Janši kaže dobro: še malo, pa bo zadeva Trenta zastarala

Ker celjsko sodišče že več mesecev ne uspe razpisati naroka za glavno obravnavo na sojenju proti Janezu Janši, je vse bolj verjetno, da bo zadeva zastarala. Kdo je za to odgovoren?

Avtor: Primož Cirman
petek, 31. 5. 2024, 05:55


janez jansa sr
Čeprav prvak SDS Janez Janša rad govori o "krivosodju", mu gre dogajanje okrog sojenja na celjskem sodišču močno na roko.
Sašo Radej

Vse kaže, da prvak SDS Janez Janša na sojenju v zadevi Trenta, v kateri je obtožen pomoči pri kaznivem dejanju zlorabe položaja, dobiva bitko s časom.

Čeprav je od zadnjega predobravnavnega naroka minilo že leto in pol, na okrožnem sodišču v Celju še vedno niso uspeli razpisati naroka za glavno obravnavo. Večino tega časa to ni bilo mogoče, ker je moralo sodišče dvakrat odločati o zahtevi obrambe za izločitev nekaterih dokazov. Odločitev, da se tej zahtevi ugodi, dokaze pa izloči, je postala pravnomočna šele v začetku februarja. Toda tudi štiri mesece pozneje ni jasno, kdaj se bo sojenje proti Janši nadaljevalo.

To pomeni, da je sodni proces v zadevi Trenta vse bliže zastaranju. Na celjskem sodišču so nam namreč že pred časom pojasnili, da je "glede na opis kaznivega dejanja po obtožbi čas absolutnega zastaranja od marca 2025 do marca 2027". Najpozneje po tem datumu Janši ne bo več treba hoditi na sodišče.

Kdo je torej odgovoren za tako dolg zastoj pri sojenju v zadevi, ki jo je celjsko sodišče v roke dobilo že decembra 2021?

Preberite še:
Kam je šel Telekomov denar za medije SDS? Razkrivamo denarne tokove

Kaj je zadeva Trenta

V zadevi Trenta ima ključno vlogo 15.600 kvadratnih metrov veliko zemljišče na desnem bregu Soče. Na njem so ruševine kmetije iz 19. stoletja, dostop pa je mogoč le po majhni brvi čez reko. Ker je zemljišče del Triglavskega narodnega parka, je na njem dovoljena le nadomestna gradnja kmetije, ne pa tudi gradnja novih apartmajskih ali drugih objektov.

Čeprav je geodetska uprava vrednost zemljišča ocenila na 15.000 evrov, ga je Janša leta 2005, ko je prvič vodil vlado, uspel prodati za 131.200 evrov. Kupilo ga je podjetje Eurogradnje, ki je bilo lastniško povezano z nekdanjim članom uprave NLB Slavkom Jamnikom. Dva meseca pozneje je končalo v rokah Imosa, ki je takrat na veliko posloval z državo. V istem času je to gradbeno podjetje od Janše odkupilo manjše stanovanje v Ljubljani, nato pa mu za 236.100 evrov prodalo trisobno stanovanje v središču prestolnice.

Bistvo: brez denarja, ki ga je dobil za zemljišče v Trenti, si Janša leta 2005 ne bi mogel kupiti novega stanovanja.

Prodajna pogodba med Janšo in Imosom, ki je pod prvo Janševo vlado na veliko delal z državo.
Prodajna pogodba med Janšo in Imosom, ki je pod prvo Janševo vlado na veliko delal z državo.
necenzurirano.si

Tožilstvo zato Janši, nekdanjemu direktorju Imosa Branku Kastelicu in bivšemu zastopniku Eurogradenj Klemnu Gantarju očita, da so skupaj prikrili neposredno povezavo med Janševim nakupom Imosovega stanovanja in prodajo njegovega zemljišča Imosu po napihnjeni ceni, ki se je nato vštela v kupnino za bodoče Janševo stanovanje.

Devet let od ovadbe do začetka sojenja  

Policija je ovadbo v zadevi Trenta vložila že leta 2013. Leto dni pozneje se je začela sodna preiskava, ki je zaradi pridobivanja različnih izvedenskih mnenj trajala kar pet let. Jeseni 2020 je specializirano državno tožilstvo proti Janši, Kastelicu in Gantarju vložilo obtožnico. Leto dni pozneje je zadevo prevzelo celjsko sodišče, natančneje sodnik Marko Brišnik. Ko je obtožnica postala pravnomočna, je jeseni 2022 izvedlo dva predobravnavna naroka.

Čeprav je od ovadbe do začetka sojenja minilo devet let, pa se je šele takrat zares začelo zapletati. Odvetniki obdolženih so namreč že na predobravnavnem naroku zahtevali izločitev podatkov o telefonskih komunikacijah in bančnem prometu.

Preberite še:
Rekordni dobički zasebnih klinik, javne bolnišnice pa v minusu

Za kaj je šlo? Med sodno preiskavo je zemljišče v Trenti zamenjalo lastnika. Leta 2016 ga je namreč iz Imosove stečajne mase za 127.000 evrov kupil nepremičninski trgovec Damjan Podjed. Za Janševo obrambo je ključnega pomena dokazati, da se z zemljiščem v zadnjih letih trguje po cenah, podobni tisti, po kateri ga je sam prodal Imosu. Le tako bi lahko ovrgla sume, da je s poslom pridobil korist.

Toda Podjed je zemljišče kupil na dražbi, na kateri sta mu ceno pomagala dvigovati nekdanji vidni član SDS Gregor Jeza, ki je v času prve Janševe vlade vodil družbo Hit Šentilj, in Dušan Selinšek, nekdanji kandidat stranke Franca Kanglerja na lokalnih volitvah. Še preden je Podjed plačal kupnino in se vpisal kot lastnik, je zemljišče v Trenti začel prodajati. Leta 2018 je našel kupca. Preprodal ga je podjetniku Roku Rotovniku, ki je bil poslovno povezan z Jezo, z zemljiščem pa v šestih letih ni storil ničesar.

Parcela, velika okoli 15.600 kvadratnih metrov, na kateri so ruševine
podrte stavbe, je bila v Janševi lasti od leta 1992 do leta 
2005.
Parcela, velika okoli 15.600 kvadratnih metrov, na kateri so ruševine podrte stavbe, je bila v Janševi lasti od leta 1992 do leta 2005.
Primorske novice

Kaj pravijo na celjskem sodišču 

Tožilstvo je zato sumilo, da so se sodelujoči o razpletu dražbe dogovarjali med seboj - in to zato, da v postopku pomagajo Janši. Kot dokaze je pridobilo izpiske telefonskih klicev in prometa na bančnemu računu podjetja v lasti Damjana Podjeda.

Okrožno sodišče v Celju je zahtevo obrambe za izločitev teh dokazov sprva zavrnilo. Toda vmes je ustavno sodišče na predlog poslancev SDS in Levice razveljavilo več členov zakona o kazenskem postopku, zaradi česar je višje sodišče odločilo, da mora sodišče v Celju o zahtevi obrambe ponovno odločati. V drugo je ugodilo obrambi, višje sodišče pa mu je pritrdilo. Njegov predsednik Branko Aubreht je takrat dejal, da "vsi relevantni dokazi ostajajo v spisu".

Toda od februarja, ko je izločitev dokazov postala pravnomočna, do danes v Celju niso razpisali glavne obravnave. "V konkretni zadevi je razpis narokov za glavno obravnavo v pripravi, ne moremo pa vam še sporočiti datumov, saj vabila strankam še niso bila poslana," nam je pojasnila predsednica celjskega okrožnega sodišča Petra Giacomelli.

Če pri upoštevamo dejstvo, da so sodne počitnice praktično pred vrati, Janša pa ima že vrsto let težave z dvigovanjem sodne pošte, to zelo verjetno pomeni, da začetka glavne obravnave na sojenju ne gre pričakovati pred jesenjo. Torej le pol leta pred začetkom obdobja, v katerem zadeva absolutno zastara. Seveda pod pogojem, če obramba obdolženih vmes zadeve ne bo skušala dodatno zavleči še s kakšnim manevrom.