Okoljski aktivisti blokirali reševalno vozilo na nujni vožnji, kolesarka umrla v bolnišnici

V ponedeljek so okoljski aktivisti blokirali cesto v berlinski soseski Wilmersdorf in povzročili zastoj, v katerem je stalo tudi reševalno vozilo na nujni vožnji.

Svet24
Avtor: Svet24 / R.T.
četrtek, 3. 11. 2022, 18:49


a100 avtocesta, berlin, okoljski protesti
Okoljski aktivisti so zaprli avtocesto A100 v Berlinu, kar je vplivalo tudi na promet na drugih ulicah v mestu.
Profimedia

44-letna kolesarka je trčila v tovornjak-hruško, padla in poškodovana obležala na tleh. Ker so v bližini okoljski aktivisti uprizarjali protestno akcijo, s katero so ustavili promet, je na cesti nastala kolona. V zastoju sta obtičalo tako reševalno vozilo kot gasilci.

Pri časniku Tagesspiegel so izračunali, da je reševalno vozilo zaradi zastoja, ki so ga zakuhali aktivisti, na 19 minutni vožnji zamudilo 7 do 9 minut. V primeru hudih telesnih poškodb je vsaka minuta pomembna, nemogoče pa je povedati, kaj bi se zgodilo v konkretnem primeru, če bi lahko poškodovani pomagali že prej.

44-letnica je utrpela hude poškodbe glave. Iz bolnišnice so včeraj zvečer sporočili, da je pacientka možgansko mrtva, še vedno pa je bila na intenzivnem oddelku. Danes popoldan pa je nemška policija sporočila, da je kolesarka podlegla poškodbam, poroča hrvaški portal 24sata.

Predstavnik okoljskih aktivistov je obžaloval, da je reševalno vozilo obstalo v koloni v času protesta, a dodal, da je gneča na cestah nekaj vsakdanjega, aktivisti pa se zavzemajo tudi za zmanjšanje avtomobilskega prometa v mestih.