Termoelektrarna Šoštanj ima novega šefa. Prišel je iz Alstoma.

Termoelektrarno Šoštanj (TEŠ) bo začasno vodil Mitja Tašler, še pred dobrim letom uslužbenec francoskega Alstoma, dobavitelja opreme za projekt TEŠ6, ki ga Holding Slovenske elektrarne (HSE) toži pred arbitražnim sodiščem na Dunaju.

Avtor: Primož Cirman
petek, 22. 2. 2019, 13:20


Termoelektrarna Šoštanj
TEŠ6
Wikipedija

Vodenje Termoelektrarne Šoštanj s 1. marcem začasno prevzema Mitja Tašler, dosedanji vodja obratovanja. Več virov nam je namreč potrdilo, da ga bo Holding Slovenske elektrarne (HSE), edini lastnik TEŠ, za pol leta imenoval za vršilca dolžnosti direktorja. V vmesnem času naj bi TEŠ dobila direktorja s polnim mandatom.

Tašler je po Urošu Rotniku, Simonu Totu, Francu Roscu, Petru Dermolu, Matjažu Eberlincu in Armanu Koritniku, ki je prejšnji mesec odstopil, sedmi direktor TEŠ v zadnjem desetletju.

Kariera novega šefa: CEE, Alstom, TEŠ

Kariero je kot inženirski kader začel v podjetju CEE, nekdanjem hišnem inženirju TEŠ, ki je bilo v lasti Petra Kotarja, enega od osumljencev v zadevi TEŠ6.

Kot je znano, je podjetje CEE sodelovalo pri vseh fazah priprave projekta TEŠ6. Tašler je bil v njem zaposlen do leta 2010, sam pa je sodeloval tudi pri pripravi razpisne dokumentacije za gradbeno dovoljenje in glavno tehnološko opremo. Tedaj približno 800 milijonov evrov vreden posel je dobil francoski Alstom, ki mu je po ugotovitvah kriminalistov svetoval Kotar.

Armana Koritnika omenjajo kot mogočega naslednika za vodenje Premogovnika Velenje.
Armana Koritnika omenjajo kot mogočega naslednika za vodenje Premogovnika Velenje.
STA
Ko so v HSE leta 2010 zaradi razkrite Kotarjeve dvojne vloge v poslu prekinili sodelovanje med TEŠ in podjetjem CEE, je Tašler odšel v Termoelektrarno Trbovlje, kjer je vodil projekt čistilne naprave. Leto dni pozneje se je zaposlil v TEŠ. Bil je projektni menedžer pri 1,41 milijarde evrov vredni gradnji bloka 6, ki jo je v elektrarni vodil Branko Debeljak, danes izvršni direktor tehničnega sektorja.

Spomladi 2013, ko je vodenje elektrarne prevzel Peter Dermol, je Tašler kot kader nekdanjega direktorja Simona Tota padel v nemilost. Novo službo je našel v Alstomu (pozneje preimenovanem v General Electric). Jeseni 2017, torej po koncu garancijske dobe novega bloka, se je vrnil v TEŠ. Približno v istem času je HSE proti Alstomu zaradi oškodovanja vložil tožbo na arbitražnem sodišču na Dunaju.

Tuj premog, sežiganje odpadkov, zakon o zapiranju ...

Prav Tašlerja naj bi za svojega (začasnega) naslednika predlagal tudi Koritnik, ki je januarja odstopil zaradi osebnih razlogov. Novega direktorja TEŠ s polnimi pooblastili bodo v HSE poiskali s pomočjo kadrovske agencije.

Tašlerja v prihodnjih mesecih ne čaka lahko delo. TEŠ že od leta 2016, ko je blok 6 začel polno obratovati, posluje z visoko tekočo izgubo, letos pa bodo poslovanje načele še rastoče cene emisijskih kuponov CO2.

Medtem ko v Šoštanju čakajo na odločitev agencije za okolje glede dovoljenja za uvoz premoga iz tujine, za katerega so zaprosili lani decembra, bo kmalu tudi jasno, kako resni so načrti HSE in TEŠ s sežiganjem več deset tisoč ton odpadkov v bloku 6. V zadnjih dneh se je tudi v uradnih krogih začelo razpravljati o nujnosti priprave zakona o zapiranju Premogovnika Velenje in TEŠ, do katerega naj bi prišlo med letoma 2030 in 2040.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net