Spodbudimo otroke, da se nam pridružijo na vrtu

Babice in dedki, priredite vnučkom pestre in razburljive počitnice, take, da se bodo z največjim veseljem vračali k vam. Za to ne potrebujete veliko denarja, le čas, izvirnost in nekaj potrpljenja.

Svet24
Avtor: Svet24 / Mojca Kopriva
petek, 10. 6. 2022, 05:47


semena, setev, poletje
Skupaj z otroki opazujte, kako rastejo rastline na vrtu, kakšne oblike so in barve.
Dreamstime

Če verjamete ali ne – poleti je lahko vaš zelenjavni vrt za otroke pravo doživetje, če le smejo malce pomagati; še bolj pa jim je v veselje pobiranje slastnih plodov, kot so vrtne jagode, hrustljavi korenčki in sladki češnjevi paradižniki. Sicer pa vrtnarjenje – kopanje po zemlji, spoznavanje z rastlinami, ki rastejo na vrtu, in igrivo zalivanje – pozitivno vpliva na otrokovo zdravje in odnos do učenja, okolja ter zdrave prehrane.

Korak za korakom

Ura v malčkovem svetu ne teče enako hitro kot v svetu odraslih. Če bo moral čakati mesec ali dva, da bo lahko občudoval poganjke, bo hitro izgubil veselje do vrtnarjenja. Izberite takšne povrtnine, ki bodo hitro pokukale iz zemlje.

Orodje za delo na vrtu naj bo primerno starosti otroka. Če so otroci manjši, naj imajo plastično orodje, starejšim otrokom ponudite orodje, ki ga uporabljate tudi sami, vendar jih pri delu nadzorujte. Veseli bodo kanglice za zalivanje, okrašene z njihovim imenom.

Otrokova rastlina

Del vrta namenite otroku. Tam naj posadi tiste rastline, ki jih bo lahko spremljal med rastjo in jih nato s slastjo pojedel. Otroci so navdušeni nad paradižnikom češnjevcem, domačo solato, redkvico, korenčkom in kumaricami. Spremljajo naj rast od semena do rastline. Najbolj učinkovito se učijo takrat, ko razumejo, kaj je smisel njihove aktivnosti.

Več rok delo opravi hitreje

Sestavite razpredelnico del na vrtu. Za otroke, ki še ne znajo brati, lahko uporabite nalepke. Tako bodo vedeli, kdaj morajo zaliti vrt, kdaj je treba odstraniti plevel in kaj vse še lahko posadijo. Skupaj z njimi opazujte, kako rastejo rastline na vrtu, kakšne oblike so in barve. Pustite jim, naj sami poberejo pridelek, na primer iz zemlje izpulijo korenje oziroma redkvico.

Nazadnje še strašilo

Ko posejete semena, lahko skupaj z otroki izdelate strašilo. Jeseni pa semena, ki jih poberete s sončnic, ponudite ptičem. Če nimate ptičnice, jo lahko izdelate skupaj z otrokom. Nasvetov, kako narediti prikupno ptičnico, je na spletu ogromno. Pohvalite otrokovo delo pred drugimi družinskimi člani in sosedi, pokažite, kakšna zelenjava je zrasla na gredici. Pozornost, ki jo boste namenili njegovemu delu, bo motivacija, da se vam pri vrtnarjenju pridruži še pogosteje.