Čigava je hiša, kjer je letos že gorelo in so zdaj našli bombo

Hiša v Zalogu, pred katero so policisti v torek deaktivirali bombo, je v lasti Borisa Vukosavljevića, lastnika več propadlih varnostnih družb.

Avtor: Tomaž Modic / Vesna Vuković
torek, 19. 3. 2019, 14:08


Necenzurirano prenos
Global
STA

Konec leta 2007, ko sta dva varnostnika pred ljubljansko diskoteko Global do smrti pretepla Gorazda Čamernika, je družba Vip Varovanje, kjer je bil eden vodilnih Danijel Praštalo, izgubila licenco. Dva dni zatem je Vukosavljević dobil vsa dovoljenja za izvajanje zasebnega varovanja in nadaljeval dejavnost. Njegovo podjetje Savoy naj bi tedaj tudi sprejelo Vipove varnostnike.

Savoy je leta 2012 na zahtevo finančne uprave (Furs) končal v stečajnem postopku, v katerem pa stečajni upravitelj ni našel ne poslovne dokumentacije ne stečajne mase. Zadnji direktor Ivan Mesaroš se ni odzival na pozive upravitelja.

V preteklosti je bil Vukosavljević tudi lastnik podjetij V&B Svetovanje in Delta Varovanje. Trenutno ima v lasti družbo Forna, vodi klub borilnih veščin Savoy ter je med ustanovitelji Evropske šole za varnostne vede in preiskovanje.

Nepremičnina v Zalogu naj bi bila že od nekdaj v lasti družine Vukosavljević. Januarja letos so neznanci že zažgali osebno vozilo na dvorišču, pogorel pa je tudi nadstrešek. Po končanem policijskem ogledu kraja požara je bilo ugotovljeno, da ima dogodek elemente kaznivega dejanja povzročitve splošne nevarnosti. Policisti zato nadaljujejo preiskavo.

Na istem naslovu sicer že dalj časa posluje družina Badić, ki ima tam odprto podjetje za krovsko dejavnost ABA Mont. V letu 2017 je to ustvarilo 369 tisoč evrov prihodkov od prodaje in imelo nekaj več kot pet zaposlenih. Badićevi sicer živijo v sosednji hiši.

Kot zanimivost, Danijel Praštalo danes živi v Nairobiju, glavnem mestu Kenije. Tam je zaposlen kot direktor za varovanje v družbi DPS Diplomatic Protective Services, ki varuje diplomate. V začetku letošnjega leta je Praštalo sodeloval pri reševanju talcev v napadu na hotel v Nairobiju, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo 21 ljudi.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net