Poveljnik gasilcev je za HRT povedal, da so bili požari verjetno podtaknjeni

Stanje okoli Šibenika, kjer so opoldne zagoreli kar 3 požari, je bolje, je sporočil poveljnik gasilcev in dodal, da policija preiskuje sum, da so bili požari podtaknjeni.

Svet24
Avtor: Svet24 / E.J.
torek, 2. 8. 2022, 16:31


kanader med gašenjem - Bobo
Na pomoč gasilcem so prišli tudi kanaderji.
bobo

Slavko Tucaković, poveljnik gasilcev je za HRT povedal, da gre po razpoložljivih podatkih za očitno podtaknjene požare, glede na to, da je gorelo na dveh mestih, ki sta drug od drugega oddaljena okoli 50 metrov, poročajo na 24Sata. Policija ta sum preiskuje. Tucaković je še pozval k previdnosti z ognjem in še,  da vsak, ki opazi, da se nekdo igra z ognjem, ga prižiga ali se pa igra z odprtim ognjem, naj to prijavi policiji ali gasilcem.

Požar v Dubravi obvladan

Iz Dalmacije, kjer so temperature letos prav neusmiljene in se stalno poroča o novih požarih, tudi v okolici Šibenika, so zdaj sporočili, da bil požar v šibeniški Dubravi okoli 16. ure obvladan z akcijo 38 gasilcev in s pomočjo dveh kanaderjev. Ogenj pa se na območju Srime in Jadrije, pri Vodicah, še ni polegel. Čeprav naselja še niso neposredno ogrožena, se krepi zahodni veter in otežuje gašenje zemeljskih in zračnih sil.

Zagorelo še na Braču

Po 16. uri je zagorelo tudi na otoku Brač, na območju med Bolom in Murvico, kjer je ogenj zajel nizko rastlinje in borov gozd. Na teren je odšlo 36 gasilcev s 13 vozili, po zadnjih podatkih pa jim pomaga tudi helikopter.

Pri Šibeniku dva požara v enega

Danes okoli poldneva se je v okolici Šibenika pojavilo več požarov, hrvaški mediji so poročali o treh. Dva požara sta izbruhnila ob Jadranski magistrali pri Vodicah, hkrati pa še eden pri kraju Dubrava. Gasilcem pri gašenju pomagajo 4 kanaderji. Zaprt je tudi del jadranske magistrale.

Na območju obvoznice pri Vodicah so pred požarom rešili tri objekte, ostali objekti pa za zdaj niso ogroženi, je poročal portal Slobodna Dalmacija. »Dva požara na avtocesti sta se združila v enega. Razmere so precej težke, zahodni veter nosi požar proti Benkovački cesti. Na terenu so štirje kanaderji, delamo, kar je v naši moči,« je dalmatinski portal povedal Darko Dukić, županski gasilski poveljnik. Zaradi nemotenega dela gasilcev je bila zaprta tudi Benkovačka cesta od Jadranske magistrale do odcepa za Vodice, je sporočila šibeniška policija. »Razmere se zaostrujejo, veter nosi požar z glavne ceste, proti Benkovački cesti. Sunki vetra so vse močnejši, žal pa gori zelo gosto rastlinje,« je povedal Ivica Begić, poveljnik JVP Vodice (Javna vatrogasna postrojba Grada Vodica). Pred kakšno uro so še poročali, da so izvedeli, da v okolici Šibenika ni elektrike, kar je najverjetneje neposredna posledica požara.

Policisti urejajo promet

Po podatkih županijskega Centra 112, ki je zasut s klici občanov, so vse razpoložljive gasilske enote na terenu, saj ni lahko "pokriti" vseh požarov, ki so se pojavili hkrati, tik ob cesti, kjer vozi veliko število avtomobilov. Po besedah ​​tiskovnega predstavnika policije Šime Pavića policisti urejajo promet na jadranski magistrali proti Vodicam.