Med Janšo in Gantarjem spet počilo

Kako želi Janez Janša na vsak način preprečiti prihod Karla Erjavca na čelo DeSUS?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 11. 11. 2020, 11:40


gantar
Tomaž Gantar (na fotografiji) ima polno podporo Karla Erjavca, najresnejšega kandidata za novega predsednika DeSUS.
STA

Odnosi med predsednikom vlade Janezom Janšo in ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem, ki začasno vodi Demokratično stranko upokojencev (DeSUS), so očitno vse bolj napeti.

Po naših informacijah Tomaž Gantar na včerajšnji dopisni seji vlade ni glasoval za sprejetje šestega paketa proti korona ukrepov. Zmotilo naj bi ga več zadev. Na pobudo ministrstva za notranje zadeve, ki ga vodi Aleš Hojs (SDS), je namreč vlada vanj vnesla tudi določbe, ki stranki DeSUS v času trajanja epidemije onemogočajo izvedbo načrtovanega kongresa, na katerem bi člani odločali o novem predsedniku. Gantar naj bi že v ponedeljek zahteval umik teh določb iz predloga zakona o interventnih ukrepih. Toda v predlogu, o katerem je vlada odločala včeraj zvečer, so ostale.

Predlog zakona predvideva, da lahko politične stranke in društva v času začasne delne omejitve gibanja in prepovedi zbiranja ljudi zbore članov oziroma druge organe skličejo dopisno, četudi tega nimajo v krovnih aktih. Statut DeSUS recimo dovoljuje le sklic dopisne seje sveta stranke, ne pa tudi kongresa. Na prvi pogled je tako vlada političnim strankam in društvo olajšajo delovanje med epidemijo. Toda v teh določbah se za DeSUS skriva past. 

Zakaj? Politična stranka lahko skliče dopisni kongres le pod pogojem, da zagotovi enakopravnost sodelovanja vseh članov. Na tej točki bi lahko imeli v DeSUS težavo. Gre za velikanski logistični zalogaj, saj ima stranka približno pet tisoč članov. Med njimi prevladujejo upokojenci in člani starejše generacije, ki niso vešči uporabe informacijskih tehnologij ali pa celo nimajo dostopa do svetovnega spleta. Pri dopisnem glasovanju bi se odprlo vprašanje tajnosti glasovanja, ki jo prav tako predvideva status stranke. 

Predlog interventnega zakona ponuja tudi "rešitev" za DeSUS. Če stranka ne bi mogla izpeljati kongresa, bi se mandat zastopnika društva avtomatično podaljšal na čas po koncu epidemije. Gantar bi torej ostal začasni vodja stranke, Karl Erjavec in Srečko Felix Krope, ki se bosta na kongresu potegovala za položaj predsednika, pa bosta morala počakati še nekaj mesecev. Za toliko bi se prenesle v prihodnost tudi vse kalkulacije, kako bo dogajanje v DeSUS vplivalo na obstoj Janševe vladne koalicije. Kot je znano, se je včeraj Erjavec srečal Janšo in na sestanku izrazil vso podporo delovanju Gantarja v vladi, s katerim je premier vse manj prikrito nezadovoljen. 

V zadnjem tednu se je tako že drugič zgodilo, da je Gantar nasprotoval vladnim odločitvam. Prejšnji četrtek je prav tako na dopisni seji nasprotoval sprejetju odloka, s katerim je vlada ponovno odprla prodajalne s tehničnim blagom in pohištvom, specializirane otroške trgovine, pedikerske salone in nekatere druge storitve. Minister za zdravje zaradi epidemioloških razmer javno že nekaj dni zagovarja popolno zaprtje javnega življenja, a mu pri tem nasprotuje več članov vlade.

Necenzurirano prenos
Odnosi med Gantarjem in Janezom Janšo so vse bolj napeti.
STA