Igralec iz Jurskega parka se bori z rakom: "Ne bojim se smrti!"

Sam Neill v svoji prihajajoči biografiji je priznal, da so mu diagnozo postavili že pred letom dni, zato se je tudi umaknil iz Hollywooda.

Svet24
Avtor: Svet24 / M. T. V.
sobota, 18. 3. 2023, 12:03


sam
Sam Neill
Profimedia

75-letni igralec Sam Neill, ki ga poznamo predvsem iz franšize Jurski park, je priznal, da so mu že pred letom dni diagnosticirali raka, in sicer že v tretjem stadiju. Gre za precej redko vrsto krvnega raka, odkrili pa so ga lani med promocijsko turnejo filma Jurski svet: Prevlada, ker je igralec odšel k zdravniku zaradi povečanih bezgavk.

»Konec je z mano, umiram,« je bila njegova prva misel. Takoj je začel s kemoterapijo in ni mogel več delati, zato je začel pisati, da bi se zamotil – in nastala je biografija Did I Ever Tell you This?, ki bo izšla prihodnji teden. »S pisanjem sem se prebijal iz dneva v dan, dal mi je razlog za veselje. In knjiga je izšla v rekordnem času – sumim, da so založniki pohiteli, ker so se bali, da bi me pobralo pred izidom,« ni izgubil svoje duhovitosti.

A hkrati prizna, da je razmišljal, da bi knjigo podnaslovil Spomini umirajočega moža. Čeprav je bolezen zadnjih osem mesecev v regresiji, ima igralec precej agresivno vrsto raka, tako da napovedi niso prav dobre. A Sam ostaja optimističen. »Ne bojim se smrti, bi mi bila pa nadležna, ker bi res rad živel še kakšno dekado ali dve. Na svojem posestvu v Novi Zelandiji sem zasadil trte, olive in ciprese in bi rad videl, kako se bodo razvijale. Imam čudovite vnuke in rad bi videl, kako bodo odrasli.« Neil ima pet otrok s tremi nekdanjimi partnerkami, zadnjih pet let pa naj bi prijateljeval z avstralsko političarko Lauro Tingle, a svoje zasebno življenje skrbno skriva pred mediji.

V filmu Jurski svet: Prevlada
V filmu Jurski svet: Prevlada
Profimedia

Igralec bo do konca življenja potreboval kemoterapijo. Že po prvi je izgubil vse lase. »Ko se zdaj pogledam v ogledalo, vame zre ta plešasti, hropeči starec,« pravi. »Najbolj od vsega pa sem si želel nazaj svojo brado. Ni mi všeč moj goli obraz.« Želja se mu je izpolnila, saj so mu spet zrastli tako njegovi lasje kot tudi brada in brki. In da ob vroči novici, da ima raka, pomiri svoje oboževalce, da je trenutno z njim vse v redu, se je oglasil na Instagramu in pokazal, kako dobro je trenutno videti. Pravzaprav se počuti tako dobro, da je spet začel snemati, in sicer film Apples Never Fall, njegova soigralka pa je Annette Bening.

Sam ima za sabo več kot petdesetletno igralsko kariero, nazadnje smo ga videli v Jurskem svetu: Prevlada in seriji Birminghamske tolpe, med njegovimi najbolj znanimi filmi pa so še Klavir, Lov na Rdeči oktober, Merlin, Šepetati konjem, Ovna …