Umrl je Jasmin Stavros

V 69. letu starosti je umrl hrvaški pevec Jasmin Stavros, ki se je v zadnjem obdobju boril s težko boleznijo.

Svet24
Avtor: Svet24 / R.T.
četrtek, 4. 5. 2023, 08:50


jasmin-stavros
Jasmin Stavros
Arson Perić / M24

Kot je znano, se je Jasmin Stavros v zagrebški bolnišnici KBC Rebro zdravil zaradi kostnega raka. Umrl je včeraj ob 21. uri, poročajo hrvaški mediji.

"Neprestano sem v bolnici. Slabo se počutim, hrbet me boli, vse," je konec marca za hrvaški portal 24sata dejal tudi pri nas izjemno priljubljeni hrvaški glasbenik, ki je razkril, da ima kostnega raka in je v "fazi boja za življenje." Diagnozo so mu postavili po tem, ko je bolnišnico odšel zaradi bolečin v hrbtu.

V Splitu rojeni Milo Vasić, bolj znan kot Jasmin Stavros, se je že v ranih letih znašel v svetu glasbe, saj se je z njo ukvarjala njegova celotna družina. Ure petja je obiskoval že kot otrok, od 12. leta pa je sedel za bobnih. Že kot najstnik se je začel z glasbo ukvarjati profesionalno, pri čemer se je kalil v splitskih zasedbah Delfini, More in Mladi bataljoni, pozneje Magazin.

Jasmin Stavros
Jasmin Stavros
Arson Perić / M24

Ena od njegovih strasti je bil tudi nogomet, pri čemer je žogo nekaj časa brcal tudi za splitski Hajduk, kar pa ni bilo po godu njegovemu očetu, ki si je svojega sina želel videti za klavirjem, ne pa na nogometni zelenici. Kot je prišla točka preloma, je obveljala očetova volja. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je odkrival jazz in je postal eden najbolj iskanih bobnarjev na območju nekdanje Jugoslavije, pri čemer je sodeloval z imeni, kot so Arsen Dedić, Josipa Lisac, Mišo Kovač in Neda Ukraden. Sodeloval je tudi z Oliverjem Dragojevićem.

V osemdesetih se je odpravil čez lužo na študij jazza, kjer so ga želeli obdržati, a se je odločil za vrnitev v domovino, kjer so ga čakali soproga Žarka in dva otroka. Sledila je solo kariera, s prvim samostojnim albumom leta 1987 pa je postalo jasno, da se je rodila zvezda. Stavros je postal eden največjih pevcev popularne glasbe na Balkanu. Njegova kariera je trajala kar pet desetletij, v njej je izvedel tudi po 120 koncertov letno. Kot je prav tako znano, je bil Stavros tudi velik ljubitelj smučanja na Krvavcu.