Bo spor med zakoncema pokopal znano restavracijo na Čopovi?

Azijska restavracija The Wok v središču Ljubljane je v velikih težavah. Ne zaradi slabega poslovanja, ampak zaradi spopada lastnika propadle trgovske verige Veletekstil Antona Maglice in njegove nekdanje žene. V boju za premoženje bodo najkrajšo potegnili upniki.

Avtor: Tomaž Modic
ponedeljek, 2. 7. 2018, 04:01


Necenzurirano prenos
The Wok
Mediaspeed

Konec maja letos se je na Okrožnem sodišču v Ljubljani začel postopek prisilne poravnave nad podjetjem, ki upravlja priljubljeno azijsko restavracijo The Wok na Čopovi ulici v Ljubljani.

The Wok
The Wok
The Wok
Restavracija The Wok je vrata v eni bolj znanih ljubljanskih ulic, ki privablja številne turiste, odprla leta 2014. Deluje po vzoru franšiz, ki jih najdemo v vseh večjih mestih po svetu. V lanskem letu je dosegla rekordne prihodke od prodaje in visok dobiček.

Posluje v prostorih, ki so bili v lasti Veletekstila, nekoč ene najbolj znanih trgovskih verig pri nas. Ta je v poznih 90. letih prešla v roke zaposlenih, nato pa potihoma končala v rokah direktorja Antona Maglice s Kozine. Ta se je prej ukvarjal z uvozom tekstila, v slogu domačih privatizacijskih mogotcev pa je lastninil tudi nekoč znani domači tovarni Vezenine in Manufaktura.

Pobral nepremičnine in zaprl tovarne

Maglico so od nekdaj bolj kot tekstilna dejavnost, ki je bila v mnogo primerih obsojena na propad, zanimale nepremičnine na prestižnih lokacijah.

Proizvodnjo Veletekstila in drugih tovarn je počasi zaprl, delavce postavil na cesto, sam pa se lotil projekta gradnje stolpnice na mestu nekdanje Veletekstilove tovarne v Ljubljani.

Ukvarjal se je tudi z oddajo nepremičnin, saj je imel v lasti več poslovnih prostorov v središču Ljubljane. Med drugim je posredno postal lastnik igralnega salona Casino Zephyr v hrvaških Bujah.

Anton Maglica (v središču) ob odprtju restavracije Saraj v Ljubljani. Na fotografiji tudi nekdanji predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič (levo) in lastnik restavracije Husko Hajda...
Anton Maglica (v središču) ob odprtju restavracije Saraj v Ljubljani. Na fotografiji tudi nekdanji predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič (levo) in lastnik restavracije Husko Hajda...
Mediaspeed

Z igralništvom se ukvarja tudi njegova nekdanja žena Vlasta Maglica, saj je leta 2009 nanjo prenesel lastništvo igralnega salona Andor. V istoimenski vili ob obali med Ankaranom in Debelim rtičem delujeta tudi ugledna restavracija in hotel.

V istem času je Maglica zašel v hude finančne težave. Načrte o večmilijonskih zaslužkih v poslih z nepremičninami je pokopala kriza, na pogorišču Veletekstila in drugih povezanih podjetij pa so ostale visoke neporavnane obveznosti do bank, dobaviteljev, zaposlenih in drugih.

Premoženje končalo v rokah hrvaških partnerjev

Toda Maglica je nepremičnine in podjetja pravočasno spravil na varno pred upniki. Izpeljal je prisilno poravnavo Veletekstila, s katero se je znebil velikanskih dolgov. Leta 2013 je končal še v osebnem stečaju, v katerem je bil uradno brez premoženja.

Večino od 23 milijonov evrov terjatev do poslovneža s Kozine je prijavila državna Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB), ki pa je najbrž že izgubila upanje v kakršnokoli poplačilo dolgov.

Vila Andor v Ankaranu
Vila Andor v Ankaranu
Andor
Pri reševanju premoženja v Sloveniji so mu pomagali hrvaški poslovni partnerji. Ti danes upravljajo praktično celotno premoženje, ki je bilo v preteklosti v lasti Veletekstila oziroma Maglice. Z družino Maglica so v zadnjih letih odprli tudi več gostinskih obratov na Obali.

V podjetju, ki upravlja restavracijo The Wok, so ga tudi zaposlili. "V komerciali delam. Nekako se moram preživljati," nam je povedal Anton Maglica. Hkrati je priznal, da ni lastnik podjetja zato, ker je v osebnem stečaju. 23-milijonskega dolga bo prost leta 2020.

Zahteva vračilo milijona evrov

A načrte jim utegne prekrižati njegova nekdanja žena. Od podjetja, ki upravlja restavracijo Wok, uradno pa je v lasti Hrvatov, zahteva vračilo milijona evrov.

"Namen naših aktivnosti je zavarovanje terjatve podjetja Andor, ki je nastala na osnovi danega kredita v preteklosti," je dejal direktor Andorja Matjaž Vuga, sicer nekdanji visoki uslužbenec Iskre in častni konzul Rusije v Sloveniji.

Kakšne načrte imajo v Andorju, bo znano v kratkem, ko bodo sodišču predložili načrt finančnega prestrukturiranja. Insolvenčna zakonodaja pa jim omogoča ne le prevzem vodenja gostinsko-nepremičninskega podjetja, ampak tudi odpis dolgov do upnikov.

Sodišče je za upravitelja prisilne poravnave imenovalo odvetnika Matijo Vičarja.

Članek prvotno objavljen na strani siol.net