FOTO: Premier se je sprehodil med proticepilci in pristal na urgenci

Po glavi se mu je nemudoma vlila kri, Gonsalvesa pa so morali pozneje s helikopterjem prepeljati v bolnišnico na bližnjem Barbadosu.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.R.
petek, 6. 8. 2021, 08:26


ralph-gonsalves
Napad na premierja Ralpha Gonsalvesa.
Reuters

Premierja karibske države Saint Vincent in Grenadine Ralpha Gonsalvesa je včeraj med protesti v glavo zadel predmet, ki ga je vanj zalučal eden od protestnikov.

Pred parlamentom se je sicer zbralo približno 200 protestnikov, ki so protestirali proti cepljenju in ki kljub majhnemu številu niso izbirali sredstev. V parlamentu je sicer včeraj potekala razprava o zdravstveni reformi, v skladu s katero bi za vse zaposlene v kritični infrastrukturi uvedli obvezno cepljenje proti covidu-19. Po poročanju tiskovne agencije Reuters je po zraku letelo vse od plastenk z vodo do kamnov. 74-letni Gonsalves se je moral med njimi prebiti do parlamenta, ko ga je eden od projektilov zadel tik nad sencem. »Nekdo je premierju razbil glavo,« je bilo po poročanju očividcev slišati med protestniki.

Napad na premierja Ralpha Gonsalvesa.
Napad na premierja Ralpha Gonsalvesa.
Reuters

Iz premierjevega urada so pozneje sporočili, da je Gonsalves »močno krvavel,« zaradi česar je moral na urgenco, a da je pozneje »svoje sodelavce obvestil, da že okreva.« Premierja so na prigovarjanje zdravnikov v večernih urahvendarle s helikopterjem prepeljali na Barbados, kjer ga je čakalo slikanje z magnetno resonanco.

Država Saint Vincent in Grenadine, ki jo sestavlja veriga manjših otokov na jugovzhodu Karibskega morja in ki šteje vsega nekaj več kot 110.000 prebivalcev, je močno odvisna od turizma, zaradi česar jim je pandemija sars-cov-2 zadala velik udarec. Svoje je prispeval še izbruh desetletja neaktivnega vulkana aprila letos, zaradi katerega so morali razseliti približno 15.000 ljudi.

Napad na premierja Ralpha Gonsalvesa.
Napad na premierja Ralpha Gonsalvesa.
Reuters