V domžalski Helios vstopila ena največjih korporacij na svetu

Helios, ki samo v Sloveniji zaposluje več kot tisoč ljudi, ima novega močnega partnerja. V lastništvo krovne družbe na Dunaju je vstopil japonski konglomerat Mitsui, ena od največjih korporacij na svetu. Postal je njen 20-odstotni lastnik.

Avtor: Tomaž Modic
petek, 29. 6. 2018, 10:24


Necenzurirano prenos
Helios
STA

Potem ko je v začetku lanskega leta prešel pod okrilje japonske družbe Kansai Paint, ene od desetih največjih proizvajalk premazov na svetu, je v lastništvo Heliosa vstopil še japonski Mitsui.

Mitsui in Kansai Paint sta se dogovorila o strateškem sodelovanju na področju proizvodnje premazov in z njo povezanih produktov.

S partnerstvom do povečanja prihodkov

"Helios že ima razvejano ponudbo premazov za uporabo v različnih industrijah, tudi za železniška vozila, kmetijske in gradbene stroje ter kovinske izdelke. Svoje delovanje je razširil po vsej Evropi, tudi v Avstriji, Sloveniji in Rusiji," so navedli v skupni izjavi.

Kansai Paint in Mitsui bosta s partnerstvom še nadgradila svoji poslovni dejavnosti v Evropi in na drugih trgih. Na eni strani bo Mitsui izkoristil široko globalno mrežo kupcev in partnerjev, Kansai Paint pa širok nabor premaznih produktov in tehnologije.

V korporacija Mitsui so se odločili, da bo kemična dejavnost v srednjeročnem obdobju ena od njihovih temeljnih usmeritev. Uporabili bodo tudi izkušnje in poslovne povezave, ki so jih razvili v dejavnostih proizvodnje strojev in infrastrukture ter izdelkov iz železa in jekla.

Letos naj bi presegli 400 milijonov evrov prihodkov

Helios si torej od strateškega partnerstva med japonskima velikanoma obeta vstop na nove trge, močnejši položaj na obstoječih trgih in tudi nove vire prihodkov.

Novi reaktor za smole
Novi reaktor za smole
STA
Že v lanskem letu je skupina Helios dosegla visoko rast prihodkov. Ustvarila jih je za nekaj več kot 390 milijonov evrov, od tega približno polovico z industrijskimi premazi, preostalo s prodajo smole, z avtoreparaturnimi, dekorativni premazi ... V letošnjem letu načrtujejo 400 milijonov evrov prihodkov.

Pred mesecem dni, ko so praznovali 110 let proizvodnje Heliosovih smol in 70 let podjetja Belinka, so v Količevem odprli svojo največjo posamično naložbo v zadnjih letih, nov reaktor za smole. Več kot tri milijone evrov vredna investicija je za Helios zelo pomembna, saj s smolami ustvari že več kot petino svojih prihodkov. Izvaža jih tudi v Afriko in Azijo.

Helios
Helios
STA

Očistili družbo in jo z dobičkom prodali Japoncem

Helios je leta 2014 za 145 milijonov evrov prešel v roke avstrijskega Ringa, ki je v Domžalah že kmalu po prevzemu začel "čiščenje" družbe. Znane so zgodbe o rezanju stroškov na vseh ravneh, zapiranju premalo donosnih trgov in obračunih z zaposlenimi.

Po dveh letih konsolidacije Heliosa in Ringa je nastala skupina Helios, Avstrijci pa so začeli aktivno iskati novega lastnika. Po naših informacijah zaradi pritiskov ameriških financerjev prevzema, skladov tveganega kapitala, saj Helios ni dosegal donosov, ki so jih pričakovali.

Novega lastnika so našli na Japonskem. Kansai Paint je za Helios po naših informacijah plačal 330 milijonov evrov kupnine, ob tem pa prevzel še za dobrih 200 milijonov evrov dolgov.

Hiroši Išino, predsednik uprave družbe Kansai Paint
Hiroši Išino, predsednik uprave družbe Kansai Paint
STA

Cilj: postati številka ena

Japonci so napovedali, da bo skupina Helios s prevzemom postala njihovo evropsko središče za inovacije, raziskave, razvoj, proizvodnjo in distribucijo. Ohranili bodo tudi vse Heliosove blagovne znamke, saj so v regiji zelo močne.

"V prihodnjih treh letih želimo doseči četrto mesto v svetu, naš končni cilj pa je v desetih letih postati številka ena," je tedaj povedal predsednik uprave družbe Kansai Paint Hiroši Išino.

Povezovanje s korporacijo Mitsui jim bo očitno pomagalo hitreje doseči ta cilj.

Japonski pomagali do položaja svetovne trgovske velesile

Korporacija Mitsui & Co trguje z vsem, od energentov, strojev, kemičnih izdelkov, prehrambnih izdelkov, tekstila, logističnih in finančnih storitev .. Zaposluje več kot 42 tisoč ljudi v 66 državah po vsem svetu, lani pa je ustvarila nekaj manj kot 40 milijard dolarjev prihodkov.

Dejansko gre za dogovor med dvema velikima konglomeratoma - Mitsui in Mitsubishi -, ki sta lastniško prepletena, trgujeta s širokim razponom produktov in sta po drugi svetovni vojni Japonski pomagali postati ena največjih trgovskih velesil na svetu. Med petimi velikimi so še Sumitomo, Itochu in Marubeni.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net