1,2-milijonsko oškodovanje države pri nakupu hitrih testov

Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) po vsej državi opravljajo hišne preiskave. Po naših informacijah je pod drobnogledom nakup hitrih testov, ki jih je država kupila od podjetja Majbert Pharm.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 14. 12. 2021, 10:15


fd1fa205f0af268e6fdc-2
Država je dobavo hitrih testov zaupala podjetju Majbert Pharm, ki je v solasti Alana Amadeja Eferla (v sredini). Spletna stran Kriptoreporter ga je označila za "kralja piramid". V posel je bil vpleten tudi Luka Lah (desno), nekdanji član podmladka SDS.
Youtube

Na policiji so pojasnili, da hišne preiskave potekajo zaradi suma zlorabe uradnega položaja in oškodovanja javnih sredstev pri izvedbi javnega naročila. Kriminalisti NPU so danes preiskali 12 lokacij. Med njimi sta podjetje ministrstvo za zdravje, Majbert Pharm in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH).

Po naših informacijah preiskujejo okoliščine nakupa hitrih testov, ki jih je država v začetku leta za milijon evrov kupila od podjetja Majbert Pharm v lasti Klemna Nicolettija in Alana Amadeja Eferla. Te teste je nato uporabila za potrebe množičnega testiranja prebivalstva, a so se kmalu pojavile velike težave z njihovo zanesljivostjo.

Kljub temu so na ministrstvu za zdravje vztrajali pri njihovi uporabi. Še več, pri NLZOH so naročili verifikacijo oziroma naknadno preveritev Majbertovih hitrih testov. Tam so jih preverili in ugotovili, da izpolnjujejo vse pogoje. To se je izkazalo za neresnično. Tudi po tem, ko so iz vse države poročali o slabi kakovosti hitrih testov, pa na ministrstvu niso prekinili pogodbe z Majbertom in zahtevali vračila denarja.

Kaznivih dejanj je osumljenih sedem fizičnih oseb. Med njimi gre za štiri uslužbence državnega organa s sedežem v Ljubljani in odgovorno osebo družbe z območja Ljubljane, ki so osumljeni zlorabe položaja. "V postopku javnega naročila je bila gospodarska družba izbrana kot najboljši ponudnik, čeprav ni izpolnjevala formalnih  razpisnih pogojev iz javnega naročila, s čimer ji je bila pridobljena nepremoženjska  korist v obliki posla za nabavo materiala (medicinskega pripomočka)," so pojasnili na policiji. Pogodbo z Majbertom je sicer  podpisal Tomaž Gantar in tozadnji dan pred odstopom s položaja ministra za zdravje.

Poleg tega so trije uslužbenci državnega organa in ena oseba javnega zavoda osumljeni oškodovanja javnih sredstev. To je bilo storjeno, "ker pogodba ni bila prekinjena zaradi neustrezne dobave materiala (medicinskega pripomočka) s strani gospodarske družbe". Pri tem naj bi vpleteni nezakonito pridobili 1,2 milijona evrov premoženjske koristi, za prav toliko pa naj bi bil oškodovan državni proračun.

Kriminalisti so danes obiskali direktorico NLZOH Tjašo Žohar Čretnik. Ta vztraja, da so bili pri svojem delu strokovni in neodvisni od politike.
Kriminalisti so danes obiskali direktorico NLZOH Tjašo Žohar Čretnik. Ta vztraja, da so bili pri svojem delu strokovni in neodvisni od politike.
STA

"NLZOH aktivno sodeluje pri preiskavi, s katero je danes začel NPU. Vso zahtevano dokumentacijo bomo, skladno z odredbo sodišča, uradu izročilu prostovoljno. NLZOH bo tudi naprej, v kolikor bo potrebno, polno sodeloval z vsemi pristojnimi organi. Vsebine preiskave v tem trenutku ne moremo komentirati," je povedala Maja Kostanjšek z NLZOH. Ali so kriminalisti NPU poleg direktorice dr. Tjaše Žohar Čretnik zaslišali še katerega drugega vodilnega zaposlenega na NLZOH, ni znano.

Preberite še:
Kriptopiramidaši državi spet prodali ničvredne hitre teste

Zaradi slabe kakovosti uvedli preverjanje s PCR

Stroka je od začetka dvomila v kakovost Majbertovih hitrih testov, zato je ministrstvo naročilo NLZOH, da jih preveri. Tam so ugotovili, da njihova skupna občutljivost komaj presega 77 odstotkov, kar pomeni, da ne zaznajo več kot vsakega petega okuženega. To je bilo daleč od tehničnih zahtev ministrstva za zdravje, razpisnih pogojev in kriterijev Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).

Kljub temu so ti hitri testi dobili zeleno luč NLZOH. Tam so opravili njihovo verifikacijo, nato pa je ministrstvo za zdravje ocenilo, da so ustrezni. Država pa je z njimi nadaljevala množično testiranje prebivalstva proti covid-19. Kmalu zatem so se začela pojavljati številna opozorila o lažnih pozitivnih rezultatih. Ko so te začeli preverjati z zanesljivejšo metodo PCR, pa se je razkrila njihova katastrofalna kakovost in velikansko odstopanje dejanskih rezultatov od uradne zanesljivosti testov.

Viktorija Tomič, vodja strokovne skupine za hitre teste, je od samega začetka vztrajala, da državni hitri testi ne ustrezajo zahtevam.
Viktorija Tomič, vodja strokovne skupine za hitre teste, je od samega začetka vztrajala, da državni hitri testi ne ustrezajo zahtevam.
RTV/posnetek zaslona

Po velikem poslu z državo so hitre teste od podjetja Majbert Pharm začeli na veliko kupovati tudi javni zdravstveni zavodi, saj je njihovo ustreznost odobril NLZOH.

Preberite še:
"Vlada želi le stroko, ki se ji uklanja" #intervju

Tomičeva: testi ne ustrezajo strokovnim kriterijem

Da hitri testi podjetja Majbert Pharm niso ustrezali strokovnim kriterijem za uporabo v presejalne namene, je na nedavnem zaslišanju pred parlamentarno komisijo državnega zbora povedala tudi vodja strokovne skupine za hitre teste pri ministrstvu za zdravje dr. Viktorija Tomič. Ob tem je obžalovala, da pri uvajanju hitrihtestov v Sloveniji ni sodelovala mikrobiološka stroka.

Tomičeva je ocenila, da na NLZOH v verifikaciji niso odgovorili na vprašanja, ki so si jih postavili. Tako so vseskozi izpostavljali, da testi omenjenega podjetja ustrezajo kriterijem Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in navedbam proizvajalca, a le v delu, ko so bili analizirani pri zaznavi okužbe med bolnimi osebami. Spomnila je, da je NLZOH ugotovil, da testi pri zaznavi okuženih brez simptomov ne zadostujejo smernicam WHO, ECDC in strokovne skupine.

"Politiki so dajali prednost pred stroko," je prepričana dr. Metka Paragi.
"Politiki so dajali prednost pred stroko," je prepričana dr. Metka Paragi.
Sašo Švigelj

Na neustreznost hitrih testov Majberta, s katerimi je država hotela obvladati epidemijo, je javno opozarjala tudi dr. Metka Paragi, mednarodno priznana strokovnjakinja za javno zdravje s področja mikrobiologije, ki je bila 30 let zaposlena na NLZOH. Toda zaradi svojih glasnih opozoril je izgubila tako položaj kot službo. "Vodenje epidemije so prevzeli izključno vladi servilni strokovnjaki in administratorji, ki so imeli dokazano več besede kot kompetentna stroka, pooblaščena od ECDC in NIJZ. Politiki so dajali prednost pred stroko. Na to sem ves čas opozarjala, zato sem bila moteča," je pojasnila v intervjuju za necenzurirano.si.

Direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik je medtem med zaslišanjem v parlamentu izrazila prepričanje, da je NLZOH svoje delo opravil dobro. V začetku marca, torej po odobritvi hitrih testov Majberta, je sicer Žohar Čretnikova postala članica vladne strokovne skupine za covid-19. Tja jo je imenoval novi minister za zdravje Janez Poklukar.