Ruskega zunanjega ministra Lavrova niso spustili v Srbijo

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je moral odpovedati svoj delovni obisk v Srbiji, potem ko so srbske sosede zaprle svoj zračni prostor.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.R.
ponedeljek, 6. 6. 2022, 06:37


Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Profimedia

»Še en zaprt kanal komunikacije,« je glede spodletelega diplomatskega obiska Lavrova v Beogradu dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova, ki je krivdo za ravnanje srbskih sosed Bolgarije, Severne Makedonije in Črne Gore pripisala Zahodu. Vse tri države so namreč zaprle svoj zračni prostor tudi za ta državniški let. Lavrova bi moral namreč danes v Beogradu sprejeti srbski predsednik Aleksandar Vučić, a so srečanje po poročanju srbskega časnika Večernje Novosti preprečile navedene države. Kot je znano, je zaradi ruske invazije na Ukrajino za ruska letala zračni prostor že dlje časa zaprt na celotnem območju Evropske unije. Kot je cinično pripomnila Zaharova, njihova »diplomacija še ne obvlada teleportacije.«

Vučić, ki mu je srbsko prebivalstvo aprila letos podelilo nov mandat na čelu države, mora od začetka vojne v Ukrajini krmariti med nevarnimi čermi, ki jih Srbiji prinašata zgodovinska navezanost na Rusijo in želja po članstvu v Evropski uniji. Srbijo z Rusijo vežejo močne zgodovinske, verske in kulturne vezi, prav tako je Srbija v celoti odvisna od ruskih nafte in plina, zato se nepresenetljivo ni pridružila sankcijam, ki jih zoper Rusijo sprejema Zahod. Pogovori med Lavrovom in Vučićem naj bi se sicer vrteli okoli oskrbe države z ruskimi energenti, poroča STA. Vučić in ruski predsednik Vladimir Putin sta se namreč konec maja dogovorila, da bo Srbija še naprej prejemala zemeljski plin iz Rusije po ugodni ceni, potem ko se je minuli torek iztekla dotlej veljavna pogodba.

Sovražno dejanje

V Kremlju so dogodek označili za »sovražno dejanje.« Sam Lavrov, ki je dejal, da je to dogodek »brez primere« in da gre za odvzem pravice suvereni državi do izvajanja zunanje politike, je pojasnil, da bo zdaj svojega srbskega kolega povabil na obisk v Moskvi. Poudaril je še, da če Zahod obisk ruskega zunanjega ministra v Srbiji vidi kot takšno splošno grožnjo, potem so »razmere na Zahodu očitno izjemno slabe.« Da lahko taka sovražna dejanja proti Rusiji »povzročijo določene težave,« pa je dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki je dodal, da s tem Moskvi ne bodo preprečili nadaljevanja stikov s prijateljskimi državami, kot je Srbija.

Spregovoril je tudi srbski notranji minister Aleksandar Vulin, ki »oviranje« obiska Lavrova, »dokazano velikega prijatelja Srbije,« globoko obžaluje. Dejal je, da tiste države, ki so njegov obisk onemogočile, »ne želijo miru, ampak sanjajo o porazu Rusije.« Poudaril je še, da je Srbija ponosna na to, da ni del »protiruske histerije.«