Vlada podaljšala veljavnost letošnjih turističnih bonov

Vlada Janeza Janše je na današnji dopisni seji podaljšala veljavnost letošnjih turističnih bonov, tako imenovanih bonov21.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.R.
četrtek, 2. 12. 2021, 15:32


noge, poletje, voda, počitnice, morje
Fotografija je simbolična
Profimedia

V skladu s sklepom, sprejetim na današnji dopisni seji vlade, se veljavnost bonov21 podaljšuje do 30. junija 2022.

Kot so pojasnili na spletišču vlade, so se za podaljanje roka za unovčitev letošnjih turističnih bonov odločili, ker je epidemiološka situacija v Sloveniji slaba in ker skoraj polovica teh bonov še ni bila unovčena. Dodali so, da bodo z odločitvijo hkrati preprečili, da bi državljani do konca tega leta množično navalili na turistične destinacije in v gostinske lokale, s tem pa tudi prispevali k zmanjševanju števila okužb. Obetajo si še, da bodo s podaljšanjem spodbudili povpraševanje domačih gostov tudi v prvi polovici prihodnjega leta.

Letošnji boni so za izboljšanje gospodarskega položaja na področju potrošnje v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi zaživeli sredi julija, do 22. novembra pa so jih državljani unovčili polovico. Porabljena vrednost je znašala 96,2 milijona evrov, neporabljenih je še za 95,9 milijona evrov, je poročala STA.

Vlada prav tako predlaga podaljšanje lanskih bonov, namenjenih pomoči turističnemu sektorju. Ta predlog je vključila v predlog najnovejšega zakona o dodatnih ukrepih za preprečevanje epidemije in omilitev njenih posledic, ki že čaka na obravnavo v DZ. Medtem je za podaljšanje letošnjih bonov po navedbah ministra za finance Andreja Širclja dovolj vladni sklep.