Zdravstvene milijarde bi upravljal Loredanov sekretar, ki je uredil koncesijo prijatelju

Na razpis za generalnega direktorja Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS), ki letno upravlja s 4,3 milijarde evrov denarja javne zdravstvene blagajne, je prispela le ena prijava.

Avtor: Primož Cirman / Tomaž Modic
torek, 24. 9. 2024, 12:45


1686573162-ffewsgh-17-1686573143630
Tadej Ostrc (na fotografiji), nekdanji državni sekretar na ministrstvu za zdravje, bi vodil ZZZS.
Marko Vavpotič

Po naših informacijah je prijavo oddal Tadej Ostrc, nekdanji državni sekretar na ministrstvu za zdravje v času, ko ga je vodil Danijel Bešič Loredan.

To so po objavi članka potrdili tudi na ZZZS. Kot so pojasnili, je upravni odbor na današnji seji ugotovil, "da je bila na javnem razpisu za generalnega direktorja ZZZS pravočasno predložena popolna prijava enega kandidata, zato ga je povabil na razgovor na naslednjo sejo v oktobru".

Do zdaj je ZZZS vodila Tatjana Mlakar, ki se na razpis ni prijavila. O imenovanju bo na predlog upravnega odbora zavoda, ki je objavil razpis, odločala skupščina zavoda. Upravni odbor ZZZS vodi Irena Ilešič Ćujovič, predsednica sindikata zdravstva in socialnega sindikata, skupščino pa koroški podjetnik Drago Delalut.

Klinika, za katero je delal Ostrc, dobila koncesijo

Ostrc je zobozdravnik, ki je zaposlen v UKC Ljubljana, dela pa tudi v zasebnem zdravstvu. V času mandatu Danijela Bešiča Loredana je veljal za enega od njegovih najožjih sodelavcev. Spomladi 2023, nekaj mesecev preden sta oba zapustila ministrstvo za zdravje, je to podelilo 11 koncesij v zobozdravstvu. V eni od klinik, ki je dobila koncesijo, pa je že takrat po naših podatkih delal tudi Ostrc, ki tega tedaj ni želel ne potrditi ne zanikati.

Šlo je za zasebni zobozdravstveni zavod Vergina, ki ga je Sapundžiev ustanovil leta 2016, zanj pa je delal tudi Ostrc. Sapundžiev nam takrat na vprašanja o tem ni odgovoril. Na takratnem razpisu je dobil dve od treh razpisanih koncesij na področju oralne kirurgije in maksilofacialne kirurgije – in to v Ljubljani in obalno-kraški regiji, ki med zasebniki veljata za najbolj zaželeni območji. Drugo je Sapundžiev dobil z Zavodom MD Oral, ki ga je ustanovil šele maja 2022.

Ostrc je bil eden najožjih sodelavcev nekdanjega ministra Danijela Bešiča Loredana (na fotografiji).
Ostrc je bil eden najožjih sodelavcev nekdanjega ministra Danijela Bešiča Loredana (na fotografiji).
Sašo Švigelj

Ostrc je bil kot državni sekretar zadolžen tudi za področje zobozdravstva. Koncesije je podpisal Bešič Loredan. Iz razpisne dokumentacije, ki smo jo pozneje pridobili po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja, pa je bilo razvidno, da je Bešič Loredan le tri dni pred odpiranjem ponudb, ki so prispele na razpis, podpisal sklep, s katerim je zamenjal predsednico strokovne komisije za izbiro koncesionarjev. Zakaj, nikoli ni bilo znano.

Ostrc je sicer tudi solastnik podjetja Rexlucris, ki se ukvarja s svetovanjem pri prijavah na javne razpise. To je v letošnjem letu od Občine Ravne na Koroškem prejelo že 53 tisoč evrov.

Preberite še:
Kako so pod Bešičem Loredanom delili koncesije prijateljem

Letos rekorden proračun ZZZS

V letošnjem letu bo imel ZZZS za skoraj četrtino višje prihodke. Načrtovani so v višini 5,34 milijarde evrov, kar je za milijardo evrov več od ocene prihodkov za leto 2023. To je posledica predvsem prenosa dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja na ZZZS in uvedbe novega obveznega zdravstvenega prispevka.

Od skupnih odhodkov jih je največ, skoraj dve tretjini, načrtovanih za zdravstvene storitve, in sicer v višini 3,52 milijarde evrov. Odhodki za zdravila, medicinske pripomočke in cepiva so načrtovani v višini milijarde evrov, odhodki za zdravljenje v tujini in odhodki na podlagi mednarodnih sporazumov so načrtovani v višini dobrih 99 milijonov evrov. Za nadomestila plače med začasno zadržanostjo od dela naj bi šlo 641,8 milijona evrov.