FOTO: Tudi politiki vozijo traktorje, mar ne?

V vročih poletnih mesecih smo pogledali prek ograj politikov, da vidimo, kaj vozijo. Porsche, BMW, audi? Ne, bolj smo imeli v mislih john deere ali zetor.

Svet24
Avtor: Svet24 / R.T.
sobota, 1. 8. 2020, 07:58


Boris Doblekar2
Poslanec SDS Boris Doblekar na delu v gozdu.
Facebook

Slovenija je na svetu številka ena, ko pride do lastništva traktorjev. Če je ob osamosvojitvi v Sloveniji bilo registriranih 40 tisoč traktorjev ali približno 20 na tisoč prebivalcev, se ta številka po zadnjih dostopnih podatkih bliža okroglih 60 traktorjev na tisoč prebivalcev ali 120 tisoč v absolutnih številkah. Kmetje so pri nakupih upravičeni do državne pomoči pri obnovi mehanizacije, a to je le del razloga, zakaj ima Slovenija prepričljivo največ traktorjev glede na število prebivalcev.

Med ostale vzroke lahko dodamo razbitost poljedelskih zemljišč, zaradi česar je povprečna posest slovenskega kmeta relativno majhna. Še en zgodovinski faktor, ki igra vlogo pri traktorski računici, je decentraliziran razvoj, ki ima za posledico, da v mestih živi relativno nizek odstotek prebivalstva v primerjavi z najbogatejšimi deli v Evropi, ki si lahko privoščijo najboljšo agrarno mehanizacijo. A seveda ne moremo mimo znamenite slovenske »fovšije«, zaradi katere je pač treba imeti pri hiši boljši traktor kot ga ima sosed. Kaj šele, da bi si ga delila. Ni govora.

KAKO ORJEJO POLITIKI

Če je soditi po traktorju, le stežka očitamo »fovšijo« bivšemu premierju Marjanu Šarcu. Nekdanji kamniški župan ima sicer doma zavidljiv vozni park, za življenjske potrebe pa mu najbolj pride prav njegova škoda superb, letnik 2009. Traktor, ki si ga lasti, je 22 let starejši, podedoval pa ga je prek staršev. Gre za model IMT 539, letnik 1987. Beograjsko podjetje Industrija mašina i traktora (IMT), ki je svoj čas delalo tudi po 42 tisoč traktorjev na leto, je medtem ugasnilo, Šarčev 539 pa še dela.

Marjan Šarec je svoj traktor podedoval.
Marjan Šarec je svoj traktor podedoval.
Twitter

Drugi najbolj znan traktor pri nas je verjetno tisti državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve in nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja. »Osemintrideset let star traktor ostaja v moji lasti!« je dve leti nazaj zapisal Kangler, potem ko je sodišče odločilo, da je tožba zoper njega in njegovo hčer Mašo Kangler za odvzem premoženja nezakonitega izvora neutemeljena. Ob tej priložnosti čestitamo traktorju ob 40. rojstnem dnevu.

Kanglerjev traktor šteje 40 let.
Kanglerjev traktor šteje 40 let.
Facebook

STATISTIČNA NAPAKA

Če še nekoliko pobrskamo po objavah svojih vrlih poslancev, lahko vidimo, da delo na kmetiji ni tuje SDS-ovcu Borisu Doblekarju iz občine Šmartno pri Litiji, kot tudi ne kočevskemu poslancu iz vrst Socialnih demokratov Predragu Bakoviću - Baku, ki se na facebooku šopiri s svojim modrim traktorčkom.

Traktorček Predraga Bakovića, poslanca SD.
Traktorček Predraga Bakovića, poslanca SD.
Facebook

Vsekakor pa ob tem ne smemo pozabiti na gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki se ponaša s kmetijo z desetimi telicami, v lasti pa ima dva traktorja, na katerih, kot je nekoč dejal, preživi tudi 200 ur letno. Če sledimo slovenskemu povprečju, pa bi moralo biti v poslanskih vrstah nekaj čez pet traktorjev med 90 poslanci.

Zdravko Počivalšek
Zdravko Počivalšek
FB