Slovenskemu igralniškemu milijonarju posel z maskami

Kdo sta podjetnika, ki jima je država prejšnji teden zaupala za skupaj 29 milijonov evrov poslov z dobavo zaščitne opreme? In kdo je novi zaupnik ministra Zdravka Počivalška pri poslih z maskami in drugo opremo?

Svet24
Avtor: Svet24 / R.S./Necenzurirano.si
sobota, 4. 4. 2020, 19:17


joce pečečnik, zdravko počivalšek
Največji posel za dobavo zaščitne opreme je država zaupala Pečečniku.
STA

Potem ko so ji prejšnji teden propadli načrti za dobavo skoraj šestih milijonov mask, se je država na pomoč obrnila k Jocu Pečečniku, igralniškemu mogotcu in enemu najbogatejših Slovencev, poročajo na portalu Necenzurirano.si. Državni zavod za blagovne rezerve, ki ga vodi član SDS Anton Zakrajšek, je po njihovem pisanju s Pečečnikom podpisal 25 milijonov evrov vredno pogodbo o dobavi mask in druge zaščitne opreme. Gre za daleč največji posel, ki ga je država v zadnjih treh tednih zaupala dobaviteljem zaščitne opreme.  A to še ni vse, Necenzurirano.si dalje razkriva, da je na isti dan štiri milijone evrov vreden posel dobilo tudi podjetje, ki ga obvladuje Diana Dimnik, hči vplivnega lobista Boža Dimnika in ena največjih dobaviteljic slovenskega zdravstva.

Ozadje Čeprav je vlada Zdravku Počivalšku vzela velik del pristojnosti pri koordinaciji nabav in jih preselila na ministrstvo za obrambo, ima roko nad posli še vedno ministrstvo za gospodarstvo.     

PO NEUSPELIH POGODBAH DRUGI POSKUSI

Spomnimo, že pretekli teden smo pisali, da je Zavod za blagovne rezerve v času epidemije covida-19 podpisal za okoli 50 milijonov evrov pogodb za nabavo zaščitne opreme, a je več načrtovanih dobav propadlo. Med drugim podjetju Labena do konca marca ni uspelo dobaviti treh milijonov mask. Enako tudi podjetju MD Global Logistics, ki bi mu zavod za 2,8 milijona mask plačal deset milijonov evrov.

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Aleš Cantarutti je v četrtek na novinarski konferenci zatrdil, da so zdravnikom in drugim delavcem na terenu končno uspeli zagotoviti dovolj veliko zalogo zaščitnih sredstev. Razkril je, da je zavod podpisal pogodbe za 25 milijonov trislojnih kirurških mask, 4,5 milijona mask standarda FFP2 z respiratorjem in milijon mask standarda FFP3 z respiratorjem. Po informacijah portala Necenzurirano.si so med njimi tudi pogodbe z Jocom Pečečnikom in podjetjem v lasti Diane Dimnik.

Zaščitno opremo bo poskušala dobaviti tudi Diana Dimnik, hči vplivnega lobista Boža Dimnika.
Zaščitno opremo bo poskušala dobaviti tudi Diana Dimnik, hči vplivnega lobista Boža Dimnika.
Mediaspeed

Ne glede na napovedi državnega sekretarja pa naj bi bilo v Sloveniji še vedno veliko pomanjkanje zaščitne opreme, zaloga v skladiščih pa naj bi zadostovala zgolj za nekaj dni.

Država tako zdaj vse upanje polaga v težko pričakovano 10-tonsko pošiljko zaščitne opreme iz Kitajskega Čingdaa, ki naj bi jo slovensko letalo poletelo iskati v soboto.

Kljub več opozorilom, da bi se morala Slovenija za dobavo opreme s Kitajsko dogovarjati na meddržavni ravni, tako kot to počne vrsta drugih držav, do tega ne pride. Posel se raje prepušča posrednikom, ki ustvarjajo velike razlike v cenah. Večina od njih pa se nikoli ni ukvarjala s tem poslom.

Joc Pečečnik naj bi zagotovil, da bo na Kitajskem našel in z lastnim letalskim prevozom v Slovenijo prepeljal večjo količino mask in druge zaščitne opreme. V Sloveniji naj bi bilo še vedno veliko pomanjkanje zaščitne opreme, zaloga v skladiščih pa naj bi zadostovala zgolj za nekaj dni. Kljub več opozorilom, da bi se morala Slovenija za dobavo opreme s Kitajsko dogovarjati na meddržavni ravni, posle še vedno prepušča posrednikom.   

TUDI PEČEČNIK IŠČE MASKE NA KITAJSKEM

Kaj vse naj bi državi dobavil Joc Pečečnik, ni znano. Po pisanju Necenzurirano.si je državi zagotovil, da bo na Kitajskem našel in z lastnim letalskim prevozom v Slovenijo pripeljal večjo količino mask in druge zaščitne opreme. Pogodbo z zavodom je podpisalo Pečečnikovo slovensko podjetje Public Digital Infrastructure, ki je v lasti njegove družbe s sedežem na Nizozemskem. Vodi ga Rok Uhan, direktor družbe Elektronček in eden najtesnejših sodelavcev Joca Pečečnika.

Gre za podjetje, ki se je nekoč imenovalo Princip Media. Leta 2015 sta ga z namenom nakupa in oživitve nekdanjih blagovnih znamk Delo revije (Lady, Jana, Stop ...) ustanovila Joc Pečečnik in Bojan Požar, danes politik. Medijski projekt je propadel, še preden se je sploh začel, saj sta se partnerja sprla zaradi kadrovskih in drugih vprašanj.

V BOJ ZA MASKE TUDI HČI ZNANEGA LOBISTA?

Pogodbo z zavodom je podpisalo tudi podjetje Mesi, katerega večinska lastnica je Diana Dimnik (med ustanovitelji so še srčno-žilni kirurg Matjaž Špan ter nekdanja študenta elektrotehnike Tomo Krivc in Jakob Šušterič), ki je znano ime iz vrst dobaviteljev v zdravstvu. Njeno podjetje Medias International zastopa nekatere večje svetovne proizvajalce medicinske opreme in pripomočkov. Posli s slovenskim zdravstvom zanj predstavljajo veliko večino prihodkov, njihov obseg pa se iz leta v leto povečuje. V minulem letu jih je bilo tako že za več kot 17 milijonov evrov.

POČIVALŠKOV ZAUPNIK PRI NABAVI MASK

Necenzurirano.si pa so v četrtek objavili, da medtem v ozadju še vedno poteka boj za obvladovanje poslov z zaščitno opremo. Čeprav je vlada Zdravku Počivalšku že prejšnji teden vzela velik del pristojnosti pri koordinaciji nabav in jih preselila na ministrstvo za obrambo, ima roko nad posli še vedno ministrstvo za gospodarstvo.

Medresorska skupina za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme, ki jo vodi državni sekretar na ministrstvu za obrambo Damijan Jaklin, član NSi, naj bi tako pregledovala le tehnično primernost opreme. O vseh ekonomskih parametrih poslov pa naj bi še vedno odločala zavod in Počivalškovo ministrstvo.

Kot so zapisali na Necenzurirano.si, je ključni mož pri pregledu in potrjevanju ponudb za dobavo zaščitne opreme Mitja Terče, ki je po pisanju portala že vrsto let v dobrih odnosih s Počivalškom, sicer pa je do marca vodil letno-zimski turistični center na Golteh, za katerim stoji ukrajinski kapital. Pred tem je služboval v Kijevu, v eni od ukrajinskih energetskih družb. V letih od 2012 do 2016 pa je bil direktor družbe Elektro Celje Energija (ECE), ki je v večinski lasti Elektra Celje. Imenovan je bil na začetku mandata druge Janševe vlade.

Terče vodi projektno skupino za koordinacijo in izvedbo nabave zaščitne opreme pri ministrstvu za gospodarstvo. Terče je hkrati tudi svetovalec državnega zavoda za blagovne rezerve, delo pa, kot nam je potrdil tudi sam v telefonskem pogovoru, opravlja brezplačno: »Drži, sem vodja skupine za koordinacijo in izvedbo nabave zaščitne opreme pri ministrstvu za gospodarstvo in svetovalec državnega zavoda za blagovne rezerve. To počnem brezplačno in z edino željo, da ljudje dobijo dovolj zaščitnih sredstev. Nisem član ne simpatizer nobene politične stranke.« O poznanstvu s Počivalškom pa nam je dejal: »Ministra Počivalška že dolgo poznam, odkar je minister pa sva se slišala dvakrat. Drugič ravno zaradi dela, o katerem me sprašujete. Če ga srečam, se pozdraviva, najino poznanstvo pa nikakor ni tesno. Oba sva gospodarstvenika iz štajerskih koncev in prej ali slej se srečaš na kakšni javni prireditvi, to je pa tudi vse.«

Necenzurirano prenos
Mitja Terče ni zanikal poznanstva s Počivalškom, potrdil je tudi, da delo opravlja brezplačno.
STA