Skrivnost posetnice, ki je odnesla direktorja TEŠ

V ozadju včerajšnje zamenjave na čelu TEŠ so sporni posli z indonezijskim premogom. Je bil vplivni poslovnež Ivan Pušnik vnaprej izbran za dobavitelja?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 4. 4. 2023, 05:55


IVAN PUŠNIK IN HČI
Ivan Pušnik, že vrsto let najpomembnejši domači igralec v poslih z indonezijskim premogom, ga zdaj dobavlja tudi Premogovniku Velenje. In to prek podjetja, za katerega dela njegova hči.
arhiv Reporterja, BSF

V državni energetiki je spet vroče. Vodstvo Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), ene od dveh največjih domačih elektroenergetskih skupin, je namreč včeraj s položaja odpoklicalo Viktorja Vračarja, dosedanjega direktorja Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ). Razlogov za to niso navedli. Toda po informacijah iz več virov so v ozadju včerajšnje zamenjave sporni posli z indonezijskim premogom. Natančneje, z vplivnim poslovnežem Ivanom Pušnikom, enim od najvplivnejših ljudi iz zakulisja domače energetike. 

Kot je znano, je Premogovnik Velenje, ki je prav tako v lasti HSE, lani novembra podpisal dve pogodbi za uvoz premoga iz Indonezije, države v jugovzhodni Aziji. Za to so se odločili zaradi sesutja glavnega odkopnega polja v rudniku, ki je onemogočilo kopanje domačega premoga. Dobrih 50 milijonov ameriških dolarjev vreden posel je dobilo švicarsko podjetje Petraco Oil Company. Že takrat smo razkrili, da je povezano s Pušnikom, ki že vrsto let velja za ključnega slovenskega igralca v poslih s premogom. 

Kmalu zatem so na HSE opravili revizijo nabave. Po naših informacijah so ugotovili serijo nepravilnosti, pri katerih naj bi imel ključno vlogo prav Vračar. Več indicev in pričevanj naj bi namreč nakazovalo, da je bil posel z indonezijskim premogom z izbranim ponudnikom dogovorjen vnaprej. 

Preberite še:
Razkrivamo, kdo bo dobavljal indonezijski premog

Kamor gre Pušnik, tam gre posel s premogom

Postopek nabave indonezijskega premoga je uradno vodil Premogovnik Velenje. Še do jeseni se je kot prvega favorita za posel omenjalo švicarsko-nizozemsko energetsko družbo Vitol, ki od leta 2017 dobavlja indonezijski premog termoelektrarni toplarni (Te-Tol) v lasti Energetike Ljubljana. Za to je samo v letih 2020 in 2021 skupaj prejela 55 milijonov evrov. 

V Premogovniku Velenje so lani načrtovali izkop 2,8 milijona ton premoga. Tega cilja zaradi sesutja glavnega odkopnega polja niso dosegli.
V Premogovniku Velenje so lani načrtovali izkop 2,8 milijona ton premoga. Tega cilja zaradi sesutja glavnega odkopnega polja niso dosegli.
/

Med prvimi vzorci, ki so jih septembra letos testirali v TEŠ, je bil prav indonezijski premog, namenjen v Ljubljano. Vitol ima v Sloveniji močne povezave. Poslovno sodeluje s Pušnikom, nekdanjim diplomatom, visokim uslužbencem Službe državne varnosti (SDV) in šefom protokola Republike Slovenije v času Demosove vlade. Za Pušnikovo švicarsko podjetje Energygor je nekaj časa delal Blaž Košorok, nekdanji direktor Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), Gen Energije in Te-Tola iz vrst SDS. 

Toda novembra je prišlo do preobrata. Posel je namreč dobilo švicarsko podjetje Petraco Oil Company, ki je prav tako povezano z Ivanom Pušnikom. V njem se je lani jeseni zaposlila njegova hči Ticia Pušnik. Kako je torej mogoče, da je podjetje Petraco dobilo posel takoj zatem, ko je njegov mednarodni partner postal Pušnik? 

Preberite še:
Znanci iz afere TEŠ6 tožijo državo za milijone

Je šef HSE določil, kdo bo dobavitelj?

Po naših informacijah je Premogovnik Velenje z izbranim dobaviteljem po ugotovitvah revizije povezal kar Viktor Vračar, takrat še generalni direktor HSE. Tedanjemu vodstvu premogovnika naj bi namreč izročil posetnico z imenom in kontaktnimi podatki enega od članov upravnega odbora podjetja Petraco Oil Company. Več sogovornikov nam je v neuradnih dogovorih zatrdilo, da so v Velenju to razumeli kot jasen signal, koga morajo izbrati za dobavitelja. Premogovnik je takrat vodil Janez Rošer, v poslovodstvu pa je kot član sedel še Aleš Logar, kandidat SDS na parlamentarnih volitvah leta 2018.

Viktor Vračar je novembra 2020, v času Janševe vlade, prevzel vodenje HSE. Lani jeseni, po zamenjavi vlade, je postal direktor TEŠ.
Viktor Vračar je novembra 2020, v času Janševe vlade, prevzel vodenje HSE. Lani jeseni, po zamenjavi vlade, je postal direktor TEŠ.
STA

Nejasnosti naj bi se pojavljale tudi pri načrtovanih količinah za nabavo. Po naših podatkih je Premogovnik Velenje podpisal dve pogodbi, s katerimi bo v Slovenijo uvozil dobrih 260.000 ton premoga. Za primerjavo: to je približno desetina vseh količin, ki so jih lani odkopali v Velenju. Toda revizija naj bi zdaj ugotovila, da je Vračar vztrajal pri bistveno večji količini premoga iz Indonezije. Od vodstva premogovnika je želel, naj v Slovenijo uvozi za pol milijona ton premoga, torej dvakrat več. To bi seveda podvojilo ceno posla, s tem pa tudi dobiček dobavitelju. 

Uradnih informacij o reviziji ni mogoče dobiti. Na HSE, ki ga od novembra lani vodi Tomaž Štokelj, njenih ugotovitev ne komentirajo. Iz družbe so včeraj sporočili le, da bo Vračar še tri mesece ostal zaposlen v TEŠ. Kot smo neuradno izvedeli, bo ob odpoklicu prejel še odpravnino. Za novega direktorja TEŠ je HSE imenoval Branka Debeljaka, do zdaj izvršnega direktorja tehničnega sektorja.

Preberite še:
Obtoženi v aferi TEŠ6 skrili vile pred državo

Bogdan Pušnik zahteva 60 milijonov evrov od države 

V Premogovniku Velenje so pred podpisom pogodbe pridobili tri ponudbe za uvoz tujega premoga – ob Petraco Oil Company in Vitolu še od energetske družbe iz Nemčije. Toda dogajanje priča, kako močan je še vedno vpliv Ivana Pušnika pri teh poslih. Že od samega začetka projekta TEŠ6 so sicer načrti predvidevali mešanje lignita z uvoženim črnim premogom. To so njegovi snovalci javnosti prikrivali do leta 2010. Pušnik je takrat premog iz Indonezije uvažal prek Gorenja.

Podjetje s sedežem v Luksemburgu, ki ga obvladuje finančnik Bogdan Pušnik (na fotografiji), je vložilo 60-milijonski tožbeni zahtevek proti državi.
Podjetje s sedežem v Luksemburgu, ki ga obvladuje finančnik Bogdan Pušnik (na fotografiji), je vložilo 60-milijonski tožbeni zahtevek proti državi.
Mediaspeed

Medtem ko Ivan Pušnik uvaža premog za državno energetiko, njegov mlajši brat toži to isto državo. Luksemburško podjetje Towra, ki ga vodi finančnik Bogdan Pušnik, je namreč konec lanskega leta na arbitražnem sodišču v Washingtonu vložilo zahtevek za tožbo, s katero od Republike Slovenije zahteva najmanj 60 milijonov evrov odškodnine z obrestmi. Gre za povračilo denarja, ki ga je podjetje po njegovi oceni neupravičeno izgubilo kot nekdanji delničar Premogovnika Velenje.

Bogdan Pušnik je eden od obdolžencev na sojenju zaradi domnevnih nepravilnosti pri gradnji šestega bloka Teša. Specializirano državno tožilstvo mu očita domnevno kaznivo dejanje pranja denarja, s katerim naj bi nekdanjemu direktorju Teša Urošu Rotniku pomagal legalizirati provizije pri tem 1,43 milijarde evrov vrednem projektu. Tako Pušnik kot Rotnik očitke tožilstva zanikata.