Vsi plešejo, kot hoče Janša

Si lahko Janez Janša sploh privošči žrtvovati Zdravka Počivalška? Več indicev kaže, da ne. In kako verjetne so predčasne volitve že v jeseni?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sobota, 25. 4. 2020, 07:30


Janez Janša
Pristojna ministrstva bodo do torka pripravila poročila o zagotavljanju zaščitne opreme v času pandemije, je včeraj sporočil premier Janez Janša. Kako bo ukrepal?
STA

"To ne bo koalicija ene stranke, ne bo koalicija enega predsednika, pač pa koalicija štirih strank, v katerih se bo delalo s konsenzom." Tako je Zdravko Počivalšek govoril konec februarja, ko je svet SMC podprl vstop v novo vlado Janeza Janše. Ne bi se mogel bolj motiti. 

Le dva meseca pozneje so vsi trije koalicijski partnerji v resnih težavah. Počivalšek je zaradi državnih poslov z zaščitno opremo že politično truplo. Ista afera bi lahko v politično brezno potegnila tudi prvaka NSi Mateja Tonina. Tu je ponovno razklani DeSUS s politično zeleno predsednico Aleksandro Pivec, ki ljudi brez služb pošilja na polja hmelja. Vsi plešejo po taktih Janeza Janše. Vsi so ujeti v vladi, iz katere ne morejo, dokler je ne bo razpustil njen predsednik, o čemer se v zadnjih dneh precej špekulira.

"To ne bo koalicija ene stranke, ne bo koalicija enega predsednika, pač pa koalicija štirih strank, v katerih se bo delalo s konsenzom," je govoril Zdravko Počivalšek.
"To ne bo koalicija ene stranke, ne bo koalicija enega predsednika, pač pa koalicija štirih strank, v katerih se bo delalo s konsenzom," je govoril Zdravko Počivalšek.
STA

Kako bo v domače politično prizorišče zarezala afera maske?

Janša jih spet reže kot salamo

Vlade SDS so v političnem smislu vedno smrtonosne za partnerje. "Janša nas reže kot salamo," je že leta 2008 opozarjal nekdanji vplivni član NSi Marko Štrovs. Isto leto je stranka izpadla iz parlamenta. 

Tudi v tej vladi Janša deli in vlada. Nekaterim ministrom iz koalicijskih strank daje korenčke, drugim palice. Politični kapital, ki ga je vlada pridelala v epidemiji, usmerja nase in zase. Plakatov zahval ruskim gasilcem po Sloveniji ne lepi vlada, ampak SDS. Partnerjem pušča vse ostalo, pri čemer jih neprestano vleče na teren lastnih vojn - s "tako imenovano stroko" na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, s "komunističnimi" mediji, s predsednikom Uefe, ki da je v Italijo prinesel virus ... 

Ko se zdi, da koalicijskim partnerjem uspe kakšna zmaga, sledi protiudarec. Ko Matej Tonin na čelo vojske ne postavi Janševega favorita Bojana Pograjca, ga premier imenuje v svoj kabinet. Tam je že Jelka Godec, ki bdi nad ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem, "proti korona" ukrepe pa bolj kot Počivalšek usmerja nadminister Matej Lahovnik. Nasprotno je Janša foto termine pri maskah prepuščal Počivalšku in Toninu, ki sta se zdaj zaprla v lastno politično past. 

Med epidemijo ni šlo le za zaščitno opremo, ampak tudi za foto termine.
Med epidemijo ni šlo le za zaščitno opremo, ampak tudi za foto termine.
Posnetek zaslona

Država, ki deluje kot manjša občina

Politična kariera Zdravka Počivalška, gospodarskega ministra v treh zaporednih vladah, se zelo verjetno bliža koncu. Afero maske bo v političnem smislu težko preživel. Politično in objektivno je odgovoren za sistem nabave, ki temelji na projektnih skupinah brez pooblastil, brezplačnih svetovalcih, posrednikih brez resnih zvez v tujini, ohlapnih seznamih potreb, slabem preverjanju robe in nejasni liniji odgovornosti. Takšen sistem je idealen za razrast korupcije, klientelizma, domačijskega poslovanja in amaterizma. 

Nabave zaščitne opreme so bile samopostrežba za izbrane. Posle ali avanse so večinoma dobili le tisti, ki so imeli v telefonskih imenikih ministre, lobiste, politike, razne direktorje ali celo šefa policije. "Velika srečna družina" je imela velike oči. Drage nabave prtičkov z gumicami, premajhne zaščitne rokavice in sorodniki, ki bi se šli velike posle, so zgolj vidni del tega kaosa. Simbolizirajo ga ministri, ki ob tovornjakih podpisujejo dobavnice z maskami, hkrati pa z njimi nimajo nič. 

Prizor, ko Matej Tonin fotografira nasmejanega Joca Pečečnika ob kupu mask, "ukradenih nekomu drugemu", je žalosten, ker kaže raven naše politike. Trgovina z maskami je državo degradirala na raven manjše občine, v kateri vse osebno ureja župan. Pomembno je le, kdo kje pozna koga. Vse seveda v imenu ljubezni do domovine, na račun katere so nekateri služili milijone evrov.

Matej Tonin (levo) in Joc Pečečnik.
Matej Tonin (levo) in Joc Pečečnik.
Bobo

Scenarij B: kdo namesto Počivalška v SMC?

Ključi do Počivalškove usode so zdaj v rokah SMC in Janeza Janše. Čeprav je stranka včeraj zaščitila svojega predsednika, je vse več informacij, da nekateri v njej razmišljajo o scenariju B, ki vključuje Počivalškovo zamenjavo. 

Kot prvo ime za naslednika se ponuja Igor Zorčič, predsednik državnega zbora, ki je pred dvema mesecema že "prodal" politično dušo. Njuni odnosi s Počivalškom so že nekaj časa hladni. Ne gre pozabiti, da je del stranke, med njimi tudi nekateri "prvoborci" iz časa Mira Cerarja, že lani Počivalška videl le kot začasnega šefa stranke. 

Kaj bi sledilo potem, ne ve nihče. Po vseh političnih preobratih v SMC nimajo več pametnih možnosti. Čeprav bodo pod pritiskom poslancev verjetno še naprej vztrajali v vladi, o tem ne odločajo več sami. Še v februarju so bili njihovi glasovi tehtnica, ki je odločala o usodi Šarčeve vlade. Če se bo za predčasne volitve odločil Janša, ostanejo ti glasovi brez vrednosti, saj nove koalicije na levi sredini verjetno ne bo več. Združevanje (levo)sredinskih strank je v tem trenutku mrtvo.

"Zgodba o nabavi zaščitnih mask se je spremenila v režiran in politično motiviran lov na njegovo glavo," se je včeraj branil Zdravko Počivalšek. A zanj neprijetnih vprašanj in dejstev je vse več.
"Zgodba o nabavi zaščitnih mask se je spremenila v režiran in politično motiviran lov na njegovo glavo," se je včeraj branil Zdravko Počivalšek. A zanj neprijetnih vprašanj in dejstev je vse več.
STA

Bo Janša žrtvoval Počivalška?

Tu pridemo do prvega ključnega vprašanja: ali si lahko Janša sploh privošči žrtvovati Počivalška? Več indicev kaže, da ne. 

Mnoge je tako včeraj presenetil Počivalškov samozavestni nastop pred novinarji. Govoril je o elektronski korespondenci in klicih, ki jih lahko kadarkoli pokaže. Pozorni poslušalci so v tem prepoznali sporočilo. Ve se, komu. V poslih z maskami so se pojavljali tudi vplivneži iz SDS in premierove bližine. Iz te stranke prihaja tudi zdaj že nekdanji direktor zavoda za blagovne rezerve.

Težko je verjeti, da Janša za dogajanja okrog mask – enako kot Aleš Hojs za alkoholizirano vožnjo svojega državnega sekretarja - ni vedel. Za zdaj ni jasno le, zakaj jih ni ustavil ali kako drugače ukrepal. V vsakem primeru je Janša sporočilo očitno razumel. Mediji in troli SDS so po začetnem šoku, ki ga je prinesla četrtkova oddaja Tarča, včeraj čez dan našli "linijo" in začeli braniti Počivalška. Tu gre tudi za politično računico: Janši omrtvičeni Počivalšek pred prvo serijo kadrovanj v državnem gospodarstvu več kot ustreza.

Ima NSi načrt? In kdo se zbira okrog DeSUS?

Ista logika velja za Tonina, ki počasi, a vztrajno za NSi postaja breme. V kohabitaciji z Janšo se težko znajde. Senca hegemona desnice se zdi v tej vladi še večja kot sicer. Ima NSi sploh načrt? Delitev kadrovskega plena bo majhen obliž na nevarnost, da lahko stranka, ki je vedno govorila o gospodarstvu in zdravstvu, izgubi programsko identiteto. V tem trenutku ni jasno, ali bi ji volitve ustrezale ali ne. 

Posebna zgodba je DeSUS. Skupaj z novo predsednico se okrog stranke zbirajo "neki novi fantje". Novi kader stranke za vse položaje je tako Andrej Prebil, nekdanji izvršni direktor slabe banke in dober prijatelj Igorja Jurija Pogačarja, nekdanjega lastnika Ram Invest. Že od prej je bila Pivčeva tesno vpeta v ptujsko kapitalsko omrežje. Stranka, ki ima široko razvejano strukturo po Sloveniji, spet deluje kot najemnica kadrov od vsepovsod. 

Težava Aleksandre Pivec je, da ima Janša na voljo alternativo. V vlado lahko kadarkoli povabi Alenko Bratušek,
Težava Aleksandre Pivec je, da ima Janša na voljo alternativo. V vlado lahko kadarkoli povabi Alenko Bratušek,
STA

Janševa taktika do DeSUS je dvolična. Do Gantarja ne skriva nenaklonjenosti, saj ve, da se verjetno ne bo še drugič odločil odstopiti s položaja. Do Pivčeve je navidez prijazen. Dovolil ji je celo, da si pripiše del zaslug za izplačilo solidarnostnega dodatka. Težava Pivčeve je, da ima Janša na voljo alternativo. V vlado lahko kadarkoli povabi Alenko Bratušek, ki je že pred časom politično nišo našla v upokojencih. 

Konec epidemije bo ura resnice

Drugo ključno vprašanje je, ali je res možno, da bi Janša koalicijo že v prihodnjih mesecih razpustil in državo peljal na volitve. Tej tezi v prid govori več podatkov. Ankete mu v tem trenutku ne bi mogle kazati bolje. Namera, da bo koalicija v državnih podjetjih menjavala le direktorje in nadzornike, ki so se jim iztekli mandati, priča o tem, da si Janša na tem področju ne želi zganjati hrupa. Hkrati z vsemi topovi napada medije in RTV. 

A veter sreče se hitro obrača. Šele zdaj postaja jasno, kakšna je cena boja proti epidemiji COVID-19, ki jo bodo plačala podjetja, njihovi zaposleni, dobavitelji ... Zaupanje vladi je hitro pokvarljivo blago, kar je nazadnje spoznal Marjan Šarec. Prihajajo prva odpuščanja in globoka recesija. Številna podjetja spoznavajo, da "proti-korona" paket ni helikopterski denar, ampak ponujanje slaščic skozi šipo. Socialna slika Slovenije se bo močno poslabšala, COVID-19 pa bo podaljšal čakalne vrste v zdravstvu. Nujen bo nov rebalans proračuna. Morda bo sledil novi Zujf, ki bi lahko krizo še poglobil. 

Konec epidemije bo tako za vse ura resnice. Za opozicijo, ki si še vedno liže rane po razkroju Šarčeve vlade. Za koalicijske partnerje, ki bodo iskali svoj prostor pod drevesom. Za Janšo, ki bo takrat snel masko. V vseh pomenih.