Pismo poslancu Horvathu: Razkrijte pogodbe!

Kaj poslancu Ferencu Horvathu, predstavniku madžarske manjšine v državnem zboru, sporoča pripadnik madžarske narodne skupnosti iz Dobrovnika?

Avtor: Uredništvo
sreda, 10. 11. 2021, 05:54


atilla kovacs pl1
Zgodovinar dr. Attila Kovács poziva k razkritju spornih svetovalnih pogodb.
Primož Lavre

V začetku tedna smo razkrili, da poslanec madžarske narodnostne skupnosti v Sloveniji Ferenc Horváth ni samo velik podpornik Janševe vlade in SDS. Že dobro leto in pol skrbi tudi za financiranje nekaterih nekdanjih kadrov DeSUS, ki so imeli pomembno vlogo v burnih dogajanjih znotraj stranke, zaradi katerih je bil pod vprašajem obstoj koalicije. Objavili smo, komu vse namenja proračunski denar.

Po objavi prispevka smo prejeli javno pismo zgodovinarja, znanstvenega sodelavca Inštituta za narodnostna vprašanja in docenta na Univerzi v Mariboru dr. Attile Kovácsa iz Dobrovnika. Ta je že leta 2019, ko je komisija za preprečevanje korupcije (KPK) izdala mnenje o (ne)združljivosti funkcij narodnostnega poslanca in predsednika sveta Pomurske madžarske samupravne narodne skupnosti pozval Ferenca Horvatha k odstopu.

Njegovo pismo objavljamo v nadaljevanju:

"Spoštovani poslanec DZ RS, spoštovani Ferenc Horváth!

Posredujem Vam link do spletnega portala necenzurirano.si, kjer je objavljen članek o Vaših svetovalcih. 

https://necenzurirano.si/clanek/aktualno/kako-poslanec-madzarske-manjsine-placuje-vplivneze-iz-desus-919005

V priponko sem pripel Vaš letak iz kampanje za volitve v DZ RS leta 2018. Na letaku ste se promovirali s sloganom 'Iskreno in pošteno, ker je tudi tako možno in le tako je zares vredno / Őszintén és becsületesen, mert így is lehet és igazán csak így érdemes!'. 

Ker želim verjeti, da ste na letaku napisani slogan 'Iskreno in pošteno' tudi ponotranjili in da iskreno in pošteno politizirate, Vas kot pripadnik madžarske narodne skupnosti in davčni rezident RS prosim, da madžarski manjšinski in slovenski javnosti (npr. na svojem Facebook profilu itd.) posredujete kopije svetovalnih pogodb, ki so predmet članka. Namreč, kot si sami lahko preberete v članku z naslovom 'Proračunski denar prek poslanca Madžarov v žepe vplivnežev DeSUS', novinarji spletnega portala od DZ RS niso uspeli pridobiti kopije omenjenih pogodb. Kot so zapisali (citat): '…saj nam predmeta pogodb, ki jih sklepajo poslanske skupine, v državnem zboru niso razkrili.'  

Letak iz kampanje Ferenca Horvatha za poslanca državnega zbora leta 2018.
Letak iz kampanje Ferenca Horvatha za poslanca državnega zbora leta 2018.
Attila Kovacs

Osebno verjamem, da pošten in iskren politik nima nič za skrivati in bo brez zadržkov objavil predmet pogodbe oziroma same pogodbe s svetovalci. Mene, kot pripadnika madžarske narodne skupnosti in obenem tudi davkoplačevalca RS namreč zelo zanima, kako ste kot poslanec DZ RS v vsakdanji praksi udejanjili finančno odlično podmazane nasvete in s tem pomagali madžarski narodni skupnosti, ki jo zastopate v DZ RS.     

Že vnaprej se Vam zahvaljujem za javno objavo pogodb. 

Attila Kovács,

pripadnik madžarske narodne skupnosti in davčni rezident RS 

V vednost: 

- DRŽAVNI ZBOR REPUBLIKE SLOVENIJE,

- PMSNS – MMÖNK,

- OBČINSKE MADŽARSKE SAMOUPRAVE,

- URAD ZA NARODNOSTI,

- VELEPOSLANIŠTVO RS V BUDIMPEŠTI, 

- GENERALNI KONZULAT RS V MONOŠTRU,

- VELEPOSLANIŠTVO MADŽARSKE V LJUBLJANI, 

- GENERALNI KONZULAT MADŽARSKE V LENDAVI, 

- ZKMN – MNMI,

- DVOJEZIČNE OBČINE, 

- MADŽARSKI NARODNOSTNI MEDIJI,

- MEDIJI V SLOVENIJI,

- SLOVENSKA IN MADŽARSKA JAVNOST.