Urška Klakočar Zupančič: "Močnejša sem, kot sem mislila"

Predsednica državnega zbora, nekdanja sodnica in avtorica izjemno zanimive knjižne uspešnice Gretin greh najde odmik od ponorelega sveta v sedlu svoje kobile Gine, ki nanjo deluje terapevtsko, pisanju in potovanjih, kjer si nahrani dušo in nabere znanje za nadaljnje strokovne in literarne podvige. Med drugim nam je zaupala, kaj jo najbolj jezi, kdaj je najsrečnejša, pa tudi česa jo je najbolj strah.

Svet24
Avtor: Svet24 / K. B./revija Jana
sobota, 6. 8. 2022, 14:49


urška-klakočar-zupančič
»Če se ti zdi, da hodiš skozi pekel, hodi naprej.«
Primož Lavre

Katera vaša lastnost vam v življenju najbolj pomaga?

Najbolj mi pomaga pozitivnost. Kadar sem v življenju soočena z negativnostmi in ovirami, pogosto pogledam svoja otroka, ki sta srečna in kljub težavam, ki jih je imel eden od dvojčkov, živita zdravo in polno življenje.

Katera lastnost pa vas najbolj moti pri drugih ljudeh?

Neiskrenost in zahrbtnost. Sem odprta oseba, ki pozitivno energijo rada deli z drugimi, zato okoli sebe ne maram škodoželjnih in zlobnih ljudi.

Če bi lahko karkoli spremenili pri sebi, kaj bi to bilo?

Želela bi si biti bolj potrpežljiva. Čeprav se poskušam držati reka potrpežljivost vse premaga, še vedno včasih ne premislim in reagiram prehitro, čustveno. Menim sicer, da ni nič narobe, če človek pokaže čustva, saj smo ljudje razumska in čustvena bitja, vendar je v situacijah, ki v nas vzbujajo negativna čustva, dobro, če zadeve, preden se odzovemo, razumsko ovrednotimo.

Če bi imeli moč superjunaka, kaj bi spremenili?

Morda se sliši klišejsko, ampak res bi si želela, da bi vsi ljudje na svetu živeli dobro in mirno. Še posebej si želim, da bi imel vsak otrok srečno otroštvo. In da bi tudi drugim živim bitjem priznavali pravico do kakovostnega življenja.

Kakšen je vaš popoln trenutek sreče?

Popoln trenutek sreče je, ko sem lahko, kar sem. Brez strahu, da bom zaradi tega obsojana. Zavedam se, da zadovoljstvo izhaja od znotraj, iz človekove lastne vrednosti, ampak še tako trda koža nas ne more ubraniti vse zlobe, ki izhaja iz nekaterih človeških predsodkov.

Kdaj vam je bilo v življenju najbolj nerodno?

Težko bi izpostavila neki trenutek v življenju, ko mi je bilo najbolj nerodno. Navadno se v nerodnih trenutkih rešujem s humorjem na svoj račun in rečem, da se živemu človeku pač vse zgodi.

Kako najraje preživljate proste trenutke?

Z otrokoma na kakšnem izletu ali potovanju. Zelo uživam v odkrivanju novih stvari in za raziskovanje poskušam čim bolj navdušiti tudi otroka.

Česa vas je najbolj strah?

Da bi se moja otroka znašla v situaciji, ko jima ne bi mogla pomagati. Nemoč, ki jo v takih primerih občuti starš, in pogled na nemočnega otroka je ena najstrašljivejših, če ne najstrašnejša stvar na svetu.

Kaj je bila najboljša stvar, ki ste jo v odraslosti spoznali o sebi?

To, da sem močnejša, kot sem mislila, da sem. In to, da lahko dosežem cilje, o katerih sem prej samo sanjala.

Kaj si štejete za največji dosežek v življenju?

Za največji dosežek štejem dejstvo, da smo v družini v najtežjih trenutkih stopili skupaj in drug drugega podpirali, da smo prebrodili težke čase. To, da nismo obupali in da smo na koncu našli rešitev.

Kaj bi v svojem življenju spremenili, če bi imeli še enkrat 20 let?

Ničesar ne bi spremenila. Vse izkušnje, dobre in slabe, dajejo življenju smisel in ga bogatijo. Ne obžalujem nobenih odločitev in ne razmišljam o tem, kako bi bilo, če bi se na življenjskih razpotjih odločila drugače.

Je kaj, za kar vam je žal, da niste storili, ko ste imeli za to možnost?

Morda bi v nesoglasjih z drugimi ravnala bolj spoštljivo, predvsem bi jih morala bolj poslušati in poskušati razumeti. Morda bi morala biti potrpežljivejša.

Katera stvar vas lahko najbolj razjezi?

Najbolj me razjezi, kadar vidim krivice, ki se v današnjih časih ne bi smele več dogajati. Občutljiva sem za zlorabe oblasti ter kratenje človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Izjemno me jezi simpatiziranje z ideologijami, ki so človeštvu prinesle največje gorje v zgodovini.

Kako pa se potem najhitreje pomirite?

Tako da si rečem: nobenega smisla nima, da se jeziš, ker ne vedo, kaj delajo. Dovolj so kaznovani že s tem, ko so taki, kakšni so.

Kdo je največja ljubezen vašega življenja?

Moja dva otroka sta moja največja ljubezen in moj smisel življenja.

Za kaj lahko potrošite največ denarja?

Največ denarja lahko potrošim za potovanja, s katerimi si nahranim dušo in razširim obzorja. Odkar sta otroka večja, mi je v največje veselje, da se z njima odpravim na kakšno potovanje, na katerem jima razlagam zgodovino tistega kraja.

Katera znana svetovna osebnost je vaš vzor?

Nimam ene osebnosti, ki bi bila moj vzor. Občudujem vse močne ženske, ki so oblikovale človeško zgodovino in se borile v pretežno patriarhalnem svetu. Med njimi so npr. habsburška Marija Terezija, ruska Katarina Velika, španska Izabela Kastiljska, angleška Elizabeta I. in druge.

Kaj vam daje energijo za življenjske podvige?

Energijo mi dajejo moja otroka in ljudje okoli mene, ki me podpirajo, spodbujajo, se z menoj veselijo ob uspehih in jokajo ob težkih trenutkih.

Kakšen je vaš življenjski moto?

Poleg tistega, ki sem ga že omenila, namreč potrpežljivost vse premaga, imam še dva: trdo delaj in se dobro zabavaj, kar sem prebrala v eni od knjig angleške zdravnice Miriam Stoppard, ter če se ti zdi, da hodiš skozi pekel, hodi naprej, kar sem nekoč prebrala na telesu neznanca, ki je imel to besedilo vtetovirano na hrbtu.