Pri južnih sosedih potrdili tretjo okužbo s koronavirusom

Pred tem so so dopoldne potrdili, da je kot druga okužena oseba brat 26-letnika, ki je bil v torek zabeležen kot prvi primer okužbe v sosednji državi. Hkrati je bilo na Hrvaškem doslej več kot 85 negativnih izidov laboratorijskih preiskav na okužbo z novim virusom.

Svet24
Avtor: Svet24 / J.P./STA
sreda, 26. 2. 2020, 18:46


koronavirus test
Prvi okuženi na Hrvaškem je bil med 19. in 21. februarjem v Milanu, kamor je potoval z avtobusom.
Profimedia

V bolnišnici na Reki so oskrbeli moškega, ki je okužen z novim koronavirusom, je danes v pogovoru za regionalno televizijo N1 potrdil hrvaški notranji minister Davor Božinović, ki je tudi predsednik nacionalnega štaba civilne zaščite. Gre za moškega, ki dela v Parmi v Italiji. Prva dva okužena moška, ki sta brata dvojčka, sta na zagrebški infekcijski kliniki.

Našli so vse

V Splitu so danes policisti in sanitarni inšpektorji pričakali trajekt Marco Polo, ki je prispel z redno ladijsko linijo iz Ancone v Italiji. Na njem je bilo približno 80 potnikov, a niso nikogar napotili na pregled k epidemiologom.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš je na dopoldanski novinarski konferenci v Zagrebu dejal, da je s stanjem glede okužbe z novim koronavirusa na Hrvaškem zadovoljen glede na razsežnost bolezni v Italiji, od koder je virus tudi prišel na Hrvaško.

Prvi okuženi na Hrvaškem je bil med 19. in 21. februarjem v Milanu, kamor je potoval z avtobusom. Na današnji tiskovni konferenci so potrdili, da so našli vse osebe, ki so bile v neposrednem stiku z okuženima bratoma. Prve preiskave so pokazale, da dekle prvega okuženega nima novega koronavirusa, a bodo preiskavo danes ponovili. Mati okuženih dvojčkov je zaposlena na hrvaškem zunanjem ministrstvu. Po stiku s sinovoma ni bila v službi, so za hrvaške medije potrdili na sedežu hrvaške diplomacije.

Medtem so opravili tudi sanitarni in epidemiološki pregled v poslopju hrvaškega elektrogospodarstva, kjer je zaposlen drugi okuženi. Za 64 oseb, ki so bile v stiku z okuženima v Zagrebu, so določili intenzivni nadzor. Obvezno se morajo oglasiti epidemiologom dvakrat dnevno.

Doslej opravljene laboratorijske preiskave pri več kot 85 preostalih sumih na okužbo z novim koronavirusom na Hrvaškem so bile negativne. Medtem v laboratorijih nadaljujejo preiskave preostalih primerov suma na okužbo, ki so jih zabeležili tudi v drugih hrvaških mestih.

Med epidemijo gripe

Hrvaški minister za zdravje je znova poudaril, da ima okužba z novim koronavirusom v 80 odstotkih primerov blage simptome ter da je podobna okužbi z običajno gripo. Novi koronavirus se je na Hrvaškem pojavil med sezonsko epidemijo gripe, zaradi katere so v nekaterih hrvaških bolnišnicah že prej omejili obiske, so pojasnili na današnji novinarski konferenci.

Beroš je državljanom, ki imajo simptome gripe, a niso bili na Kitajskem, v Južni Koreji ali na severu Italije, dejal, naj ne hodijo na infekcijsko kliniko, ampak naj se najprej obrnejo na svojega osebnega zdravnika.

Veliko povpraševanje

Božinović je na dopoldanski novinarski konferenci dejal, da odvisno od stanja obravnavajo tudi morebitne prepovedi posameznih prireditev, na katerih je pričakovati množičen prihod ljudi.

Kljub opozorilom strokovnjakom, da je stanje pod nadzorom ter da ni razloga za paniko, hrvaški mediji poročajo, da v nekaterih zagrebških trgovinah in lekarnah zaradi velikega povpraševanja zmanjkuje zaščitnih mask in sredstev za dezinfekcijo rok.

V hrvaških medijih in na spletnih družbenih omrežjih je videti tudi fotografije praznih polic v nekaterih zagrebških trgovinah, v katerih so potrošniki na veliko kupovali moko, testenine, riž, kvas, meso in podobna živila, ki so primerna za večdnevne zaloge.

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes pozval državljane, naj ne pretiravajo z nakupi, ker je stanje s koronavirusom pod nadzorom.