FOTO: Ne nasedajte pravljicam o vračilu davka s strani finančne uprave

Ponovno opozorilo spletnim uporabnikom glede novih lažnih elektronskih sporočil o preplačanemu davku.

Svet24
Avtor: Svet24 / J.V.
četrtek, 24. 11. 2022, 11:28


davki, furs
Fotografija je simbolična.
M. V.

Policija med prebivalci zaznava povečano število lažnih elektronskih sporočil, ki jih pošiljajo spletni goljufi in v katerih se predstavijo kot Finančna uprava RS (FURS). "Gre za lažna elektronska sporočila, v omenjenih sporočilih spletni goljufi navajajo, da je prejemnik sporočila upravičen do vračila davka, kar pa seveda ne drži. Ne odpirajte povezav v takšnih sporočilih in ne vnašajte svojih podatkov, saj gre pri tovrstnih poskusih za lažna obvestila," pojasnjuje Dean Božnik iz PU Nova Gorica.

PU Nova Gorica

"Pri tem velja opozoriti, da spletni goljufi lahko vstopijo v vašo spletno banko in vas okradejo. Če prejemnik v spletno stran vnese svojo davčno številko, telefonsko številko in v nadaljevanju enkratno geslo za dostop do spletne banke, lahko te podatke spletni goljufi uporabijo za vstop v njegovo spletno banko in mu ukradejo denarna sredstva. Ta sredstva nato običajno nakažejo na transakcijske račune, odprte v tujini," še pravi.

PU Nova Gorica

Spletnim uporabnikom na policiji svetujejo, da dobro preverijo verodostojnost e-sporočil, ki jih napotujejo na vpis osebnih oziroma občutljivih podatkov: "Uporabnike zato pozivamo, naj bodo zelo pozorni na tovrstna elektronska sporočila, naj nanje nikakor ne odgovarjajo in ne klikajo na priložene povezave. Nikakor ne smejo vnašati svojih podatkov, prejeto elektronsko pošto morajo izbrisati, pošiljatelja pa dodati na t. i. listo nezaželene pošte oziroma ga blokirati."