NovaTV24 dobila 10.000 od RTV Slovenija. To je razlog!

V javnosti je v zadnjih dneh odjeknila informacija, da je nacionalna televizija strankarski televiziji Nova24TV nakazala 10.004 evre. Na RTV Slovenija so danes pojasnili, da gre za vračilo preplačane najemnine.

Svet24
Avtor: Svet24 / Mihael Korsika
četrtek, 4. 8. 2022, 12:58


RTV Slovenija
RTV Slovenija
sta

Naj spomnimo, da je sredi julija vodenje TV Slovenije prevzel Uroš Urbanija, ki je pod prejšnjo vlado Janeza Janše vodil vladni urad za komuniciranje (Ukom). Njegovo vodenje je zaznamovala predvsem blokada financiranja Slovenske tiskovne agencije, medtem ko širša javnost Urbanijo pozna predvsem kot prvega odgovornega urednika televizije in spletnega portala Nova24.

Iz spletne aplikacije Erar je razvidno, da je Radiotelevizija Slovenija julija televizijski hiši Nova24TV nakazala 10.004 evre. V javnosti so se pojavile informacije o financiranju strankarske televizije Nova24 preko nacionalne televizije, Ker namena transakcije ni mogoče preveriti preko Erarja, smo odgovorne povprašali, kakšen je bil namen nakazila, kdaj je bila pogodba podpisana in kdo je bil podpisnik pogodbe.

Zavajujoče informacije

"V zadnjih dneh so se v javnosti pojavile zlonamerne in zavajajoče informacije o tem, da naj bi Radiotelevizija Slovenija financirala Zavod Iskreni in Novo24TV," pravijo na RTV Slovenija.

V primeru Nove24TV je po navedbah službe za odnose z javnostjo RTV Slovenija prejšnji mesec prišlo do izplačila preveč plačane najemnine za Multipleks C. "Takšno izplačilo je bilo na primer izvedeno tudi leta 2018, torej v času, ko je javni zavod vodil gospod Igor Kadunc," so še dodali.

Glede Zavoda Iskreni, ki sodi pod vplivni krog Nove Slovenije, pa na nacionalki pravijo, da imajo z zavodom podpisano pogodbo o medsebojnem oglaševanju.

"Takšne pogodbe so že večletna stalna praksa, javni zavod ima pogodbe podpisane z različnimi mediji...., njihov namen pa je, da o naših vsebinah obvestimo čim širše in raznoliko občinstvo," so na očitke odgovorili na RTV Slovenija.