova državna sekretarka Metka Gorišek, njegova sodelavka še iz časa prve Janševe vlade, ko je vodil ministrstvo za gospodarstvo.

Faksimile, ki dokazuje, da je bilo ministrstvo za okolje in prostor že v začetku meseca seznanjeno s tem, da bo vlada sprostila nadzor nad cenami tekočih goriv:

/
/
necenzurirano.si

Na isti dan, ko je Vizjakovo ministrstvo prejelo gradivo od Počivalška, je večje pakete delnice začela kupovati družba v lasti Vizjakovega dolgoletnega prijatelja Darija Južne. V naslednjih dneh je Vizija Holding Ena kupila več kot 1200 delnic, vrednih več kot kot 350.000 evrov. Že včeraj smo razkrili, da sta delnice v tem času kupovala tudi dva druga večja delničarja: ob Južni, ki ima v lasti skoraj deset odstotkov Petrola, še slovaško-češka finančna skupina J&T, največja nedržavna delničarka Petrola.

Minister za okolje je delničar največje naftne družbe

Vizjakovi delniški posli imajo še eno pomembno razsežnost. Ministrstvo za okolje vodi delničar družbe, ki je v pomembni meri odvisna od odločitev in aktov tega istega ministrstva. To velja za področja svetlobnega onesnaževanja, hrupa, več kategorij odpadnih voda in odpadkov. Skupina Petrol je življenjsko odvisna od okoljskih standardov, ki jih predpisujeta ministrstvo za okolje in agencija za okolje (ARSO). V lasti ima čistilne naprave in industrijske naprave, ki jih nadzoruje agencija.

Upravlja sedem obratov večjega ali manjšega tveganja za okolje. Petrol je ena od peščice družb, za katero velja posebna uredba agencije o možnih verižnih učinkih za nesreče večjih razsežnosti. Na čelu ARSO je od letos Iztok Slatinšek, ki ga je na ta položaj imenoval Vizjak. 

Gradivo so pripravili na ministrstvu za gospodarstvo. Zdravko Počivalšek je danes spomnil, da si je ves čas ministrovanja prizadeval za popolno liberalizacijo cen naftnih derivatov.
Gradivo so pripravili na ministrstvu za gospodarstvo. Zdravko Počivalšek je danes spomnil, da si je ves čas ministrovanja prizadeval za popolno liberalizacijo cen naftnih derivatov.
STA

Kdo lahko torej Jamči, da Vizjak okoljske in podnebne politike ne bo krojil v interesu kapitala, v tem primeru Petrola, če je sam njegov delničar? Se bo res zavzemal za prehod v brezogljično družbo, če je najel celo posojilo za nakupe delnic največje domače naftne družbe, ki glavnino prihodkov ustvari s prodajo naftnih derivatov?

Za odgovor na vprašanje, ali gre pri Vizjakovem nakupu delnic za sum korupcijskega tveganja ali nasprotja interesov, so nas KPK napotili na pojasnilo na to temo, ki so ga objavili letos poleti. "Institut dolžnega izogibanja nasprotju interesov oziroma omejevanje nasprotja interesov pri izvajanju javnih nalog predstavlja enega ključnih stebrov delovanja pravne države, zaupanja v demokratične institucije, transparentnosti, enakopravnosti in objektivnosti odločanja v javnih zadevah ter razpolaganja z javnimi sredstvi," je takrat poudarila KPK, ki jo vodi Robert Šumi

Kaj to pomeni za ministre? "Ko na ministrstvu na primer v okviru določenega razpisa odločajo o koristih za poslovni subjekt, s katerim je minister osebno, poslovno ali politično povezan, se mora minister iz tega odločanja v celoti izločiti," je mogoče prebrati v mnenju. 

Preberite še:

Sklep vlade prinesel Vizjaku 10 tisočakov zaslužka