Zaposlenim dala hitre teste, zaradi katerih jo preiskuje NPU

Kako je mogoče, da na javnem zavodu, kjer opravijo največ PCR testov v državi, za samotestiranje uporabljajo hitre teste, ki so na "črnem" seznamu svetovne zdravstvene organizacije?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic / Vesna Vuković
ponedeljek, 17. 1. 2022, 05:55


20210401-01055055
Na NLZOH, kjer so v imenu države opravili verifikacijo hitrih testov podjetja Majbert Pharm, zdaj te iste teste uporabljajo za samotestiranje zaposlenih. Na fotografiji direktorica Tjaša Žohar Čretnik.
STA

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so decembra obiskali Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). Pri direktorici Tjaši Žohar Čretnik so iskali dokaze o 1,2-milijonskem oškodovanju države pri nakupu hitrih testov od podjetja Majbert Pharm. Na NLZOH so namreč dali strokovno soglasje za njihovo uporabo v populaciji, čeprav za to niso izpolnjevali kriterijev zanesljivosti.

Danes razkrivamo, da so šli na tem javnem zavodu še dlje. Iste teste zdaj namreč zaposleni na NLZOH uporabljajo za samotestiranje proti covid-19, čeprav so nedavno končali celo na "črnem" seznamu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Vse to se dogaja v javni instituciji, ki je ena od ključnih v boju proti epidemiji, saj njeni zaposleni opravijo največji del PCR testov v državi. Zgled vsem ostalim bi morala biti pri spoštovanju ukrepov proti okužbi in ne nazadnje pri uporabi hitrih testov.

Na NLZOH so tako v zadnjem letu dni od podjetja Majbert Pharm kupili za več kot 13.000 evrov "materiala". Ali gre le za sporne hitre teste ali pa so med njimi tudi drugi, pri NLZOH še preverjamo.

Država je prvo dobavo hitrih testov zaupala podjetju Majbert Pharm. Na fotografiji v ozadju njegova lastnika Klemen Nicoletti (prvi z leve) in Alan Amadej Eferl (tretji z leve).
Država je prvo dobavo hitrih testov zaupala podjetju Majbert Pharm. Na fotografiji v ozadju njegova lastnika Klemen Nicoletti (prvi z leve) in Alan Amadej Eferl (tretji z leve).
Youtube

Preberite še:
1,2-milijonsko oškodovanje države pri nakupu hitrih testov

Pogodbe ni bilo treba prekiniti, testov pa ne odpoklicati

Toda po naših informacijah zaposleni za samotestiranje uporabljajo hitre teste kitajskega proizvajalca Shenzhen Ultra-Diagnostics Biotec. (UD-Bio). Njihov glavni dobavitelj na slovenskem trgu je podjetje Majbert Pharm, ki ga vodi Klemen Nicoletti. Na škatli, v kateri je 25 hitrih testov, je navedena "koda produkta SC0202". Teste z enako kodo je ministrstvo v začetku lanskega leta kupilo od podjetja Majbert Pharm in nato poslalo v verifikacijo na NLZOH. 

Zaradi verifikacije hitrih testov kitajskega proizvajalca UD-Bio so decembra NLZOH obiskali kriminalisti NPU.
Zaradi verifikacije hitrih testov kitajskega proizvajalca UD-Bio so decembra NLZOH obiskali kriminalisti NPU.
MZ

Tam so ugotovili:

- da ti hitri testi dosegajo le 81-odstotno občutljivost oziroma verjetnost, da bodo pozitivni pri osebah, ki so bolne. To pomeni, da bo vsaka peta oseba, ki je okužena z novim koronavirusom, na izbranem hitrem testu negativna.

- to je v nasprotju s pogojem ministrstva za zdravje, ki je od ponudnikov na javnem naročilu zahtevalo dobavo testov z najmanj 90-odstotno občutljivostjo. 

- da so pri osebah, ki so na začetku bolezni in simptomov še niso razvile, le 52-odstotno zanesljivi. To pomeni, da zaznajo zgolj vsakega drugega okuženega brez simptomov.

- problem torej niso bili le lažno pozitivni hitri testi, do česar je takrat množično prihajalo in za kar je ministrstvo krivdo pripisovalo slabi izvedbi brisov, ampak tudi lažno negativni testi.

Kljub temu je direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik na novinarski konferenci vlade Majbertove hitre teste označila za kakovostne. Pojasnila je, da so "pri verifikaciji upoštevali tudi strokovna merila WHO". Prav NLZOH je z brezplačnim preverjanjem Majbertovih testov ministrstvu za zdravje, ki ga je tedaj vodil premier Janez Janša, zagotovil argumente, da mu pogodbe s podjetjem ni bilo treba prekiniti, testov pa ne odpoklicati.

Toda Svetovna zdravstvena organizacija je že oktobra lani na svoji spletni strani objavila opozorilo o hitrih testih proizvajalca UD-Bio, ki jih ponuja Majbert Pharm. "Ni priporočljivo," je zapisala. "Vloge so bile zavrnjene zaradi pomanjkanja dokazov o varnosti, učinkovitosti in zagotavljanja kakovosti," so dodali. 

Hitri testi, ki jih na slovenskem trgu prodaja podjetje Majbert Pharm, so se znašli na "črnem" seznamu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).
Hitri testi, ki jih na slovenskem trgu prodaja podjetje Majbert Pharm, so se znašli na "črnem" seznamu Svetovne zdravstvene organizacije (WHO).
WHO

Preberite še:
Nagrada za direktorico, ki je odobrila teste z rajskih otokov

Janša: mogoče sem komu predlagal verifikacijo testov

Na NLZOH so se zaradi njegove vloge pri odobravanju Majbertovih hitrih testov zgrnili številni očitki o nestrokovnem delu in privilegiranju dobavitelja, ki je povezan z največjo vladno stranko. Mikrobiologinja in vodja strokovne skupine za hitre teste pri ministrstvu za zdravje dr. Viktorija Tomič je opozorila, da je "našo skupino in mene motilo, da se je šlo v verifikacijo enega samega testa in to že po tem, ko je bil izbran". Nemci so, preden so izbrali, preverili kar 122 testov različnih proizvajalcev. 

"Majbert Pharm testi niso ustrezni. Ne izpolnjujejo pogojev evropskega centra za preprečevanje nalezljivih bolezni (ECDC), niti tehničnih zahtev. NLZOH je kljub temu njihovo ustreznost potrdil in uporabo testov priporočil vladi," pa je pozneje opozarjala dr. Metka Paragi, nekdanja zaposlena na NLZOH. Na to je poskušala opozoriti tudi vodilne na NLZOH. A ni bila uspešna in na koncu ostala brez službe.

Janez Janša je na zaslišanju v parlamentu priznal, da "mogoče sem kdaj predlagal verifikacijo kakšnih hitrih testov".
Janez Janša je na zaslišanju v parlamentu priznal, da "mogoče sem kdaj predlagal verifikacijo kakšnih hitrih testov".
STA

Ali je NLZOH to storil izključno na lastno pobudo ali pa je to moral na izrecno zahtevo vladnega vrha, uradno ni znano. Toda Paragijeva je oktobra v pogovoru za necenzurirano.si razkrila še, da so morali na NLZOH v času epidemije na Janševo zahtevo preverjati teste za sledenje različic s Slovaške. "Rečeno nam je bilo, da jih je od tam prinesel predsednik vlade osebno in da jih moramo takoj uporabiti v laboratoriju," je poudarila. "Mogoče sem kdaj predlagal verifikacijo kakšnih hitrih testov," je Janša priznal poslancu LMŠ Robertu Pavšiču na petkovem ponovnem zaslišanju pred parlamentarno preiskovalno komisijo, ki preiskuje z epidemijo covid-19 povezane vladne ukrepe. 

Na NLZOH smo se v petek obrnili z vprašanji, kako so prišli do Majbertovih hitrih testov, koliko so jih kupili, kdaj in po kakšni ceni ter na koliko ponudnikov so se še obrnili. Njihova pojasnila bomo objavili, ko jih prejmemo.

Preberite še:
"Vlada želi le stroko, ki se ji uklanja" #intervju

Majbertu pomagali do novih večmilijonskih poslov

Odgovor bi se lahko skrival v javnem razpisu, ki ga je konec leta 2020 objavilo Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije. To je v imenu več deset javnih zdravstvenih zavodov, tudi NLZOH, želelo poiskati dobavitelje za dobavo hitrih testov. Z njimi je združenje sklenilo okvirne sporazume, javni zavodi pa so lahko nato sami sklepali ločene dogovore o nabavi hitrih testov. Ocenjena vrednost posla je presegala 15 milijonov evrov.

Majbert Pharm je od NLZOH v lanskem letu prejel skoraj 17.000 evrov poslov,  večino konec leta.
Majbert Pharm je od NLZOH v lanskem letu prejel skoraj 17.000 evrov poslov, večino konec leta.
Erar

Odzvalo se je 18 podjetij, med njimi so bili praktično vsi, ki se danes ukvarjajo s prodajo hitrih testov bolnišnicam, zdravstvenim domovom, lekarnam in drugim ustanovam. Toda veliko večino ponudnikov so zaradi neizpolnjevanja tehničnih zahtev in drugih razlogov izločili. Na koncu so ostali le trije: Labena, Roche in Majbert Pharm. "Strokovna komisija naročnika je ugotovila, da je ponudba ponudnika Majbert Pharm, ki je bila v ocenjena kot najugodnejša, dopustna, saj (...) ustreza potrebam in zahtevam naročnika, določenim v tehničnih specifikacijah." Jeseni je združenje izvedlo novo javno naročilo in podpisalo novo, 1,7 milijona evrov vredno pogodbo z Majbert Pharmom.

Koliko hitrih testov je Majbert Pharm prodal na podlagi sporazuma z Združenjem zdravstvenih zavodov Slovenije, ni znano. Po podatkih oddaje 24ur.com jih je decembra uporabljalo najmanj 47 zdravstvenih ustanov v Sloveniji. Do tega posla je sicer Majbert Pharm prišel predvsem zaradi verifikacije, ki jo je naročila in plačala država, izvedli pa so jo na NLZOH.