Ne le kartoteke, iz propadle klinike izginile še zlate palice

Stečaj klinike, ki je bila priljubljena med ljudmi iz vrst estrade, gospodarstva in politike, preiskuje tudi policija. Bo ugotovila, kam je iz prostorov klinike izginilo za pol milijona evrov zlata?

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 12. 9. 2023, 05:55


osebje
Dogodkov estetske klinike Med-Art so se udeleževala številna znana imena. Njena lastnica je bila Sanda Baler (druga z leve).
Mediaspeed

Propad estetske klinike Med-Art iz Ljubljane odmeva v domači javnosti. Kot smo razkrili včeraj, so iz njenih prostorov izginile kartoteke nekdanjih strank, med katerimi so številna znana imena, ne samo estrade, ampak tudi gospodarstva in politike. Bojijo se, da bi lahko njihovi občutljivi osebni in zdravstveni podatki končali v nepravih rokah.

Kartoteke je namreč tik pred stečajem zasegel sodni izvršitelj Franko Slavec. Rubež je izpeljal na zahtevo Tomaža Drozga, ustanovitelja medijske hiše Adria Media, ki ima v lasti spletni portal Metropolitan. Trenutno naj bi bile kartoteke v skladišču na Primorskem, a do njih stečajna upraviteljica Med-Arta ne more. V uradu informacijske pooblaščenke Mojce Prelesnik so zato že v petek sprožili inšpekcijski postopek.

Toda v skrbeh so lahko tudi upniki Med-Arta, med katerimi je ena največjih država. Poleg kartotek so iz klinike tik pred stečajem izginili še štirje kilogrami zlatih palic in več kosov zlatnine. Po podatkih iz računovodske dokumentacije bi morale biti te dragocenosti, skupaj vredne okrog 400.000 evrov, še vedno v lasti klinike. A stečajni upraviteljici Jožici Vindiš jih v treh mesecih ni uspelo najti. Zaradi tega je zadevo že prijavila tudi na policijo.

Kaj se je torej dogajalo v tednih pred stečajem Med-Arta? In zakaj bi lahko bilo izginotje večjih količin zlata povezano z razkošnim življenjem Sande Baler, nekdanje direktorice in lastnice propadle klinike?

Stečajna upraviteljica ne more ugotoviti, kje se nahaja zlato.
Stečajna upraviteljica ne more ugotoviti, kje se nahaja zlato.
STA

Preberite še:
Estetska klinika v stečaj, znani Slovenci ostali brez zdravstvenih kartotek

Z zasebnim letalom v Mehiko, račun poravnala klinika?

Medicinski center, v katerem so opravljali lepotne, kirurške in druge posege, je bil zelo priljubljen tudi med domačimi vplivneži. Sanda Baler ga je ustanovila leta 2012, ko je začel delovati v prostorih Sunny Studio v Ljubljani, pozneje pa ga je preselila v vilo v ljubljanski Rožni dolini. Prihodki so začeli naglo rasti. V letu 2021 so presegli dva milijona evrov.

V velikem uspehu klinike je začela uživati tudi njena lastnica. Leta 2020, ko je Med-Art dobil več deset tisoč evrov pomoči države zaradi epidemije covid-19, si je Sanda Baler kupila luksuzno vilo v Gameljnah. Ob njenem nakupu je pri Gorenjski banki, ki je financerka Med-Arta, najela skoraj polmilijonsko posojilo.

Že pred tem je po naših informacijah porabljala ogromne vsote denarja za zasebna potovanja. Tako naj bi za jadranje porabila okoli 40.000 evrov. Še bistveno več naj bi stalo potovanje v Mehiko, za katerega je najela zasebno letalo, s seboj pa odpeljala osebnega fotografa. Eden od virov, ki je želel ostati neimenovan, nam je dejal, da je najmanj enkrat s helikopterjem potovala v Monaco.

V tej vili v Rožni dolini je delovala estetska klinika Med-Art. Junija letos je šla v stečaj, le nekaj tednov pred tem pa je vse premičnine odnesel sodni izvršitelj. Tudi občutljivo zdravstveno dokumentacijo.
V tej vili v Rožni dolini je delovala estetska klinika Med-Art. Junija letos je šla v stečaj, le nekaj tednov pred tem pa je vse premičnine odnesel sodni izvršitelj. Tudi občutljivo zdravstveno dokumentacijo.
Google Maps

Kako je klinika prišla do zlata

Toda teh dopustovanj očitno ni plačevala iz lastnega žepa, temveč je visoke račune zanje prepustila kar kliniki. Iz dokumentov je tako razvidno, da Sanda Baler medicinskemu centru Med-Art uradno dolguje že skoraj 250.000 evrov.

Tudi sicer so se za bleščečo fasado skrivali dolgovi. Tako je imel Med-Art konec leta 2021, ki je bilo zanj najbolj uspešno, za več kot 600.000 evrov finančnih obveznosti in okoli pol milijona evrov obveznosti do dobaviteljev. Že več mesecev pred stečajem so se razširile informacije, da klinika dolguje denar zdravnikom, ki izvajajo posege, posamezni poslovni partnerji pa so zaradi neplačanih dolgov zaustavili dobave.

V istem času si je Sanda Baler na sivem trgu izposojala večje vsote denarja po visokih obrestnih merah. Kar 270.000 evrov je dobila od Boruta Ravnika, enega od vodilnih v računovodski hiši Unija, ki je skrbela za računovodstvo Med-Arta. Dodatno financiranje je iskala tudi klinika, a do njega ni mogla brez ustreznega zavarovanja.

Estetika Med-Art je v letu 2021 ustvarila za več kot dva milijona evrov prihodkov.
Estetika Med-Art je v letu 2021 ustvarila za več kot dva milijona evrov prihodkov.
Facebook

Lastnica se je zato očitno odločila, da ji bo pomagala z "zlato" injekcijo. Po naših informacijah je Med-Artu leta 2021 prodala štiri kilograme zlatih palic in zlatnino. S to potezo naj bi Baler med drugim poskrbela za pokritje dela svojega dolga do Med-Arta, ki ga je bilo že konec leta 2020 za več kot 100.000 evrov. Iz bilanc klinike izhaja, da je ocenjena vrednost prodanega zlata znašala nekaj manj kot 400.000 evrov. V lasti klinike je ostalo vsaj do konca minulega leta, šest mesecev pred začetkom stečaja.

V čigavih rokah je zdaj zlato?

Toda vmes je zlato izginilo. Stečajna upraviteljica o tem, kje se nahaja, od nekdanje direktorice in lastnice ni dobila prepričljivih pojasnil. Tudi sicer Med-Art ni imel najetega nobenega sefa, v katerem bi ga lahko hranil.

Kot ji je sprva zatrjevala Sanda Baler, je zlato odnesel Ravnik, torej njen največji zasebni posojilodajalec. Ko se je upraviteljica z zahtevo za pojasnila obrnila nanj, pa je prejela odgovor, da je "zapiral dolg do nje". Tega sicer ne bi smel narediti, saj je bilo zlato uradno v lasti klinike in ne več Sande Baler.

To je fotografija poslovne dokumentacije klinike Med-Art, tudi zdravstvenih kartotek. Nahajala naj bi se v skladišču izvršitelja v Dekanih.
To je fotografija poslovne dokumentacije klinike Med-Art, tudi zdravstvenih kartotek. Nahajala naj bi se v skladišču izvršitelja v Dekanih.
necenzurirano.si

Če ga je lastnica klinike dejansko izročila svojemu zasebnemu upniku, bi lahko stečajna upraviteljica zahtevala vrnitev zlata. V nasprotnem primeru bi prišlo do oškodovanja stečajne mase in s tem upnikov Med-Arta. Edino preostalo premoženje sicer predstavljajo več sto tisoč evrov vredne premičnine, ki jih je zasegel izvršitelj Slavec in jih bo zdaj po krepko znižanih cenah prodajal na javni dražbi.

Kdo so največji upniki in koliko jim dolguje propadla klinika, bo znano že v kratkem. Med njimi je zagotovo tudi država, ki terja med 60 do 70 tisoč evrov. Visoko na seznamu so tudi Gorenjska banka, Tomaž Drozg, ki je lastnik poslovne stavbe, v kateri je delovala klinika in od lanskega leta ni dobival najemnine, potovalna agencija Airpass in drugi. S Sando Baler in Borutom Ravnikom nam včeraj ni uspelo priti v stik.