Tožilstvo nad necenzurirano.si zaradi Damijana Jankovića

Tožilstva ne zanima, kaj počne Damijan Janković na pogovorih o prodaji enega najbolj zanimivih zemljišč v Ljubljani, ampak kdo je naš vir.

Avtor: Uredništvo
torek, 9. 6. 2020, 17:30


photoMKTprint1
Posnetki dokazujejo, da je Jan Bec le krinka za Damijana Jankovića v vseh poslih, v katerih se pojavlja.
Necenzurirano.si

V začetku februarja smo na necenzurirano.si objavili video posnetke, ki so na laž postavili trditve Damijana Jankovića, sina ljubljanskega župana, da poslovno ni povezan z Janom Becem, rešiteljem Elect in drugega premoženja v lasti družine Janković.

Na posnetkih je mogoče videti Jankovića in Beca s predstavniki tujega podjetja, ki se je zanimalo za odkup nekdanjega tovarniškega kompleksa propadlega podjetja MKT Print. To se je pred leti znašlo v jedru ene največjih stečajnih afer. Bec je nepremičnino kupil že v času, ko je imel najpomembnejšo vlogo pri reševanju finančnih težav in odpisovanju dolgov skupine Electa. Posnetek je verjetno kronski dokaz, da je v ozadju njegovih poslov Damijan Janković.

Prijavo je dal Damijan Janković 

Štiri mesece po našem razkritju je ukrepala tudi policija. Zanima jo, kdo nam je posredoval objavljene video posnetke, kdo je bil avtor članka in kdo je bil v času objave odgovorni urednik.

/
/
necenzurirano.si

Iz dopisa Policijske postaje Ljubljana Bežigrad, ki smo ga prejeli v uredništvo necenzurirano.si, je razvidno, da preiskujejo sum storitve kaznivih dejanj neupravičenega prisluškovanja, zvočnega in slikovnega snemanja. Za obe kaznivi dejanji sta predvidena ali denarna kazen ali leto dni zapora. Predkazenski postopek so uvedli na zahtevo okrožnega državnega tožilstva v Ljubljani. Prijavo je vložil Damijan Janković. To je storil 13. marca, dan po razglasitvi epidemije novega koronavirusa v Sloveniji.

Iz uredništva smo včeraj policiji odgovorili, da želimo pred odgovorom na njihovo zaprosilo izvedeti, kakšen status v zadevi imajo avtorji članka in odgovorni urednik portala.

Zakaj so te informacije v javnem interesu

Pri tem posebej opozarjamo, da vira, od katerega smo prejeli posnetek, ne nameravamo razkriti. Varovanje vira je temeljna predpostavka svobode tiska, pri kateri novinarjev ne ščiti le Kodeks novinarjev Slovenije, ampak Evropska konvencija o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, sodna praksa Evropskega sodišča za človekove pravice in 39. člen ustave, ki govori o svobodi izražanja. 

Damijan Janković
Damijan Janković
STA

Razkrivanje informacij o poslih na območju nekdanje tovarne MKT Print je v javnem interesu. Damijan Janković je uradno v osebnem stečaju, v katerem 1,4 milijona evrov dolguje Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB), bolj znani kot slabi banki, ki je v izključni lasti države. Kljub temu se ukvarja z milijonskimi nepremičninskimi posli na območju Ljubljane. 

Posnetki dokazujejo, da pri tem za krinko uporablja Jana Beca, ki je imel v zadnjih letih ključno vlogo pri reševanju premoženja družine Janković. Gradnja na območju nekdanje tovarne MKT Print bo v pomembni meri odvisna od prostorskih aktov Mestne občine Ljubljana, ki jo vodi Zoran Janković, oče Damijana Jankovića.