Kaj odvetnik tajkuna Kostića kuha državi na Obali?

Država želi Istrabenz, nekdaj veliki finančni holding, spraviti v likvidacijo. Kdo ji lahko to prepreči? In zakaj je lahko pod vprašajem tudi državno lastništvo šestih Istrabenzovih hotelov?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
četrtek, 21. 11. 2019, 16:38


Necenzurirano prenos
Miodrag Kostić
STA

V torek bo Istrabenz, nekoč eden od najpomembnejših domačih finančnih holdingov, morda dokončno postal del zgodovine.

Na skupščini bodo namreč delničarji odločali o njegovi likvidaciji in prenosu celotnega premoženja na Družbo za upravljanje terjatev (DUTB), bolj znano kot slabo banko. A tik pred tem so se v Istrabenzu zgodile večje lastniške spremembe. Te bi lahko državi otežile načrte tudi pri združevanju slovenskega turizma.

Največja lastnica Istrabenza je DUTB. Že spomladi je nase prenesla ključno premoženje holdinga – družbo Istrabenz turizem, ki ima v lasti hotele Riviera, Slovenija, Apollo, Mirna, Neptun in Grand hotel Portorož. Danes ima tako Istrabenz v lasti le še polovični delež v družbi Adriafin, ki ima v lasti Vina Koper, nekaj nepremičnin, terjatev in drugega manjšega premoženja.

Lahko slabi banki spodleti?

V DUTB, ki jo kot glavni izvršni direktor vodi Matej Pirc, so se zato odločili, da bodo Istrabenz spravili v likvidacijo, preostanek premoženja pa prenesli nase. Za to na skupščini potrebujejo glasove treh četrtin delničarjev.

DUTB
DUTB
STA
A bi se to lahko izkazalo za previsoko oviro. Res je, da je DUTB v zadnjih dneh kopičila delnice Istrabenza. 16-odstotni delež je odkupila od Save, največje domače turistične skupine. DUTB ima tako zdaj v lasti dobrih 21 odstotkov delnic Istrabenza.

V taboru slabe banke bo na skupščini tudi 15,8-odstotni delež NFD Holdinga. Njegova stečajna upraviteljica Irena Lesjak je za Siol.net potrdila, da je za glasovanje pooblastila DUTB. Po nekaterih informacijah bo enako storila tudi Marija Zimšek, stečajna upraviteljica Maksime Investa, ki obvladuje dobrih pet odstotkov delnic Istrabenza. Sama tega ni želela komentirati. Poudarila je le, da "z delnicami nima nič in da je vse v domeni upnika, torej DUTB".

Dva mogoča scenarija

V tem primeru bi DUTB zbrala približno 41 odstotkov glasov, kar je ob večji udeležbi na skupščini še vedno premalo. Sploh, ker bi lahko likvidaciji nasprotovali tudi drugi večji lastniki.

Nekateri od teh se očitno že pospešeno pripravljajo na skupščino. Gorenjska banka, ki je v lasti srbskega tajkuna Miodraga Kostića, je tako 8,2 odstotka delnic Istrabenza prodala podjetju BSL. Njegov direktor je Andrej Toš mlajši, sin vplivnega odvetnika, ki v poslih v Sloveniji zastopa tudi Kostića.

Zakaj je Gorenjska banka tik pred skupščino prodala delnice Istrabenza, uradno ni mogoče izvedeti. Za zdaj sta mogoči le dve razlagi.

Po prvi razlagi gre za manever, ki ga je izpeljal Kostić. Temu zagotovo bolj kot likvidacija ustreza stečaj Istrabenza, saj bi lahko upravitelj v tem primeru izpodbijal nekatere posle za nazaj. Med njimi tudi prenos hotelov na DUTB, ki jih je pred tem želel kupiti prav Kostić. Ker v poslovnem svetu ni praksa, da bi v takšnih igrah na skupščini sodelovale banke, lahko Kostić zdaj svoje interese uveljavlja prek podjetja, s katerim uradno ni povezan.

Vinakoper
Vinakoper
Vinakoper

Po drugi razlagi gre za samostojni manever Andreja Toša. Podjetje BSL se je namreč pred pol leta potegovalo za nakup Istrabenzovega polovičnega deleža v družbi Adriafin, ki ima v lasti Vina Koper. Takrat je ponudilo najvišjo ceno, več kot štiri milijone evrov, a prodaje ni bilo, ker država z njo ni soglašala. Po informacijah iz več virov takrat BSL v poslu ni sodeloval s Kostićem.

DUTB ima sicer v rokavu še eno karto - možnost, da skupščino kot sklicateljica tik pred zdajci prekliče, če presodi, da za likvidacijo Istrabenza ne bo zbrala dovolj glasov.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net