Če ne bi odstopil, bi ga razrešili zaradi spornih poslov

Imre Balogh, glavni izvršni direktor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znane kot slabe banke, je po naših informacijah pred današnjo sejo upravnega odbora odstopil s položaja.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 19. 12. 2018, 16:19


Imre Balogh
Imre Balogh
Bobo

Za to se je odločil le dva tedna po tem, ko je vlada Marjana Šarca zaradi nepravilnosti v aferi Logatec s položaja predsednika upravnega odbora DUTB razrešila Miho Juharta

Po naših informacijah so neizvršni direktorji DUTB že pred današnjo sejo pripravljali gradivo za Baloghovo razrešitev iz krivdnih razlogov. 

Revizijsko poročilo DUTB, ki je s položaja "odneslo" Juharta, namreč med odgovornimi osebami za sporni posel z zemljiščem v Logatcu, izpostavlja tudi Balogha, ki je ves čas javno zanikal očitke o nepravilnostih. Na sami seji naj bi Balogh ugotovil, da ima le dve možnosti: ali razrešitev ali odstop, nakar se je odločil oditi sam. Funkcijo naj bi prenehal opravljati v prvih dveh mesecih prihodnjega leta.

Uradnih informacij z DUTB še ni. Tako za zdaj ni jasno, kdo bo družbo, ki je v izključni lasti države, (začasno) vodil v prvih mesecih leta 2019. 

Po neuradnih informacijah naj bi bil Baloghov položaj prvega operativca DUTB pripravljen sprejeti izvršni direktor Andrej Prebil. A pri tem naj ne bi užival zaupanja neizvršnih direktorjev. V vsakem primeru čaka DUTB objava mednarodnega razpisa, na katerem bo skušala najti Baloghovega naslednika. 

DUTB ima trenutno štiri neizvršne direktorje: ob Besku še Mitjo Križaja in Marka Tišmo, kader ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška, ki ga je vlada na ta položaj imenovala prejšnji teden. Četrti član, Španec Juan Barba Silvela, je v odstopu. 

Zaradi nepravilnosti v aferi Logatec so s položaja predsednika upravnega odbora DUTB že razrešili Miho Juharta. 
Zaradi nepravilnosti v aferi Logatec so s položaja predsednika upravnega odbora DUTB že razrešili Miho Juharta. 
STA
Balogh je na DUTB deloval več kot tri leta. Vlada Mira Cerarja ga je spomladi leta 2015 imenovala za enega od neizvršnih direktorjev, jeseni istega leta pa je na funkciji prvega operativca nasledil Torbjorna Manssona

Zdaj Baloghov odstop odpira vrata največji prevetritvi DUTB po jeseni 2015, ko je to družbo morala zapustila švedska ekipa na čelu z nekdanjim predsednikom upravnega odbora Larsom Nybergom

Čeprav so se v tem času na DUTB serijsko menjavali tako neizvršni kot izvršni direktorji, je bil Balogh "kontinuiteta". V tem času se je večkrat ugibalo o njegovi zamenjavi. Najglasneje konec leta 2016, ko mu je kljub nasprotovanju nekaterih ministrov uspelo dobiti nov mandat. 

Ves čas je užival zaščito nekaterih vplivnih zaveznikov iz tujine, v prvi vrsti Madžara Istvana P. Szekelyja, visokega uradnika Evropske komisije in leta 2013 nesojenega šefa trojke za Slovenijo.

V zadnjih tednih pa je Balogh doživel dva velika udarca: ob aferi Logatec še napoved parlamentarne preiskovalne komisije, ki bo pregledala posle DUTB. Zahtevo zanjo je vložila NSi, po neuradnih informacijah pa jo podpira večina poslanskih skupin.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net