Popovič ne bo desna roka Počivalška

Kaj to pomeni za načrte o političnem povezovanju SMC in županov največjih mest?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 16. 9. 2020, 13:15


Necenzurirano prenos
Boris Popovič ne bo državni sekretar pri Zdravku Počivalšku.
STA

Nekdanji župan Kopra Boris Popovič ne bo državni sekretar pri ministru za gospodarstvo Zdravku Počivalšku

Po naših informacijah bo namreč Počivalšek za državno sekretarko imenoval Ajdo Cuderman, direktorico javne agencije Spirit, ki letno razdeli 30 milijonov evrov za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije. Na ta položaj jo je kot kader SMC februarja lani imenovala vlada Marjana Šarca. Še pred tem je bila zaposlena na Petrolu in v družbi Mercuri International, ki svetuje na področju pospeševanje prodaje. V Spiritu naj bi jo kot direktor nasledil Tomaž Kostanjevec, ki je zdaj zaposlen na ministrstvu za obrambo.

Za državno sekretarko naj bi Počivalšek izbral Ajdo Cuderman, dosedanjo direktorico javne agencije Spirit.
Za državno sekretarko naj bi Počivalšek izbral Ajdo Cuderman, dosedanjo direktorico javne agencije Spirit.
STA

Kot je znano, je bil prva Počivalškova izbira za državnega sekretarja Boris Popovič. Toda pri tem je Počivalšek naletel na oster odpor v stranki, najglasneje pri ministrici za pravosodje Lilijani Kozlovič in v delu poslanske skupine. Tam so opozarjali, da Popovič zaradi številnih afer in težav s sodišči ni primeren za javnega funkcionarja. 

Popoviče je bil v času županovanja med letoma 2002 in 2018 v sedeminštiridesetih sodnih postopkih, za kar je porabil 5,5 milijona evrov občinskega denarja. Največji del tega kolača si je odrezal odvetnik Franci Matoz, ki zdaj po naših podatkih dela za Popovičevega naslednika Aleša Bržana. Popovič se je sodiščem izogibal z zdravniškimi opravičili in sklicevanjem na imuniteto državnega svetnika. Lani je bil zaradi razžalitve pravnomočno pogojno obsojen na šest mesecev zaporne kazni s poskusno dobo dveh let. Portoroškemu podjetniku Vejsilu Hotu pa je moral po odločitvi višjega sodišča plačati 10.000 evrov odškodnine zaradi žaljivih izjav, da je povezan z dvema umoroma.

Čeprav bi moral biti Popovič imenovan že prejšnji teden, Počivalšek predloga naposled ni dal na vlado. Počivalškovo zbliževanje s Popovičem je v zadnjih tednih okrepilo špekulacije, da ju druži tudi skupni politični projekt – oživitev ideje o tako imenovani županski stranki, ki naj bi jo podpirala tudi ljubljanski župan Zoran Janković in njegov mariborski kolega Saša Arsenovič

Zdravko Počivalšek se je v Kopru sestal z nekdanjim koprskim županom Borisom Popovičem.
Zdravko Počivalšek se je v Kopru sestal z nekdanjim koprskim županom Borisom Popovičem.
Facebook

Popovič, ki se je po tesnem volilnem porazu leta 2018 začel ukvarjati s podjetništvo, ima sicer še vedno politične ambicije. V začetku meseca je napovedal, da bo čez dve leti spet župan Kopra. Med epidemijo pa je v javnem pismu Janeza Janšo, ki ga je označil za svojega prijatelja, in Aleksandra Čeferina pozval, naj zgladita spor.