Še en poslanec SD, ki brani Janševega ministra

Zakaj poslanec Samo Bevk ne podpira interpelacije proti ministru za kulturo Vasku Simonitiju?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 10. 2. 2021, 11:10


20180622-00869209
Samo Bevk
STA

Po tem, ko poslanec SD Dejan Židan ni podprl interpelacije proti ministru za delo Janezu Ciglerju Kralju, se zgodba ponavlja pri interpelaciji, ki jo je opozicija vložila proti ministru za kulturo Vasku Simonitiju. Le da je tokrat je v glavni vlogi poslanec SD Samo Bevk

Bevk je namreč zavrnil podpis interpelacije proti Simonitiju, ki so jo podprli vsi ostali poslanci SD. Kot razlog je navedel več projektov, ki jih je Simoniti kot minister izpeljal še v času prve Janševe vlade, torej pred desetletjem in pol. Eden od teh je državno financiranje obnove nekdanje partizanske bolnice Franja po poplavi leta 2007. Gre za kulturni spomenik državnega pomena, ki ima znak evropske dediščine. Da ga država pomaga obnoviti, bi torej morali biti samo po sebi umevno. Toda Bevk je v tem očitno videl dobro voljo resornega ministra – enako kot januarja Dejan Židan, ki je hvalil Janeza Cigler-Kralja, da se je pri spremembi zakona o zaposlitveni rehabilitaciji invalidov odzval kot "človek, ki želi stvari izboljšati".

Preberite še:
Zakaj interpelacije proti Cigler-Kralju danes še ne bo

Bevka zanima le, koliko denarja bo za Idrijo 

Toda za Bevkovim načelnimi razlogi se skrivajo lokalno-politični interesi. Bolnica spada pod mestni muzej Idrija, ki ga je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja vodil Bevk, pozneje tudi župan Idrije. Muzej letno od ministrstva prejme približno milijon evrov sredstev. 

Vasko Simoniti
Vasko Simoniti
STA

Bevk Simonitija podpira tudi zato, ker je njegovo ministrstvo leta 2006 projekt vpisa mesta Idrije in njene dediščine živega srebra na seznam svetovne kulturne in naravne dediščine Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO). Še septembra lani je Bevka v državnem zboru zanimalo, koliko denarja bo država namenila za projekte UNESCO in evropske dediščine, torej tudi za idrijsko živo srebro in bolnico Franja. Idrijska dediščina je bila na seznam leta 2012. Od takrat lahko računa tudi na dodatni državni denar, ki ga zdaj odreja Janševa vlada.

Še en razlog, da Bevk interpelacije ne bo podpisal, je Simonitijeva podpora zakonu o kulturnem evru, ki ga je državni zbor sprejel konec leta 2019, torej še v času vlade Marjana Šarca. Novembra lani je Bevk na Simonitija naslovil poslansko vprašanje, v katerem ga je zanimalo, ali so javni razpisi in pozivi že pripravljeni.

Preberite še:
Vlada uvaja 50 evrov naročnine na Nova24TV

Si v SD res vsi želijo padca Janševe vlade? 

Štiri opozicijske stranke sicer v interpelaciji Simonitiju očitajo neučinkovito ukrepanje med epidemijo, napade na neodvisnost medijev in politično kadrovanje. Na nekatere od teh očitkov je v zadnjem letu dni opozarjal tudi Bevk. Javno je recimo nasprotoval odnosu vlade do Slovenske tiskovne agencije (STA) in govoril je o "mačehovskem odnosu države do slovenskega filma". Toda v državnem zboru je Simonitija večkrat tudi pohvalil. "Današnji nastop ministra za kulturo, dr. Vaska Simonitija, kaže, da bo Vlada vsaj v tem primeru prisluhnila zainteresirani kulturni javnosti in filmskim ustvarjalcem. Pozdravljam opravičilo ministra in obet, da bo financiranje filmskih projektov rešeno v sedmem protikoronskem zakonu," je Bevk dejal sredi lanskega decembra. 

Koalicija ustavnega loka
Koalicija ustavnega loka
STA

Opozicija za izglasovanje interpelacije potrebuje 46 glasov. Ne le, da Bevkov nepodpis še znižuje možnosti za njen uspeh. Po naših informacijah je tik pred vložitvijo konstruktivne nezaupnice povzročil več slabe volje tudi med drugimi strankami Koalicije ustavnega loka (KUL) in v vrhu SD. Čeprav v stranki radi poudarjajo, da so "vsebinski motor KUL", vse bolj očitno postaja, da se del poslanske skupine pri posameznih vprašanjih, ki se dotikajo njihovih osebnih ali lokalnih interesov, zelo dobro razume z aktualno oblastjo. Nelagodje je bilo zaznati tudi pred interpelacijo Janeza Cigler-Kralja. Takrat so v SD želeli dodatni čas za odločitev in premislek o skupni opozicijski strategiji. 

Že pred tedni pa je bilo mogoče slišati informacije, da vložitvi konstruktivne nezaupnice proti Janševi vladi nasprotuje več županov iz vrst SD. "Odločitev za vložitev konstruktivne nezaupnice je zahtevna in je najpomembnejše orodje do nujnega preobrata v vodenju države, kar v SD zagovarjamo, in k čemur s svojim delom prispevamo od samega začetka KUL procesa. Odločitev o podpori konstruktivni nezaupnici so podprli vsi organi stranke in je nedvoumna," so nam takrat pojasnili v stranki.

Preberite še:
Plačujemo svetovalca Počivalška, da sporoča: gostilne so odprte