Odzval se je na klic, izpolnjeval njegove napotke in ostal brez velike vsote denarja

Na postojnske policiste se je včeraj popoldne obrnil občan, ki ga je nek neznanec ogoljufal za večjo vsoto denarja.

Svet24
Avtor: Svet24 / S.R.
sreda, 1. 6. 2022, 12:16


bankomat
Na bankomatu je ugotovil, da je ostal brez velike količine denarja.
Profimedia

S telefonske številke +49965024838 ga je namreč poklical nek moški, ki se je v angleškem jeziku predstavil kot delavec podjetja Microsoft. Pojasnil mu je, da mu je potekel certifikat in da obnova stane tri evre. V nadaljevanju ga je samoklican predstavnik Microsofta vodil skozi postopek plačila teh treh evrov in ga ob tem oskubil. Prepričal ga je namreč, da se prek telefona prijavi v spletno banko ter da v obrazec, ki se mu je izpisal na računalniškem ekranu, vpiše številko kartice in znesek treh evrov. Narekoval mu je tudi druge zahteve, občan pa jih izpolnjeval. Pozneje, ko je bilo celotne zadeve konec, je na bankomatu preveril stanje na svojem bančnem računu in ugotovil, da mu manjka velika vsota denarja, so pojasnili pri PU Koper, ki zadevo preiskujejo.

Znana prevara

Policisti so prebivalcem položili na dušo, naj takšnim klicem ne nasedajo. Kot denimo opozarjajo na portalu Varni na internetu, je treba v primeru neobičajnega telefonskega klica z neznane tuje številke vedno pomisliti na možnost, da gre za prevaro, tako imenovan lažni klic tehnične pomoči, katerega edini namen je finančno oškodovanje, lahko pa vam ukradejo tudi identiteto. Gre za staro prevaro, ki se je v Sloveniji pojavila že pred desetletjem. Zlikovci lahko uporabijo tudi ponarejeno telefonsko številko, zato se lahko na vašem zaslonu prikaže tudi slovenska številka. »Zato previdno pri vseh sumljivih klicih tehnične podpore, tudi če ti prihajajo iz lokalnih omrežnih skupin,« opozarjajo.

Več o prevari je na voljo na tej spletišču Varni na internetu, kjer uporabnikom, ki prejmejo tak klic, svetujejo, da pogovor enostavno prekinejo. »Klicev ne vračajte, saj vam s tem lahko nastanejo dodatni stroški. Goljufi so lahko tudi zelo vztrajni in kličejo več dni zapored iz različnih telefonskih številk, sploh če ste že kdaj odgovorili na njihov klic. Če jih ignorirate, vas po nekaj dneh običajno prenehajo klicati,« so še navedli.