Po Nadi Drobne Popović odstopil še prvi finančnik Petrola

Nove zamenjave v upravi Petrola. Največjo domačo naftno družbo zapušča tudi prvi finančnik Matija Bitenc.

Avtor: Primož Cirman
petek, 8. 12. 2023, 16:15


_GIL7655ztr
Po Nadi Drobne Popović (v ozadju) upravo Petrola zapušča še Matija Bitenc (v ospredju).
Bobo

Po tem, ko je nadzorni svet Petrola konec novembra sprejel sklep o predčasnem prenehanju mandata predsednice uprave Nade Drobne Popović, je uprava največje naftne družbe ostala še brez enega člana.

Po naših informacijah je namreč odstopil Matija Bitenc, ki je bil v upravi odgovoren za področje finance. Uradne potrditve te informacije še ni. Kot smo neuradno izvedeli, pa naj bi Bitenc odšel brez odpravnine. Kaj je razlog za odhod, tako ni znano. Bitenc je sicer v upravo Petrola prišel marca 2020 in to na predlog Nade Drobne Popović. To je konec novembra na položaju nasledil Sašo Berger.

V upravi so sicer poleg Bergerja še Marko Ninčević, Jože Smolič in Zoran Gračner, ki je predstavnik zaposlenih.

Kot smo že poročali, je do menjave na čelu Petrola uradno prišlo zato, ker Drobne Popović z nadzorniki ni imela več enakega pogleda na vodenje družbe. "V takšni situaciji je prav, da se umaknem jaz," je nekdanja predsednica uprave dejala ob odhodu s položaja.

Po neuradnih informacijah je šlo pri zamenjavi na vrhu Petrola za epilog že več mesecev trajajočih soglasij med Nado Drobne Popović in nekaterimi največjimi lastniki družbe na čelu z Darijem Južno, ki obvladuje dobrih deset odstotkov delnic družbe. Do teh je prvič prišlo že lani spomladi. Neuradno zaradi nekaterih poslovnih odločitev, predvsem na Hrvaškem, kjer je Petrol leta 2021 od nekdanjega hrvaškega generala Ivana Čermaka prevzel verigo bencinskih servisov Crodux.

/
/
Bobo

Po zamenjavi se je javno oglasil tudi Slovenski državni holding (SDH), ki upravlja z državnim, 33-odstotnim deležem v Petrolu. Nadzornike družbe, ki jih vodi Janez Žlak, je "pozval k dodatnim pojasnilom delničarjem o razlogih in postopkih glede nedavnih sprememb v upravi družbe, ob zagotovitvi enakomerne obveščenosti vseh delničarjev".

V istem času se je vlada Roberta Goloba odločila, da bo s spremembo uredbe za 30 odstotkov znižala marže naftnim trgovcem. Pri tem je najvišjo dovoljeno maržo za bencin in dizelsko gorivo omejila na tri cente. Petrol je zato na ustavno sodišče vložil zahtevo za presojo ustavnosti tega ukrepa in začasno zadržanje uredbe.