Pred zimo nov val ukrajinskih beguncev?

Ruska vojska nadaljuje z obstreljevanjem ukrajinske energetske infrastrukture, zaradi česar je po navedbah ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega brez električne energije trenutno približno štiri milijone prebivalcev.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.R.
sreda, 9. 11. 2022, 10:40


ukrajina, begunka
Daleč največ ukrajinskih beguncev je doslej sprejela Poljska.
Profimedia

Zimske temperature se v Ukrajini običajno spustijo krepko pod ničlo in pogosto dosežejo tudi do -20 stopinj Celzija. Ker od ruske vojske ne gre pričakovati, da bi ustavila napade na ukrajinsko energetsko infrastrukturo, se ukrajinske sosede na vzhodu Evrope pospešeno pripravljajo na morebiten nov val ukrajinskih beguncev.

Kot so danes pojasnili v ukrajinskem nacionalnem operaterju električnega omrežja Ukrenergo, bodo načrtovani enourni izpadi električne energije potekali po vsej državi. Po navedbah Zelenskega se sicer danes z motnjami v dobavi električne energije srečuje 14 regij, vključno s prestolnico Kijev. Brez elektrike naj bi ostalo približno štiri milijone državljanov. Tiskovna agencija Reuters poroča, da je v Ukrajini trenutno notranje razseljenih približno 6,9 milijona ljudi, na nov begunski val pa se že pripravljajo tako na Slovaškem kot Madžarskem. V drugegm največjem slovaškem mestu Košice naj bi že beležili 15-odstotni porast števila beguncev. Daleč največje število ukrajinskih beguncev je sicer doslej sprejela Poljska.