Volilna kampanja SDS: fiktivne pogodbe in nedovoljeni brezplačni oglasi

Nedovoljeno lepljenje plakatov, s katerih so nagovarjali volivce. Fiktivne pogodbe za zemljišča, na katerih so stali oglasni panoji. Brezplačna propaganda v strankarskih medijih. To so le nekatere kršitve največje opozicijske stranke pred zadnjimi volitvami.

Avtor: Primož Cirman
petek, 24. 2. 2023, 10:50


janez jansa bobo (4)
Stranka SDS ni bila le največja poraženka lanskih volitev v državni zbor, ampak tudi največja kršiteljica volilnih pravil.
Bobo

Računsko sodišče je pregledalo kampanje največjih političnih strank pred zadnjimi parlamentarnimi volitvami. Največje in najbolj množične kršitve je ugotovilo pri Slovenski demokratski stranki (SDS) Janeza Janše.

Preverjali so aktivnosti 11 organizatorjev: gibanja Povežimo Slovenijo, Levice, LMŠ, NSi, Državljanskega gibanja Resni.ca, Stranke Alenke Bratušek, SD, SDS, Gibanja Svoboda in dveh predstavnikov manjšinskih narodnih skupnosti, Ferenca Horvátha in Felice Žiža. Ti so za stroške volilnih kampanj skupno porabili nekaj več kot 3,3 milijona evrov. Računsko sodišče je ugotovilo nepravilnosti in napake v višini 333.187 evrov. 

Zaradi nepravilnosti in kršitev zakona o volilni in referendumski kampanji so izdali štiri mnenja s pridržkom. Prejeli so jih SDS, Državljansko gibanje Resni.ca, Konkretno in Ferenc Horvath.

Tako so med drugim ugotovili, da so organizatorji z volilnega računa poravnali stroške v skupnem znesku okoli 100 tisoč evrov, ki jih ni mogoče obravnavati kot stroške volilne kampanje. Štirje so prejeli nedovoljene brezplačne storitve občin, trije pa niso v celoti poravnali stroškov kampanj z volilnega računa. En organizator je medtem prikazoval opravljene storitve po podcenjeni vrednosti. 

Plakati SDS so že pred uradnim začetkom volilne kampanje preplavili Slovenijo.
Plakati SDS so že pred uradnim začetkom volilne kampanje preplavili Slovenijo.
Facebook

Na podlagi zbranih dokazov v revizijah je računsko sodišče na inšpektorat za notranje zadeve, inšpektorat za medije in tržni inšpektorat poslalo obvestila o zaznanih sumih storitve prekrškov, na policijsko postajo Ljubljana pa naznanilo suma storitve kaznivega dejanja.

Preberite še:
Počivalšek zapravil Cerarjevo dediščino, Pivčeva z blokiranim računom

Letake in plakate lepili tam, kjer ne bi smeli

Po ugotovitvah računskega sodišča je danes največja opozicijska stranka za nagovarjanje volivcev porabila bistveno več denarja, kot je to prikazala v poročilu o volilni kampanji. Aprilske volitve so jo uradno stale 662.000 evrov. To je celo dobrih dva tisoč evrov manj, kot je porabila NSi, četudi se kampanja stranke Mateja Tonina po intenzivnosti in iskanju različnih načinov za mobilizacijo volivcev ni mogla primerjati s SDS. 

Kot ugotavlja računsko sodišče, je pri SDS za najmanj 100.000 evrov premalo prikazanih stroškov: 

- tako bi morala stranka s posebnega volilnega računa poravnati skoraj 80.000 evrov stroškov tiskarskih storitev za časopis, ki ga je izdala v času volilne kampanje in je po vsebini predstavljal politično propagando. 

- najmanj 6.400 evrov bi morala poravnati tudi za stroške snemanja volilnih oddaj na Nova24TV, ki jih je vodil Boris Tomašič. "V obdobju volilne kampanje je bilo predvajanih najmanj 17 oddaj 'Kdo vam laže – na terenu', v katerih je sodelovalo 19 kandidatov stranke SDS, k snemanju oddaje pa je stranka SDS kot občinstvo povabila tudi širšo javnost." Stranka je v poročilu o volilni kampanji prikazala le nekaj stroškov snemanja te oddaje.

Pomembno vlogo pri volilni kampanji SDS je imela tudi strankarska televizija Nova24TV in njen prvi mož Boris Tomašič (desno).
Pomembno vlogo pri volilni kampanji SDS je imela tudi strankarska televizija Nova24TV in njen prvi mož Boris Tomašič (desno).
Primož Lavre

- stranka tudi ni prikazala brezplačne objave oglasa na polovici strani v tiskanem tedniku v ocenjeni vrednosti 1.366,4 evra.

- v najmanj štirih primerih so bili plakati nameščeni na površinah, ki niso namenjene za plakatiranje (osnovna šola, gasilski dom, kozolec) in za katere ni bilo pridobljeno soglasje za namestitev plakatov. 

Še večje nepravilnosti so na računskem sodišču zaznali pri oglaševanju SDS na terenu. Preverili so pogodbe o brezplačnem najemu zemljišč, na katerih so nato postavili oglasne panoje. Ugotovili so, da je stranka v desetih primerih predložila pogodbe z osebami, ki glede na podatke, zapisane v predloženih pogodbah, bodisi ne obstajajo bodisi niso lastniki oddanega zemljišča. "Zato ocenjujemo, da so listine, ki jih je revidiranec predložil kot pogodbe, fiktivne, podpisi na teh listinah pa niso pristni," so opozorili.

V SDS razlog za nepravilnosti, ki jih je ugotovilo računsko sodišče, pripisujejo nepoznavanju pravil gospoda, ki jim je pomagal pri lepljenju plakatov. Verjamejo, da bo tudi policija, ki ji je računsko sodišče naznanilo sum ponarejanja listin, "razumela, da ni šlo za naklep".

Poleg tega je SDS s posebnega računa poravnala za 58.400 evrov stroškov, pri katerih niso mogli preveriti, ali so bile storitve opravljene in ali so stroški nastali v povezavi z volilno kampanjo. Od tega je bilo za 52.000 evrov stroškov spletne kampanje. Med plačanimi stroški se je znašlo tudi za slabih 17.000 evrov stroškov za najem plakatnih oziroma spletnih oglasnih mest, ki pa so nastali pred ali po volilni kampanji.

Preberite še:
Ali verjamete SDS, da za volitve ni porabila največ?

Kaj je bilo narobe pri drugih strankah

Med tistimi, ki so dobili mnenje s pridržkom, je tudi Povežimo Slovenijo, ki je pred volitvami veljal za Janšev satelit. Vanj so se povezali Slovenska ljudska stranka (SLS), Konkretno Zdravka Počivalška, Zeleni Slovenije Andreja Čuša, NLS Franca Kanglerja in Nova socialdemokracija Andreja Magajne.

Poleg SDS je črno piko na volilni kampanji dobilo tudi gibanje Povežimo Slovenijo, kjer je imel glavno besedo Zdravko Počivalšek.
Poleg SDS je črno piko na volilni kampanji dobilo tudi gibanje Povežimo Slovenijo, kjer je imel glavno besedo Zdravko Počivalšek.
STA

Tako so med stroški volilne kampanje "pozabili" prikazati 92.500 evrov vreden prispevek SLS v obliki znamke Povežimo Slovenijo. Poleg tega so več deset tisoč evrov računov poravnali prepozno ali pa z napačnega računa. Tako so imeli avgusta lani, štiri mesece po volitvah, ko so zaprli posebni račun, skoraj 20.000 evrov neporavnanih računov za poštne storitve, 3.000 evrov vrednih oglasov v reviji Družina, 2.000 evrov stroškov glasbenega nastopa skupine Vesele Štajerke v Rogaški Slatini in drugih stroškov.

Pri stranki Gibanje Svoboda, ki jo vodi aktualni premier Robert Golob, je računsko sodišče ugotovilo le manjše kršitve. Tako so izven volilnega obdobja porabili dobrih štiri tisoč evrov za oglaševanje na družbenih omrežjih. V stranki SD so medtem brezplačno prejeli nekaj sto evrov vredne volilne oglase v občinskih glasilih Rokovnjač (občina Lukovica) in Novice iz Moravške doline (občina Moravče).