Mladinsko gostuje: z Borbo v Beogradu in s Solom v Zagrebu

Avtor: Trženje
četrtek, 26. 9. 2024, 12:00


slovensko-mladinsko-gledališče
/
SMG

Slovensko mladinsko gledališče se z dvema odmevnima predstavama, ki sta nastali v okviru programa Nova pošta (Mladinsko in Maska Ljubljana), znova predstavlja na mednarodnem prizorišču.

Prva izmed njiju, Spolna vzgoja II: Borba v režiji Tjaše Črnigoj, bo gostovala na 69. Bitefu v Beogradu, in sicer 27. in 28. septembra. Projekt je del večkrat nagrajenega cikla Spolna vzgoja II, ki je nastal v koprodukciji z Mestom žensk, in sicer gre za zadnjega, petega v nizu predavanj-performansov, ki ga sestavljajo. Borba rekonstruira boj za reproduktivne pravice v Jugoslaviji. V tem kontekstu obravnava razvoj ideje o načrtovanju družine kot temeljni človekovi pravici in poudarja pomen spolne vzgoje.

/
/
SMG

Druga predstava, Solo v zamisli, zasnovi in izvedbi Nine Rajić Kranjac, Nataše Keser, Benjamina Krnetića in Marka Mandića, bo na mednarodnem prizorišču (znova) zaživela 1. oktobra v gledališču Gavella kot del programa Festivala svetovnega gledališča v Zagrebu. Projekt Solo je srečanje režiserke in igralcev v improvizaciji. "Gre za poskus ustvariti dogodek s pomočjo danih iztočnic in raziskovanja vprašanja, kaj pomeni biti sam. Hkrati je to tudi režiserkin poskus postaviti sebe v središče in se preučiti," so zapisali ustvarjalci. Skoraj peturni performans, prav tako dobitnik več nagrad, med drugim grand prixa na Bitefu, govori o sami umetnici in obenem odpira širša vprašanja o gledališču in umetnosti.

Po gostovanjih v Mladinskem načrtujemo premiere treh avtorskih projektov. Najprej, 5. oktobra, bo na sporedu Kje mi živimo v režiji Bora Ravbarja, sledila bo Jata v režiji Žige Divjaka, ki bo premierno uprizorjena 16. oktobra, nazadnje, 18. oktobra, pa bomo predstavili nov gledališki esej iz cikla Takorekoč z naslovom Kot jabolko sladko, visoko na veji avtorice Pie Prezelj.

/
/
SMG

Poleg domačih premier pa se obetajo še nove poti v tujino. Po slovenski premieri Svete Ivane Klavniške, ki bo 10. novembra v Cankarjevem domu, bomo 15. in 16. novembra gostovali še v Luksemburgu in 19. 11. Bolzanu.