V Gibanju Svoboda se ne strinjajo s svojimi "Ljubljančani", ki so dali glas za nagrado direktorici ZD Ljubljana

Člani ljubljanskega mestnega sveta iz vrst Gibanja Svoboda so se strinjali z dodatkom za delovno uspešnost delu vodstva ZD Ljubljana. Kaj na to menijo v stranki Gibanje Svoboda?

Svet24
Avtor: Svet24 / G.G.
torek, 28. 2. 2023, 13:44


zdravstveni dom ljubljana
Različna mnenja o vodenju Zdravstvenega doma Ljubljana.
Sašo Švigelj / M24

Direktorica ZD Ljubljana Antonija Poplas Susič bo prejela 993,81 evrov bruto nagrade za delovno uspešnost, pa tudi 116,17 evra bruto nagrade za delovno uspešnost za mesto namestnice direktorja za razvoj zdravstvene dejavnosti od januarja do aprila 2021. Svetnica Gibanja Svoboda Dunja Labović Begović je včeraj dejala, da sta svet ZD Ljubljana in varuh človekovih pravic ugotovila, da vodstvo zavoda ni pripeljalo do stanja, ko pacienti nimajo zdravnika, ti pa odhajajo drugam.

V štabu največje vladne stranke se ne strinjajo z ljubljansko izpostavo. »Učinkovito, kakovostno in dostopno javno zdravstvo ter vzpostavitev plačnega sistema, ki bo pravično nagrajeval dobro opravljeno delom,« to sta dve zavezi, ki so ju dali volivcem in od katerih »nikakor ne bomo odstopili«, so zapisali v Gibanju Svoboda.

»Primer izplačila nagrade direktorici ZD Ljubljana, ki te dni odmeva v javnosti, dokazuje, da reforme, ki jih pripravljamo, niso le korak v pravo smer, ampak so predvsem nujne,« nadaljujejo in v naslednjih stavkih razložijo, kako da so njihovi člani, ki delujejo v ljubljanskem mestnem svetu drugačnem mnenja.

»Mestni in občinski svetnice in svetnice so pri svojih odločitvah sicer avtonomni, a ta avtonomnost s seboj prinaša tudi posameznikovo odgovornost do volivk in volivcev, predvsem v luči tega, ali izpolnjujejo dane obljube. Odstopanje od obljub, programa in vrednot, ki so jih zagovarjali in na podlagi katerih so dobili zaupanje volivk in volivcev, ni politika Gibanja Svoboda. In za ravnanje, ki ni v skladu s politiko stranke, morajo posamezniki odgovornost prevzeti s svojim imenom in priimkom, ne v imenu stranke. Stranka namreč podpira stališče ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, da k omenjenemu sklepu ne poda soglasja.«

Odklon v ravnanju nekaterih svetnikov in svetnico torej ne pomeni odstop od strankinih »temeljnih zavez in vrednost«, pojasnjujejo in zaključujejo, da je »odgovorno vodenje javnih zavodov, prevetritev meril za ocenjevanje uspešnosti in nagrajevanje na vseh področjih in ravneh javnega sektorja – tako vodstvenih kadrov kot drugih javnih uslužbencev – in vzpostavitev učinkovitega javnega zdravstvenega sistema, ki vsakomur omogoča pravočasen dostop do kakovostnih zdravstvenih storitev,« med ključnimi cilji Gibanja Svoboda.