Detergent se je prevrnil s palet, se zlil v jašek, od tam pa v potok

Večja količina detergenta, ki se je izlila v Vrtojbico, je povzročila pogin skoraj tisočih manjših rib. Gasilci so šli nemudoma v akcijo, odtekanje jim je uspelo ustaviti.

Svet24
Avtor: Svet24 / Mitja Marussig / Primorske novice
ponedeljek, 13. 6. 2022, 19:36


pogin-rib, vrtojbica2
Pogin rib v Vrtojbici
Primorske novice

Velika količina pene, ki so jo prejšnji teden opazili v Vrtojbici, je vznemirila krajana, ki je nemudoma poklical pristojne službe. Na kraj so prihiteli gasilci iz PGD Šempeter pri Gorici in poklicni gasilci Gasilske enote Nova Gorica, pa tudi ribiči iz RD Renče. Na teren so se po klicu centra za obveščanje odpravili tudi novogoriški policisti in inšpekcijska služba.

Detergent se je prevrnil s palet, se zlil v jašek, od tam pa v potok

»Ugotovili smo, da je do onesnaženja prišlo v skladišču poslovne cone. V eni od hal se je 13 palet s tekočim detergentom za pranje perila prevrnilo in poškodovalo, tekočina pa je po ceveh za meteorno vodo stekla v Vrtojbico,« je pojasnil vodja intervencije Sebastjan Kozar iz novogoriške poklicne gasilske enote. Gasilci so najprej zamašili odtok, da bi detergent nehal odtekati, ter se takoj lotili čiščenja in odstranjevanja preostalega detergenta ter poškodovane embalaže. »Od 8320 litrov tekočine, ki se je polila po hali, jih je v potok odteklo približno 1700, več kot 5600 litrov pa nam je uspelo zadržati,« je povedal Kozar.

Detergent, ki se je zlil v Vrtojbico, je na gladini povzročil sloj pene, ki je ribam zaprl dostop do kisika. Kot smo neuradno izvedeli, ni strupen. Kljub temu je bil poguben za ribe, med njimi so bile predvsem mladice. »Pogin na tem delu Vrtojbice je popoln,« nam je potrdil gospodar ribiške družine Renče Egon Dolenc. Skupno je poginilo približno 80 kilogramov oziroma med 800 in 1000 manjših rib.

Voda se je morala sama prečistiti

»Ker je padal dež, se je povečal tudi pretok. Pri centralni čistilni napravi je 400 litrov na sekundo. Večji pretok pa je hitreje redčil vodo,« je pojasnil Kozar. Ni namreč načina, da bi, kot denimo pri nafti, detergent ločili od vode in ga pobrali iz Vrtojbice. Voda, ki je odtekla iz čistilne naprave proti Orehovljam, pa je bila prečiščena.

»O varnostnem dogodku je policija obvestila tudi preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča in Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici. Policija nadaljuje z zbiranjem dodatnih obvestil, da bi ugotovili vse okoliščine dogodka,« je potrdil Dean Božnik z novogoriške policijske uprave. Takoj po izlitju so preventivno obvestili tudi odgovorne osebe na drugi strani meje, saj bi lahko onesnažena voda pritekla v Vipavo in po njej v Italijo.