Nizozemec v najeti hiši v Ilirski Bistrici sestavljal bombo

Mladenič se je od 25. julija nahajal v koprskem priporu zaradi predvidene izročitve varnostnim organom Nizozemske ...

Svet24
Avtor: Svet24 / J.V.
četrtek, 4. 8. 2022, 11:19


bomba, paket, tehniki
Fotografija je simbolična.
Profimedia

Koprski kriminalisti so po podani kazenski ovadbi na koprsko sodišče privedli 28-letnega državljana Nizozemske, in sicer zaradi utemeljenega suma kaznivega dejanja nedovoljena proizvodnja in promet orožja ali eksploziva.

Mladenič se je od 25. julija nahajal v koprskem priporu zaradi predvidene izročitve varnostnim organom Nizozemske na podlagi evropskega naloga za prijetje in privedbo, vendar ta do 31. junija ni bila realizirana, pojasnjujejo na koprski policijski upravi.

"Glede na dosedaj zbrana obvestila in dokaze je 28-letni tujec v najeti stanovanjski hiši na območju Ilirske Bistrice predhodno nabavil in posedoval sestavne dele, ki so potrebni za izdelavo improvizirane eksplozivne naprave," so še sporočili in dodali, da je preiskovalna sodnica Nizozemca po pogovoru poslala v pripor.

Kdor protipravno izdela, pridobi, ponuja, proda, hrani, menja, vnese v državo ali iznese iz nje strelno, kemično, biološko ali jedrsko orožje, strelivo ali eksploziv ali vojaško orožje in vojaško opremo, katerih promet posameznikom ni dovoljen ali je omejen, ali pri tem posreduje, se kaznuje z zaporom od šestih mesecev do petih let.