Vlada najprej zavrnila predlog Levice, zdaj pa z istim predlogom "rešujejo" starostnike pred podražitvami

Ker se je zaposlenim v zdravstvu in socialnem varstvu dvignejo plače, se stanovalcem domov za starejše podraži oskrbnina. Levica je predlagala, da se povišanje krije iz proračuna.

Svet24
Avtor: Svet24 / G.G./M.M.
četrtek, 2. 12. 2021, 10:44


dom za starejše, upokojenka
Fotografija je simbolična.
Profimedia

Za povišanje plač bo šlo 16 milijonov evrov, zaradi česar se bodo oskrbnine povišale za 5,6 odstotka. Levica je zato že ob dogovoru o višjih plačah predlagala, da se ne bremeni oskrbovancev in njihovih družin, ampak se ta sredstva zagotovi iz proračuna. Vlada je njihov predlog zavrnila, danes, tik pred obravnavo priporočila opozicije, naj vlada s proračunsko prerazporeditvijo prepreči zvišanje oskrbnin, pa so prišli na dan s »svojo domislico«.

Pred kamere se je postavila trojica, Eva Irgl iz SDS, Jožef Horvat iz NSi in Mojca Žnidarič iz SMC. Oznanili so, da se bo dvig oskrbnin financiral iz proračuna in ne denarnic oskrbovancev. »Slovenija je, dovolj bogata, da lahko iz proračuna pokrije 16 milijonov evrov,« je dejal Horvat, Žnidaričeva pa se je pohvalila, da je »vlada znala prisluhniti zaposlenim in oskrbovancem«, torej da se dvig cen ne bo poznan na položnicah oskrbovancev.

Če bo amandma naslednji teden potrjen, bo financiranje urejeno od začetka do konca leta 2021.

V Levici veseli ohranitve obstoječe ravni oskrbnin za starostnike in njihove družine

"V opoziciji in civilni družbi nam je uspelo z javnim pritiskom, da se cene oskrbnin v domovih starejših občanov, na račun zvišanja plač osebja v zdravstvu in skrbstvu ne bodo dvignile," je svojo izjavo začel Miha Kordiš iz stranke Levica.

Koalicija je sporočila, da je sredstva za ohranitev oskrbnin na obstoječi ravni vendarle našla, in sicer z amandmajem k zakonu o dolgotrajni oskrbi, ki je sam po sebi škodljiv in ostaja škodljiv, je mnenje Levice povedal Kordiš.

"V Levici verjamemo, da je zakon potrebno zavrniti, pa vseeno vladno obljubo, da se cene oskrbnin ne bodo dvignile, jemljemo zares in pričakujemo, da bo vlada ta sredstva zagotovila v proračunskih postavkah Republike Slovenije za naslednjih nekaj let," je zaključil Kordiš.