Ducmanu za umor mame in poskus umora očeta najstrožja kazen 30 let zapora

Kalvarija se je dogajala marca 2021 v družinski hiši v Zalogu pri Šempetru.

Svet24
Avtor: Svet24 / J.V.
četrtek, 19. 1. 2023, 10:45


gregor ducman
Obtoženi Gregor Ducman.
STA

Na celjskem okrožnem sodišču je bilo danes na sporedu še zadnje poglavje prvostopenjskega sojenja 37-letnemu Gregorju Ducmanu. Sodba v imenu ljudstva se glasi: enotna kazen 30 let zapora za umor mame in poskus umora očeta. Kalvarija se je dogajala marca 2021 v družinski hiši v Zalogu pri Šempetru, kjer obtoženi sicer ni živel s starši. Je pa noč pred grozodejstvi prespal pri njiju.

Na kraju zločina.
Na kraju zločina.
Edo Einšpieler

Kot je v ustni obrazložitvi poudarila predsednica senata Alenka Jazbinšek Žgank, je Ducman spečo mater 17-krat z nožem zabodel v najbolj vitalne dele telesa, očeta pa šestkrat. Senat je sledil oceni tožilke, da je mamo umoril na zahrbten in grozovit način, na enak način pa je poskusil umoriti tudi očeta. Po mnenju senata je Ducman zlorabil zaupanje staršev, ki sta mu v noči umora dovolila prespati pri njiju.

Policisti med preiskavo.
Policisti med preiskavo.
Edo Einšpieler

Sodni senat je Ducmana, ki krivde ni priznal, za umor matere obsodil na 26 let zapora, za poskus umora očeta na 15 let, enotna kazen pa kot rečeno znaša 30 let. Tožilka Marija Sladič je predlagala 30 let zapora za umor matere in 15 let zapora za poskus umora očeta oziroma enotno 30-letno zaporno kazen. Sodba sicer še ni pravnomočna, Ducmanova zagovornica Rosita Gabrilo pa je napovedala, da se bo glede morebitne pritožbe odločila, ko bo jo bo preučila. Zaradi begosumnosti 37-letnik do pravnomočnosti ostaja v priporu.

Sorodniki in prijatelji obtoženca so med postopkom izpovedovali, da je mami večkrat grozil, da jo bo ubil. Njegov oče pa je poudaril, da s sinom noče imeti več nič in da ga je na sodišču zadnjič pogledal v oči.