Vizjakov človek iz kabineta in za Petrol v kazenskem postopku

Aleksander Zupančič, vodja kabineta ministra za okolje Andreja Vizjaka in kandidat za novega člana nadzornega sveta Petrola, je v kazenskem postopku.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
petek, 27. 11. 2020, 14:45


Aleksander_Zupancic
Obtožni predlog nanaša na obdobje, ko je Aleksander Zupančič vodil Komunalo Brežice v lasti brežiške občin.
Pot zdravja

Na okrožnem sodišču v Krškem so za necenzurirano.si potrdili, da je proti Aleksandru Zupančiču zaradi kaznivega dejanja kršenja temeljnih pravic delavcev vložen obtožni predlog. 

Po naših informacijah se obtožni predlog nanaša na obdobje, ko je Zupančič vodil Komunalo Brežice, podjetje v lasti brežiške občine, ki jo vodi Ivan Molan (SDS). S tega položaja je nepričakovano in sredi mandata odstopil poleti 2018. Kmalu po tem je RTV Slovenija poročala o očitkih več nekdanjih zaposlenih o mobingu, šikaniranju, neupravičenih premestitvah in odpovedih. Te navedbe je Zupančič takrat označil za neresnične.

Toda policija je še istega leta na tožilstvo vložilo ovadbo, obtožni predlog pa je že sodno preizkušen in Zupančiču vročen. "Glavna obravnava bo razpisana, ko bo zadeva v skladu s pravili sodnega reda prišla na vrsto za obravnavo," so pojasnili na sodišču. 

Preberite še:
Vizjakov šef kabineta v Petrol, kjer je Vizjak delničar

Iz Vizjakovega kabineta med nadzornike Petrola?

Kaznivo dejanje kršitve temeljnih pravic delavcev stori oseba, ki zavestno ne ravna po predpisih o sklenitvi pogodbe o zaposlitvi in o prenehanju delovnega razmerja, plači in drugih prejemkih iz delovnega razmerja, delovnem času, odmoru, počitku, letnem dopustu ali odsotnosti z dela, varstvu žensk, mladine in invalidov, varstvu delavcev zaradi nosečnosti in starševstva ... Storilec se kaznuje ali z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta. Kazen je višja, če je posledica kaznivega dejanja nezakonito prenehanje delovnega razmerja, neupravičeno neizplačilo treh zaporednih plač ali izguba pravice, ki izvira iz neplačanih prispevkov. V tem primeru se storilec kaznuje z zaporom do treh let.

Karierna pot Aleksandra Zupančiča se je večkrat prepletla s potjo Andreja Vizjaka.
Karierna pot Aleksandra Zupančiča se je večkrat prepletla s potjo Andreja Vizjaka.
STA

Kako je torej mogoče, da je Zupančič še vedno lahko šef Vizjakovega kabineta? In kako se je lahko znašel na seznamu predlaganih kandidatov za novega člana nadzornega sveta Petrola? 

Res je, da po zakonu o gospodarskih družbah član nadzornega sveta ne more biti oseba, ki je pravnomočno obsojena zaradi kaznivega dejanja zoper delovno razmerje in socialno varnost. Toda v Slovenskem državnem holdingu (SDH), ki upravlja z državnim deležem Petrola, obstajajo notranji postopki presoje kandidatov. Ali so za Zupančičev kazenski postopek vedeli, ni znano. Iz dokumentacije, ki jo morajo izpolniti kandidati, je razvidno, da jim ni treba odgovarjati na vprašanje, ali so v kazenskem postopku. 

Poročali smo že, da v slovenskem korporativnem upravljanju že več kot desetletje ni praksa, da bi z državnimi naložbami upravljali ljudje iz vladnih kabinetov. Za nameček je Zupančič uslužbenec ministra, proti kateremu je Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) že pred časom začela preiskavo zaradi domnevno spornega nakupa Petrolovih delnic. Z ATVP so nam včeraj sporočili, da preiskava še traja, saj gre v primeru suma ugotavljanja trgovanja na podlagi notranjih informacij za zahtevnejši postopek. 

Od vladnih soban do osebnega "coachinga"

Karierna pot Aleksandra Zupančiča se je sicer večkrat prepletla s potjo Andreja Vizjaka, nekdanjega župana Brežic in poslanca SDS. V času, ko je Vizjak vodil ministrstvo za gospodarstvo, je bil Zupančič pravnik v oddelku za javna naročila. Skupaj s nekdanjim ministrom za finance iz vrst SD Francetom Križaničem in nekdanjim nadzornikom Slovenskih železnic (SŽ) Bojanom Rosijem je pripravil dve študiji o umestitvi gospodarskega središča Feniks v Posavju, enega od ključnih Vizjakovih projektov v tedanjem mandatu. Leta 2011 je Zupančič postal direktor Komunale Brežice. Od leta 2018 je bil polovično zaposlen kot svetovalec v podjetju (neformalno ga je še naprej vodil) in pri brežiškemu odvetniku Boštjanu Podgoršku

Aleksander Zupančič deluje kot osebni svetovalec v centru Pot zdravja iz Brežic.
Aleksander Zupančič deluje kot osebni svetovalec v centru Pot zdravja iz Brežic.
Posnetek zaslona

/
/
Posnetek zaslona

Čeprav mu je Vizjak letos zaupal vodenje kabineta, je Zupančič ostal v podjetniških vodah. Ukvarja se s psihoterapijami in življenjskim "coachingom", te izkušnje pa je navedel tudi v življenjepisu, ki ga je priložil h kandidaturi za člana nadzornega sveta Petrola. Na Hrvaškem ima podjetje Procvat zdravlja, ki ima poslovne prostore v novozgrajenem stanovanjskem bloku v Samoboru. Tudi v Sloveniji ima več podjetij, ki uradno ne ustvarjajo večjih prihodkov.