Odslej nas spremljate tudi na Instagramu. Odpri 

Počivalškov direktor pred poslom življenja

Prijatelj ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška prodaja podjetje, ki mu je sekira v med padla prav v času vlade Janeza Janše.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 4. 1. 2022, 05:55


Tomi Rumpf
Tomi Rumpf je v času te vlade prišel do posla, ki bo njegovemu veterinarskemu podjetju prinesel milijone. Zdaj je tik pred njegovo prodajo finančnemu skladu.
STA

Tomi Rumpf, dolgoletni prijatelj ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, ki ga je ta med prvim valom epidemije covid-19 postavil za direktorja državnega zavoda za blagovne rezerve, je tik pred poslom življenja. 

Že v prihodnjih tednih naj bi Veterinarska postaja Šmarje pri Jelšah, trenutno največji igralec med domačimi veterinarji, ki je v 51-odstotni Rumpfovi lasti, dobila novega lastnika. To bo postal sklad zasebnega kapitala Alfi PE, ki je lani jeseni že kupil Veterinarsko bolnico Slovenska Bistrica. "Smo v zaključni fazi pogovorov za vstop v lastništvo treh veterinarskih družb. Ena od teh je tudi Veterinarska postaja Šmarje pri Jelšah," je za necenzurirano.si potrdil Miran Kovač, direktor sklada Alfi PE, ki sodi pod okrilje družbe KF Finance. 

Koliko bo Rumpf iztržil ob prodaji veterinarskega podjetja, ki jo je vrsto let vodil, nato pa postal njen največji lastnik, še ni znano. Rumpf in ostali dosedanji lastniki bi v njej obdržali manjšinski delež. Veterinarska postaja Šmarje pri Jelšah se v zadnjih letih širi in raste. V savinjski regiji ima že šest klinik in prodajaln, zaposluje pa več kot 20 ljudi. Toda ključna poteza, s katero se je vrednost podjetja v očeh vlagateljev povečala, s tem pa tudi denarni izkupiček njegovih dosedanjih lastnikov, je Rumpfu uspela v času aktualne vlade.

Preberite še:
Pivčevi zagotovili Rumpfu desetletni milijonski posel

Zmagal na razpisu in prevzel poraženega konkurenta

Že lani smo tako razkrili, da je bila Veterinarska postaja Šmarje pri Jelšah v letu 2020 največji zmagovalec javnega razpisa za veterinarske koncesije, ki jih je za deset let podelila uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVGVVR). Rumpfovo podjetje je kot edino prišlo do treh koncesij: v domačem Šmarju pri Jelšah, Šentjurju in Celju. Z njimi pokriva ogromno območje s šest tisoč kmetijami, ki sega od Dobrne do meje s Hrvaško na Sotli. 

Rumpfovo podjetje je kot edino prišlo do treh koncesij: v domačem Šmarju pri Jelšah, Šentjurju in Celju. Z njimi pokriva ogromno območje s približno šest tisoč kmetijami.
Rumpfovo podjetje je kot edino prišlo do treh koncesij: v domačem Šmarju pri Jelšah, Šentjurju in Celju. Z njimi pokriva ogromno območje s približno šest tisoč kmetijami.
Veterinarska postaja Šmarje pri Jelšah

S pomočjo novih koncesij bodo Rumpfova podjetja ustvarila več kot dva milijona evrov prihodkov od prodaje na leto, kar jih uvršča na prvo mesto med vsemi veterinarji pri nas. Samo od države bodo prejela najmanj 650.000 evrov na leto. Toda več virov nas je opozorilo na sume, da je bil veterinarski razpis pisan na kožo izbrancem. Razpis so namreč v začetku leta 2020 ponovili, v drugo pa so se pomembno spremenili pogoji, ki so šli na roke večjim veterinarjem, med katerimi je tudi Rumpfovo podjetje. Do največjega števila dodatnih točk so lahko prišla veterinarska podjetja, ki imajo sedež ali podružnico v dveh ali več upravnih enotah. Te točke so nato šteli tudi za druga območja, kjer sploh (še) niso prisotni.

Največ prahu je dvignila podelitev veterinarske koncesije v Celju, ki jo je pred tem imelo podjetje Veterinarski center. Več neizbranih ponudnikov z vseh območij Slovenije je takoj po koncu razpisa vložilo tožbo, s katero izpodbijajo odločitev o koncesijah, tudi v Celju. Direktorju in največjemu lastniku Veterinarskega centra Edvardu Kruderju ob izgubi tretjine prihodkov ni preostalo drugega, kot da podjetje po 24 letih proda. Kupila ga je Rumpfova Veterinarska postaja Šmarje pri Jelšah, torej prav novi imetnik koncesije, ki je celjsko podjetje spravil ob posel.

Preberite še:
Šefu blagovnih rezerv gre zasebni posel kot po maslu

Gradijo veterinarskega velikana

Takoj po poslu v Celju, ki mu je omogočil prevzem ogromnega območja v savinjski regiji in okolici, se je Rumpf očitno odločil za prodajo svoje veterinarske mreže. Kupca je našel v skladu Alfi PE, kjer so se že lani odločili ustvariti daleč najmočnejšo skupino ponudnikov veterinarskih storitev v Sloveniji. 

Veterinarska postaja Šmarje pri Jelšah, katere največji lastnik je Rumpf, bo po novem ustvarila več kot dva milijona evrov prihodkov na leto.
Veterinarska postaja Šmarje pri Jelšah, katere največji lastnik je Rumpf, bo po novem ustvarila več kot dva milijona evrov prihodkov na leto.
Veterinarska postaja Šmarje pri Jelšah

"Gre za popolnoma razdrobljen trg, ki ga želimo povezati. Naš cilj je moderna skupina, ki bo pokrivala veterino v Sloveniji, v lastništvu posameznih podjetij pa bi z manjšimi deleži ostali veterinarji. Posledica sedanje razdrobljenosti je, da je nakup naprav za preglede in zdravljenje živali za veliko večino prevelik strošek, zato želimo izboljšati kvaliteto veterinarske storitve in dostop do dežurstev," je poudaril Miran Kovač. 

Že lani jeseni so se v Alfiju dogovorili za nakup večinskega deleža Veterinarske bolnice Slovenska Bistrica. Gre za drugega največjega igralca na trgu, takoj za Rumpfovim podjetjem. V lanskem letu je družba, ki je v lasti desetih tam zaposlenih veterinarjev, ustvarila 1,8 milijona evrov prihodkov od prodaje in četrt milijona evrov čistega dobička. Po zadnjih podatkih ima 14 zaposlenih. Leta 2012 so za okoli 1,6 milijona evrov zgradili nov objekt, v katerem lahko izvajajo najzahtevnejše diagnostične, kirurške in ostale posege pri velikih in malih živalih.

Kot je pojasnil Kovač, veterinarska podjetja za vlaganja niso toliko zanimiva zaradi koncesij, ampak zaradi rastočega števila malih živali. "Ljudje imajo vedno več psov, mačk in drugih hišnih ljubljencev. V tem vidimo velik potencial za razvoj veteriranske mreže," je dodal.

Preberite še:
Obračunal z Ivanom Galetom, zdaj bi šel na slabo banko

Kjer sta država in Počivalšek, tam je Rumpf

Rumpf ima sicer pestro poslovno zgodovino. Leta 2006 je bil kandidat LDS za župana občine Šmarje pri Jelšah. Pozneje je vodil kabinet nekdanjega kmetijskega ministra Milana Pogačnika, od koder se je leta 2009, še vedno v času vlade Boruta Pahorja, preselil na čelo državne Kobilarne Lipica. Nanj so leteli očitki o nenavadnem poginu lipicancev, mobingu zaposlenih in uporabi prestižnih sponzorskih avtomobilov, ki jih je sam vedno zanikal. 

Zdravko Počivalšek je zaradi poslov z zaščitno opremo na državnem zavodu za blagovne rezerve glavni osumljenec v preiskavi NPU.
Zdravko Počivalšek je zaradi poslov z zaščitno opremo na državnem zavodu za blagovne rezerve glavni osumljenec v preiskavi NPU.
STA

Na koncu ga je s položaja odneslo negativno poročilo Računskega sodišča. Umaknil se je v Srbijo in se leta 2017 vrnil na Veterinarsko postajo Šmarje pri Jelšah. Po treh letih ga je aprila 2020 poklical kozjanski rojak Zdravko Počivalšek in mu zaupal vodenja blagovnih rezerv, od koder se je po prvih nakupih zaščitne opreme moral umakniti Anton Zakrajšek. Tik pred koncem prvega vala epidemije je Rumpf od največjih državnih dobaviteljev odkupil velike količine opreme, ki je zaradi zapletov s certifikati obtičala v skladiščih, in to po visokih cenah iz obdobja prvega izbruha covid-19 v svetu. 

Konec lanskega leta je Rumpf vložil zasebno tožbo proti žvižgaču Ivanu Galetu, ki je pred tem razkril pritiske Zdravka Počivalška na nekdanje vodstvo zavoda pri nakupih zaščitne opreme. Rumpfov odhod z vrha blagovnih rezerv je bil le še vprašanje časa. Poleti se je ob podpori Počivalškove stranke neuspešno prijavil na razpis za glavnega izvršnega direktorja Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znane kot slabe banke. 

Kmalu zatem je Rumpf že našel novo službo in to kje drugje kot v hčerinskih družbah DUTB. Postal je direktor skupine Farme Ihan, največje prašičje farme pri nas, ki upravlja tudi največjo farmo krav mlekaric v državi. Ključna družba v skupini je Meso Kamnik, ki je v letu 2020 ustvarila več kot 37 milijonov evrov prihodkov od prodaje. Rumpf interese DUTB zastopa tudi v nadzornem svetu družbe Meja Šentjur, znane po proizvodnji bio jajc in pridelavi jabolk, ki je trenutno v postopku prisilne poravnave.