Kdo je Jože P. Damijan

Bo nekdanji Janšev minister za razvoj, ki je v petnajstih letih prehodil pot od neoliberalca do pristaša bolj levih ekonomskih idej, izbranec štirih opozicijskih strank za mandatarja nove vlade?

Avtor: Primož Cirman / Vesna Vuković
sreda, 7. 10. 2020, 12:55


Necenzurirano prenos
Mandatar bi bil ekonomist Jože P. Damijan.
STA

Damijan (letnik 1967) je ekonomist, ki je v javno sfero in politično življenje prodrl leta 2004. Bil je eden ključnih članov skupine tako imenovanih mladoekonomistov, ki jih je pred takratnimi državnozborskimi volitvami "posvojila" SDS Janeza Janše. To so bili ob Damijanu še Mićo Mrkaić, ki je zdaj zaposlen na Mednarodnem denarnem skladu (IMF) ter Igor Masten in Sašo Polanec, ki sta danes člana Janševe vladne skupine za proti korona ukrepe.

Damijan je takrat zagovarjali ideje privatizacije, enotne davčne stopnje in liberalizacije gospodarstva. V prvi Janševi vladi je Damijan vodil odbor za reforme, se navduševal nad Slovaško in konec leta 2005 prevzel vodenje ministrstva za razvoj. Njuno sodelovanje z Janšo se je hitro končalo. Vlado je zapustil, ko je Janšo minilo navdušenje nad njegovimi ekonomskimi idejami. Sam je ugotovil, da je bilo njegovo imenovanje "samo dimna zavesa za tisto, kar je bila takrat prava agenda (SDS, op. a.)".

Po zamenjavi oblasti, ki jo je spremljal izbruh svetovne finančne krize, so se tudi Damijanovi nazori počasi začeli spreminjati. Če je bil še leta 2009 med predlagatelji slabe banke, ki jo je pozneje ustanovila vlada SDS, je Damijan v poznejših letih prehod pot od neoliberalca do pristaša bolj levih ekonomskih idej.

Postal je najglasnejši zagovornik večje vloge države pri regulaciji gospodarstva in finančnega sistema, državnega zadolževanja za gradnjo infrastrukture in državne potrošnje. Kritiziral je varčevalno doktrino druge Janševe vlade in se prelevil v ekonomista, ki so mu blizu nekatere ideje Levice. Pred leti je predlagal tudi "nadzorovani izstop iz evra", ki ga vidi kot izvirni greh vseh težav EU.

Pod vlado Miro Cerarja je bil eden najglasnejših nasprotnikov zakona o drugem tiru, po katerem bi njegovo gradnjo pomagali financirati Madžari. V času vlade Marjana Šarca ni uspel s kandidaturo za guvernerja Banke Slovenije.

Damijan se sicer označuje za "progresivca, ki ni ni ne levi ne desni, temveč na obeh straneh pobira ideje, ki vodijo k razvoju". Je (so)lastnik več družb, prek katerih je delal za večje število podjetij, tudi državnih.