Zakaj Hojsovi veterani potrebujejo polavtomatske puške?

Janševa koalicija je vojnim veteranom omogočila, da so lahko prišli do polavtomatskega strelnega orožja, ki po direktivi EU velja za varnostno grožnjo.

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 20. 7. 2022, 05:55


2015
Ministrstvo za notranje zadeve je v času, ko ga je vodil Aleš Hojs, pripravilo spremembe orožarske zakonodaje, ki so vojnim veteranom olajšale dostop do orožja. Kmalu zatem je tudi sam zaprosil za orožni list, a ne želi povedati, za katero vrsto orožja.
Sta

Konec junija je Boris Tomašič, voditelj na Nova24TV, v svoji oddaji odkrito pozival k oboroženemu uporu proti vladi. "Jaz sem že pred časom rekel: prišli so s krvjo na oblast, očitno bodo z oblasti samo na silo šli," je Tomašič odgovoril gledalcu, ki je klical v oddajo in ljudi hujskal k orožju. "Tisti, ki imate orožje doma, ne ga predat policiji. Tisti, ki ga nimamo, si ga bomo nabavili. Da se obračuna," je pozival gledalec.

Le slabo leto dni pred tem je Slovenija postala ena od redkih evropskih držav, v kateri lahko civilisti zakonito pridobijo polavtomatsko dolgocevno strelno orožje, ki po direktivi EU velja za varnostno grožnjo. To so jim omogočile spremembe zakona o orožju, ki jih je lani poleti sprejela nekdanja koalicija Janeza Janše. Od takrat so lahko polavtomatske puške in drugo orožje ob športnih strelcih kupovali tudi člani strelskih organizacij, ki imajo status nevladne organizacije v javnem interesu na področju obrambe. Mednje spadajo tudi združenja vojnih veteranov.

Ena od teh organizacij je Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO). Pred prihodom v Janševo vlado ga je vodil Aleš Hojs. Spremembe orožarskega zakona je predlagalo prav Hojsovo ministrstvo za notranje zadeve. Poslancem jih je v državnem zboru predstavljal še en član predsedstva VSO - takratni državni sekretar Božo Predalič. Minuli teden jih je državni zbor razveljavil s sprejetjem zakona o odpravljanju "škodljivih posegov" prejšnje oblasti.

Preberite še:
Hojs nas je ovadil, ker ga sprašujemo po orožju

Poslanci SDS na čelu z Brankom Grimsom so z dopolnili k spremembam orožarskega zakona povozili evropsko direktivo.
Poslanci SDS na čelu z Brankom Grimsom so z dopolnili k spremembam orožarskega zakona povozili evropsko direktivo.
STA

SDS proti evropski direktivi

Novelo zakona o orožju je nekdanja koalicija sprejela lani poleti, ne da bi upoštevala direktivo, ki jo je Evropski parlament sprejel štiri mesece pred tem. Z njo je želel civilistom onemogočiti pridobitev orožja, ki lahko pomeni varnostno grožnjo. Gre za polavtomatska strelna orožja s fiksno ali snemljivo napravo za polnjenje, ki lahko sprejme veliko število nabojev. Nekatera od teh je namreč mogoče zlahka predelati v avtomatsko strelno orožje.

Že od začetka je bilo jasno, da v SDS ne nameravajo slediti direktivi, ki je nastala kot posledica terorističnih napadov po Evropi. "Evropski poslanci so se pač hoteli slikati zato, da so nekaj naredili na varnosti, ampak v resnici niso naredili nič," je ob obravnavi predloga zakona govoril poslanec te stranke in predsednik parlamentarnega odbora za notranje zadeve Branko Grims. Svoje nasprotovanje so v SDS utemeljevali z "obrambo slovenskega športa". Po njihovi oceni bi namreč s sledenjem evropski direktivi trajno ukinili nekatere strelske športne discipline.

Tedanji opozicijski poslanci so opozarjali, da bi morali o lažjem pridobivanju polavtomatskega orožja v Sloveniji opraviti širšo razpravo zaradi pojava različnih "vard". Prav tako so se spraševali, zakaj bi vojni veterani naenkrat želeli priti do polavtomatskih pušk in pištol, ki omogočajo izstrelitev več kot 21 nabojev brez ponovnega polnjenja. Grims jim je odgovarjal, da "je nevarno tisto orožje, ki je nelegalno", njihova "današnja naloga pa je, da storimo vse za ohranitev slovenskega strelskega športa". Toda v zraku je obstalo vprašanje, kaj imajo s športom veteranske organizacije, saj so bile ustanovljene za povsem druge namene.

Preberite še:
Ne le Tatjana Bobnar, žico na meji je podiral že Hojs 

Takoj po tem, ko je vodenje ministrstva za notranje zadeve prevzela Tatjana Bobnar, je to vložilo dopolnilo, s katerim je ponovno zaostrilo pogoje za pridobitev orožja.
Takoj po tem, ko je vodenje ministrstva za notranje zadeve prevzela Tatjana Bobnar, je to vložilo dopolnilo, s katerim je ponovno zaostrilo pogoje za pridobitev orožja.
STA

Je Hojs spremenil zakon, da je sam prišel do orožja?

Koliko novih kosov orožja so torej v tem času kupili veterani in člani njihovih združenj? Na ministrstvu za notranje zadeve nimajo podatka o tem, koliko orožnih listin, dovoljenj za posest in dovoljenj za nabavo orožja so odobrili osebam s statusom veterana. "Ne gre za podatek, ki se ga vodi v uradni evidenci o izdanih orožnih listinah," so pojasnili.

Prav tako uradno ni mogoče preveriti, ali je med vojnimi veterani, ki so letos pridobili dovoljenje za orožje, tudi Aleš Hojs. Ko smo ga pred časom spraševali, zakaj je nekaj tednov pred parlamentarnimi volitvami zaprosil za izdajo dovoljenja za posest orožja, je Hojs proti našemu mediju vložil kazensko ovadbo. Na podatke o tem, koliko dovoljenj za nabavo in posest polavtomatskega strelnega orožja, ki po direktivi EU velja za varnostno grožnjo, je ministrstvo odobrilo lani in letos, še čakamo.

Po zamenjavi oblasti so sicer na ministrstvu, ki ga zdaj vodi Tatjana Bobnar, povsem obrnili ploščo. V postopku sprejemanja zakona o odpravljanju "škodljivih posegov" prejšnje oblasti so vložili dopolnilo, s katerim so dostop do polavtomatskega dolgocevnega strelnega orožja s centralnim vžigom naboja omejili tudi športnim strelcem. "To orožje predstavlja najnevarnejše orožje. Ta sprememba sledi direktivi Evropskega parlamenta in Sveta o nadzoru nabave in posedovanja orožja, ki orožje kategorije A uvršča med prepovedano orožje z nekaterimi izjemami. Orožna direktiva torej ne dopušča civilistom, da bi kupovali polavtomatsko orožje za svoje potrebe," so poudarili na ministrstvu.

Preberite še:
Ni meja za službene kartice v državni energetiki

Novelo zakona o orožju je v državnem zboru predstavil Božo Predalič, tedanji državni sekretar, sicer član predsedstva Združenja VSO
Novelo zakona o orožju je v državnem zboru predstavil Božo Predalič, tedanji državni sekretar, sicer član predsedstva Združenja VSO
STA

V Sloveniji vse več kosov orožja

Poročali smo že, da število kosov registriranega orožja v Sloveniji v zadnjih letih strmo raste. Na zadnji dan lanskega leta je imelo skoraj 44.000 posameznikov in pravnih oseb v lasti več kot 154.000 kosov orožja. Daleč največ kosov, več kot 76.000, so kupili za lov, še slabih 15.000 za šport, dobrih 5.000 pa za varnostne namene. Še za dodatnih 36.000 kosov orožja imajo lastniki dovoljenje za posest, dobrih 15.000 kosov pa so kupili v zbirateljske namene. 

Še leta 2015 so bile te številke precej nižje. Slabih 40.000 posameznikov in podjetij v Sloveniji je imelo skupaj v lasti približno 132.000 kosov orožja, kar je 22.000 manj kot lani. Medtem ko se je število kosov orožja, kupljenega za varnostne namene, znižalo, je bilo v Sloveniji za 5.000 kosov več lovskega orožja. Skoraj podvojilo – z 8.600 na 14.500 - pa se je število kosov, namenjenih za šport. Tudi na ministrstvu za notranje zadeve predvidevajo, da se število orožja povečuje predvsem zaradi športnega strelstva.