Novi poslanci: "udbovec", strokovnjak za zvonove, nesojeni župani ...

Kdo so novi poslanci, ki bodo zamenjali ministre bodoče vlade Janeza Janše? In kdo vse odhaja iz parlamenta, v katerega se vrača Marjan Šarec?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
četrtek, 27. 2. 2020, 17:52


33237601_10215838954103822_4379490890880647168_n_0
Janeza Janšo bo v državnem zboru zamenjal poslanski debitant Janez Moškrič.
sds.si

Karla Urh je učiteljica glasbene vzgoje na eni od osnovnih šol v občini Kamnik. V parlament je prišla septembra 2018 kot nadomestna poslanka za Marjana Šarca, ki je prevzel vodenje vlade. Urhova v hramu demokracije ni pustila prevelikega pečata. V šestnajstih mesecih ni vložila enega poslanskega vprašanja ali pobude. Skoraj vedno je glasovala enako kot drugi poslanci LMŠ.

Prihodnji mesec jo bo v državnem zboru spet zamenjal Šarec. Vanj se bodo vrnili še trije člani vlade. Minister za javno upravo Rudi Medved (LMŠ) bo iz poslanskih klopi izrinil Nino Maurovič, minister za Slovence po svetu Peter Jožef Česnik (SAB) pa se bo v parlament vrnil namesto Maše Kociper. To pomeni, da Stranka Alenke Bratušek v parlamentu ne bo imela ne predsednice ne nikogar od podpredsednikov. 

Zamenjava za Janšo prihaja iz Sostra

Med odhajajočimi poslanci je najbolj znan Jani Möderndorfer (SMC), ki je v tem mandatu vodil preiskovalno komisijo o financiranju domnevno nezakonitega financiranja SDS. Zamenjal ga bo Miro Cerar, do zdaj minister za zunanje zadeve. Kdo bo vodil komisijo, za zdaj ni znano. Podpredsednik komisije je Aljaž Kovačič (LMŠ). 

Med odhajajočimi poslanci je najbolj znan Jani Möderndorfer.
Med odhajajočimi poslanci je najbolj znan Jani Möderndorfer.
Primož Lavre/Reporter

Hkrati bo v parlament po napovedih prišlo večje število novih poslancev, ki bodo zamenjali ministre v bodoči vladi Janeza Janše. Novega predsednika vlade bo zamenjal poslanski debitant Janez Moškrič. Gre za samostojnega podjetnika in lesarskega tehnika iz Sostra, ki je strokovnjak za obnovo, izdelavo in montažo lesenih konstrukcij za zvonove. Član SDS je od leta 2001.

Med ministrskimi kandidati se najpogosteje omenjajo poslanci SDS Andrej Šircelj (finance), Anže Logar (zunanje zadeve) in Zvonko Černač (notranje zadeve). Širclja bi zamenjal Leon Merjasec, kandidat SDS za župana Medvod. V valu zamenjav v stranki, ki je leta 2014 sledil odhodu Janeza Janše na prestajanje zaporne kazni, je Merjasec na čelu tamkajšnjega občinskega odbora nasledil Sašo Ciglarja, pred tem poslanca SDS. 

SDS še s tremi novimi poslanci?

Namesto Černača bi v državni zbor prišla Elena Zavadlav Ušaj, kandidatka za županjo Nove Gorice, ki je zaposlena kot višja svetovalka na agenciji za javnopravne evidence in storitve (Ajpes). Na volitvah je prejela dobrih 3300 glasov, kar je skoraj tisoč več kot Černač.

Bolj zapleteno utegne biti pri iskanju nadomestnega poslanca za Logarja. Naslednji v vrsti je namreč župan občine Vrhnika Daniel Cukjati, sicer sin dolgoletnega vidnega člana SDS Franceta Cukjatija. Če bi se poslanskemu sedežu odrekel, bi nanj sedla Mojca Škrinjar, nekdanja državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje v času druge Janševe vlade. Je članica svetniške skupine SDS v Ljubljani. 

Med kandidati za poslanca je tudi sin dolgoletnega vidnega člana SDS Franceta Cukjatija.
Med kandidati za poslanca je tudi sin dolgoletnega vidnega člana SDS Franceta Cukjatija.
Facebook

Če bo Janša prisluhnil nekaterim pozivom in se odločil na preostala resorja iz kvote SDS imenovati ženski, sta kandidatki za to poslanki Jelka Godec ali Anja Bah Žibert. Namesto prve bi v državni zbor prišel Ljubo Žnidar, nekdanji poslanec in vplivni član SDS iz Savinjske doline, ki je eno najmočnejših imen stranke na področju infrastrukture. Drugo bi zamenjala Maja Kocjan, kandidatka SDS za župana Črnomlja, ki je bila v zadnjih letih znana po organizaciji protestov proti beguncem. 

SDS v koaliciji z "udbovcem" 

Igorja Zorčiča (SMC), ki velja za najresnejšega kandidata za ministra za pravosodje, bi v parlamentu zamenjal Marjan Dolinšek. Gre za nekdanjega poslanca SMC, ki prihaja iz Zasavja, na zadnjih volitvah pa je dobil 986 glasov. Nova24TV je leta 2016 poročala, da je bil Dolinšek sodelavec Udbe, nekdanje jugoslovanske tajne policije. To je medij SDS utemeljil s fotografijo mikrofilmov dosjejev Udbe.

Tako je Nova24TV, medij SDS, "razkrivala" domnevno udbovsko preteklost Marjana Dolinška, verjetnega novega poslanca SMC, ki gre zdaj v koalicijo s SDS.
Tako je Nova24TV, medij SDS, "razkrivala" domnevno udbovsko preteklost Marjana Dolinška, verjetnega novega poslanca SMC, ki gre zdaj v koalicijo s SDS.
posnetek zaslona

Dolinšek prihaja v parlament v času, ko je SDS koalicijska partnerica SMC. Čeprav je Dolinšek veteran vojne za Slovenijo, ga je poslanec SDS Žan Mahnič, ki je bil leta junija 1991 star leto in pol, uvrstil med petokolonaše in tiste, ki so bili proti slovenski osamosvojitvi. Mahnič se je takrat branil, da so ga narobe razumeli. Zdaj bo moral Dolinšek z Mahničem sobivati v koaliciji. 

Tonina bi zamenjal prebežnik iz SLS

Tudi novi verjetni nadomestni poslanec NSi nima najboljših izkušenj z Mahničem. Gre za Mihaela Prevca, nekoč dolgoletnega župana Železnikov, ki bi v državni zbor prišel namesto Mateja Tonina (NSi), najverjetnejšega novega ministra za obrambo. 

Ko je Prevc leta 2015 iz SLS prestopil v NSi, je Mahnič na omrežju twitter zapisal, da se je Prevc "z namenom, da kandidira za poslanca, močno uštel". "Ker bi lahko prehitel Tonina, mu to ne bo dovoljeno," je poudaril Mahnič. Stric vrhunskih smučarskih skakalcev, bratov Prevc, je kot razlog za prestop navedel mlačno pozicijo SLS ob sprejetju zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih ter oddaljevanje stranke od NSi.

Če bo šel v vlado tudi poslanec NSi Jernej Vrtovec, ga bo zamenjal Andrej Černigoj, nekdanji asistent evropskega poslanca Lojzeta Peterleta, ki je na volitvah osvojil slabih 700 glasov.