"Zmazki, packarije", pravi ugledni likovni kritik, direktor muzeja vztraja: "To so originali"

V narodnem muzeju Slovenije so tik pred odprtjem odpovedali razstavo Popotovanja. Vse kaže, da so med 160 umetniškimi deli iz zasebne zbirke družine Boljkovac tudi ponaredki.

Svet24
Avtor: Svet24 / G.G.
sreda, 8. 6. 2022, 16:22


Pavel Car 1
Direktor Narodnega Muzeja še naprej verjame v avtentičnost slik na razstavi.
Sašo Radej

Obetala se je sijajna razstava, obiskovalci bi si lahko ogledali tudi dela slavnih slikarjev 19. in 20. stoletja, Pabla Picassa, Paula Cezanna, Henrija Matisse, Joana Miroja in drugih. Umetnostni zgodovinar in likovni kritik Bojan Kovič je za spletni portal N1 opozoril, da gre za »v nebo vpijoče ponaredke«. Za MMC pa je še komentiral: »Gre za srhljivo umetnost. To so zmazki, packarije, te domnevno Degaseve risbe avtor niti v globoki pijanosti ne bi mogel narisati.« Kot pojasnjuje, so bila dela ponujena tudi drugim institucijam, a so bila povsod zavrnjena.

Podobnega mnenja je nekdanji direktor Mestne galerije Ljubljana in sodni izvedenec s področja likovne umetnosti Aleksander Bassin, ki dodaja, da bi sicer lahko bila v Sloveniji res kakšna grafika katerega od avtorjev, zagotovo pa ne resničnih slik.

Kako je torej mogoče, da so v Narodnem muzeju, ki ga v času Janševe vlade prevzel Pavle Car, diplomirani računalničar in doktor zgodovine, ki se je dolga leta ukvarjal z zbiranjem odlikovanj in uniform?

Strokovna komisija ni odobrila razstave, pa se je vseeno znašla na programu

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je nemudoma ukrepala.
Ministrica za kulturo Asta Vrečko je nemudoma ukrepala.
STA

Najprej je nastopila ministrica za kulturo Asta Vrečko. Povedala je, da so včeraj prijeli več zaskrbljenih pisem o omenjeni razstavi, odvila se je burna razprava, zato so danes takoj sklical sestanek sklicali sestanek z direktorjem , ta se je po sestanku odločil, da odprtje za danes zadrži. Stvar bodo še proučili in pogledali pogodbe ter nato morebiti nadalje ukrepali, je še povedala ministrica.

Že zdaj pa so ugotovili, da strokovna komisija Narodnega muzeja te razstave ni uvrstila na letni program. Razstava je bila predlagana, a zavrnjena, saj ni dosegla zadostnih standardov. Kako to, da je kljub temu prišla na »spored«? Vrečko ugiba, da bi »lahko šlo za diskrecijsko pravico direktorja«, da na lastno pobudi razstavo uvrsti na program.

Ministrica seveda ni pristojna o presojanju o avtentičnosti likovnih del, za to bodo angažirali strokovnjake. Zaenkrat pa je razstava umaknjena iz programa.

Želeli so privabiti obiskovalce

Car vztraja, da se niso odpovedali razstavi, vendar meni, da bodo morali slovensko javnost na tako razstavo bolje pripraviti.

Ob 17. uri se je oglasil direktor muzeja Pavle Car. Za ohranitev dobrega imena muzeja, so se odločili, da razstave ne odprejo, je začel in nadaljeval: »Buren odziv javnosti terja poglobljen in dodaten premislek.  Zavedamo se, da bi morali nekatere postopke speljati drugače, vendar smo delali z velikimi entuziazmom in v želji, da med poletno sezono muzej spet zaživel. Metelkova je prazna. Prideta dva, trije ali štirje obiskovalci na dan. Iskali smo možnost, da bi v poletnih mesecih našli nekaj, kar bi privabilo ljudi, kajti nič ni tako žalostnega kot muzej brez obiskovalcev.«

Car je povedal, da imajo vsa dela na tej razstavi »mednarodno ekspertizo« ali dokazilo, kje je bila kupljeno. Poudaril je, da je strokovna komisija jeseni zavrnila le stroške v povezavi s to razstavo, ko pa se je pred nekaj tedni spet pojavila možnost za postavitev razstave, so jo zagrabili.

 Kaj pa pravi Car na ocene, da gre za ponaredke? »Verjamem v avtentičnost razstave. Vendar je strokovna javnost brez ogleda slik ali certifikate, vnaprej obsodila, da so to ponaredki. Po ekspertizah, ki jih imam pred sabo, so to originali«.